În fiecare an, în România, sunt diagnosticate 4.343 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.909 femei pierd în fiecare an lupta cu această boală. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România şi principala cauză pentru femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.
Este, însă, şi printre puţinele tipuri de cancer pentru a cărui prevenţie există un vaccin.
Pe această temă, „Impactul vaccinării anti-HPV în prevenţia cancerului de col uterin şi a bolilor asociate HPV”, s-a discutat, astăzi, la Giurgiu, în cadrul unei întâlniri organizate de către deputatul Cristina Elena Dinu, la Sala Atelier a Teatrului „Tudor Vianu”.
Au răspuns invitaţiei medicului Elena Dinu reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică(DSP), ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CAS), Spitalului Judeţean Giurgiu, Colegiului Medicilor din Giurgiu, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei Giurgiu, asociaţii de pacienţi, părinţi şi alte persoane interesate de subiect.
De asemenea, au fost prezente şi colege de-ale demnitarului giurgiuvean, din Camera Deputaţilor, Maria Lazăr, Beatrice Tudor, Carmen Holban şi Bianca-Miruna Gavriliţă, dar vicepreşedinte al OFSD la nivel naţional, Aurelia Dobre.
CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!
Bianca Gavriliţă(foto jos), medic specialist ginecolog, a prezentat un amplu material despre cancerul de col uterin, despre HPV, despre incidenţă, transmitere şi, evident, complicaţii.
Reprezentanţi ai DSP Giurgiu au prezentat, la rândul lor, o statistică referitoare la prevalenţa infecţiei cu HPV şi a bolilor asociate HPV în judeţul Giurgiu, precum şi situaţia cererilor din partea părinţilor, adresate medicilor de familie, pentru vaccinarea anti-HPV a fetiţelor acestora.
Deputatul Elena Dinu a prezentat un material cu privire la vaccinarea anti-HPV în context naţional şi internaţional, dar şi din perspectivă legislativă.
„Sunt puţine maladiile canceroase împotriva cărora există un astfel de vaccin. În momentul acesta, în România, vaccinul există pe piaţă. Nu trebuie decât să ne găsim, în viaţa cotidiană, puţin timp pentru noi, pentru că, deşi sună dur, poate fi o chestiune de viaţă şi de moarte. Vă spune toate acestea o persoană care s-a vaccinat anti-HPV, cu multă vreme în urmă. Am considerat că pentru sănătatea şi viaţa mea trebuie să fac acest lucru. Doresc ca, prin dumneavoastră, toate doamnele care sunteţi aici, să meargă mai departe mesajul nostru.
În opinia mea, dacă, în România, acest tip de cancer este pe primul loc la mortalitate în cazul femeilor tinere, este şi o consecinţă a faptului că oamenii nu sunt informaţi. Este o consecinţă a faptului că, şi dacă ajunge la ei informaţia, aceasta poate fi trunchiată. Totodată, există o campanie susţinută a unor persoane care nu au nicio legătură cu mediul medical profesional, campanie împotriva vaccinării de orice fel. Din acest motiv, am considerat că este de datoria mea şi a noastră, a tuturor, să aducem la cunoştinţa opiniei pubice faptul că împotriva acestei boli care seceră vieţi de femei tinere, există un vaccin”, a spus Cristina Elena Dinu.
În afară de specialiştii care au luat cuvântul, au dorit să transmită mesajele lor şi câteva dintre invitatele deputatului giurgiuvean.
Preşedintele OFSD Giurgiu, Crina Stoianovici(foto jos), a amintit despre un caz al unei colege care a murit de cancer de col uterin şi, în acest context, a subliniat: „Suntem mame şi, în urma noastră, rămân copiii! Trebuie să ne gândim şi la sănătatea noastră, dar şi la a lor. Este clar că lipsa de informare este cauza scăderii numărului de vaccinări. Tocmai de aceea, consider că acţiunea de astăzi este mai mult decât binevenită. Vom transmite mai departe mesajul că trebuie să ne vaccinăm!”.
Deputatul Maria Lazăr(foto jos) a vorbit, la rândul său, despre campaniile anti-vaccinare şi a amintit că, nu în urmă cu multă vreme, vaccinările erau pur şi simplu obligatorii şi datorită lor au fost eradicate atâtea maladii fără leac.
„Nu ştiu de unde a apărut rezistenţa asta agresivă împotriva vaccinării! Apreciez iniţiativa doamnei deputat Dinu şi sunt de acord că trebuie să ne preocupe mai mult informarea oamenilor pe aceste subiecte. Ne preocupă tot felul de lupte şi uităm de sănătate!”, a spus Lazăr.
Deputatul Beatrice Tudor(foto jos), membru în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor, a venit cu o propunere. Aceea de a iniţia un proiect de lege pentru promovarea în presa audio-video a informaţiilor din campaniile privind vaccinările. „Aşa cum sunt clipurile acelea referitoare la consumul de apă, fructe şi aşa mai departe, pentru o viaţă sănătoasă, aşa să existe şi mesaje şi pentru vaccinare. Da, în România, lipsa de informare corectă este cea mai mare problemă. Colegele mele au tot sprijinul meu şi în această privinţă”, a dat asigurări Tudor.
A luat cuvântul şi deputatul Carmen Holban. Ea a dat chiar un exemplu al unei colege din sistemul medical care, fără să fi avut toate informaţiile despre vaccinare, se temea să îşi vaccineze anti-HPV fetiţa, deşi ar fi dorit.
„Ne-am informat împreună şi, astfel, doamna respectivă şi-a vaccinat copilul. Oare postările de pe Internet au ajuns să ţină loc de o părere avizată a unui medic? Nu ar trebui să fie aşa. Prevenţia este, într-adevăr, cea mai importantă şi vă mulţumesc pentru activitatea de astăzi şi pentru iniţierea acestei campanii pe care vă invit să o desfăşurăm şi în Dâmboviţa!”, a spus Carmen Holban(foto jos).
Şi preşedintele OFSD Giurgiu municipal, Petronela Săndulescu, a venit cu o idee bună, aceea de a fi organizate asemenea dezbateri şi în licee, alături de părinţi, dar şi în alte instituţii pentru ca oamenii să fie convinşi că au luat decizia corectă.
Introducerea vaccinării anti-HPV, ca metodă de prevenţie primară, complementară programelor de screening organizat, poate reduce substanţial mortalitatea prin această formă de cancer. În plus, este singura metodă de prevenţie împotriva tuturor bolilor produse de infecţia cu HPV.
IMPORTANT!
*În prezent, există trei tipuri de vaccinuri:
– HPV bivalent- protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18(responsabile pentru aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin)
-HPV tetravalent- eficient împotriva tulpinilor 6,11,16 şi 18(oferă, în plus, protecţie împotriva verucilor genitale)
-HPV nonvalent- asigură protecţie împotriva genotipurilor 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58- 90% protecţie împotriva cancerului de col uterin
Vaccinarea anti-HPV este implementată în 87 de state şi 30 de ţări GAVI(cu proiecte pilot de vaccinare). SUA, Danemarca şi Australia implementează vaccinarea anti-HPV de mai bine de 10 ani, iar Australia ar putea fi prima ţară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.
Text şi foto: Cătălina Sfetcu
Mai multe imagini, în curând, pe pagina noastră de Facebook, Giurgiu Net Oficial.