duminică, septembrie 24, 2023

Apel de la APIA Giurgiu către fermieri cu privire la arderea miriştilor

Must Read

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură le reaminteşte fermierilor faptul că au obligaţia să respecte normele de eco-condiţionalitate, adică, le reaminteşte că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Într-un comunicat de presă transmis azi, cei de la APIA precizează că obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

“Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.  Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă”, se arată în comunicatul de presă al APIA Giurgiu.

De altfel, este de menţionat că, în perioada verii, se înregistrează şi câte 5-6 incendii de vegetaţie uscată, zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Butelie în flăcări, într-o locuință din Gostinari

Casa unei familii din localitatea Gostinari a fost în pericol, în această dimineață, după ce o butelie a luat...

More Articles Like This