joi, decembrie 7, 2023

PSD Giurgiu: Propuneri concrete în domeniul sănătăţii! Care sunt priorităţile, la Giurgiu?

Must Read

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă(SJU) Giurgiu, medicul Elena Dinu, a prezentat joi, 3 noiembrie, în conferinţă de presă, proiectul pe judeţul Giurgiu conform programului de guvernare pe domeniul „Sănătate” al PSD.

„Când ne-am înscris în cursa pentru parlamentare, am spus că PSD va veni cu proiecte concrete pentru că este momentul să ne profesionalizăm cumva, să mergem în Camera Deputaţilor şi în Senat pentru a face lucruri concrete pentru cetăţeni. Am fost atentă la contracandidaţi şi, sincer, foarte mulţi înscrişi în această cursă n-au venit cu nimic concret. Ne dorim să fim parlamentari, dar trebuie să şi putem realiza ceva din acea postură”, a spus Dinu.

Astfel, candidatul PSD Giurgiu pentru funcţia de deputat a prezentat presei locale un proiect pe „Sănătate” la nivel judeţean cu propuneri ce, şi-a exprimat Elena Dinu speranţa, vor fi cuprinse în programul de guvernare al PSD pe acest domeniu.

„Ca prioritate avem reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea(având în vedere întârzierile majore în pregătirea proiectelor pentru cele trei spitale regionale și a pericolului pierderii acestor sume) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, a ambulatoriilor de specialitate din judeţ, a Unităţii de Primiri Urgenţe a SJU Giurgiu, dar, de asemenea, ne dorim să identificăm şi să amenajăm un sediu pentru Serviciul de Ambulanţă Giurgiu, a spus Dinu.

O altă propunere a social-democraţilor giurgiuveni este aceea privind dezvoltarea capacității de răspuns pentru Serviciile de Ambulanță și SMURD prin Programul Național de Dotare cu Ambulanțe și Mașini de Pompieri, prin înlocuirea treptată a parcului actual de ambulanțe.

„Unele dintre maşinile Serviciului de Ambulanţă sunt foarte vechi, altele extrem de uzate şi se impune schimbarea lor. De asemenea, propunem ca o mașină de pompieri şi o ambulanţă să acopere o rază de maximum 15 kilometri, mai ales în mediul rural pentru asigurarea timpului optim de intervenţie. A treia măsură din programul nostru o reprezintă întărirea programelor de prevenție prin introducerea obligativității ca orice proiect de reabilitare de școală să includă și reabilitarea cabinetului medical școlar sau de medicină dentară școlară, inclusiv acoperirea deficitului de personal, aprovizionarea cu medicamente şi dotarea cu aparatură medicală specifică serviciilor medicale oferite”, a mai anunţat managerul SJU Giurgiu.

Elena Dinu a vorbit şi despre necesitatea reanalizării şi modificării numărului de paturi de spitalizare la mia de locuitori pentru echilibrarea acestora şi pentru eliminarea inechităţilor dintre diferitele zone geografice, în spiritul accesului egal la serviciile spitaliceşti ale tuturor cetăţenilor ţării.

„Noi, judeţul Giurgiu, suntem defavorizaţi la acest capitol şi sper că această problemă se va rezolva pentru că avem foarte mulţi pacienţi din mediul rural, cu o stare materială precară şi trebuie să aibă acces gratuit la servicii medicale”, a subliniat Elena Dinu.

Echipamente ultraperformante la Spitalul Giurgiu

Un alt proiect din programul PSD Giurgiu pe Sănătate se referă la întărirea capacității de diagnostic și tratament, prin dotarea Spitalului Judeţean cu mai multe echipamente. „Este vorba despre echipamente de imagistică moderne/performante –  aparate digitale de radiologie conventionala,mamograf 3D, trusa de endoscopie şi colonoscopie, aparate de ventilaţie mecanică, echipamente pentru analizele de laborator, echipamente de radioterapie şi chiar înfiinţarea unui centru de radioterapie în spitalele în care nu există”, a menţionat candidatul PSD Giurgiu la alegerile parlamentare.

Desigur, la capitolul priorităţi în domeniul sanitar, inclusiv pentru judeţul nostru, este şi creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătății publice, screening preconcepțional și prenatal, screening neonatal pentru depistarea malformațiilor congenitale, bolilor infecțioase transmisibile (inclusiv cu transmitere sexuală): hepatită, HIV, tuberculoză prin fonduri nerambursabile.

Reformarea rezidenţiatului- micşorarea deficitului de specialişti

Un alt punct din programul PSD Giurgiu cu privire la domeniul sănătăţii este asigurarea formării unui număr adecvat de categorii de personal medical, cu preponderenţă pentru acele specialităţi care înregistrează un deficit si stimularea ramanerii lor in tara cel putin cat dureaza un stagiu de pregatire.

De asemenea, ne dorim reformarea rezidenţiatului în ceea ce priveşte admiterea, pregătirea şi obţinerea calificărilor de specialist. Mai exact, este vorba despre regândirea rezidenţiatului pe post ca şi modalitate reală de asigurare a zonelor cu deficit de personal medical. O altă prioritate se referă la asigurarea de facilitati suplimentare şi motivante, în vederea instalării de cabinete medicale în zonele defavorizate sau în proximitatea unei zone populate de un număr semnificativ de cetăţeni care nu beneficiază de acces facil la servicii medicale”, a declarat Dinu.

Managerul SJU Giurgiu a reamintit şi despre posibilitatea subvenţionării chiriilor pentru medicii rezidenţi şi/sau tinerii specialişti din comunităţile locale, despre plata transportului medicilor specialisti la şi de la serviciu in zonele cu deficit de medici si asigurarea de locuite pentru medicii care doresc sa se stabileasca in comunitatile respective.

„Ne dorim, de asemenea, stimularea medicilor de familie astfel încât să devină punctul principal de asigurare a unui act medical de calitate şi implicarea acestora motivată în derularea programelor de screening. O altă propunere este aceea a acordării unor facilităţi la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifuncţionale, inclusiv diminuarea redevenţelor la nivel acceptabil şi coplata la utilităţi etc.”, a mai spus Dinu.

Managerul Spitalului Judeţean a concluzionat spunând că sunt câteva propuneri pe care social-democraţii giurgiuveni speră să fie prinse în marele Program de Guvernare al PSD pe Sănătate ce va fi prezentat şi la Giurgiu, după ce va fi lansat oficial la Bucureşti.

Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Deputat Marian Mina:”NU vor creşte taxele şi impozitele, anul viitor, pentru că sunt şi vor fi bani de pensii, salarii şi investiţii!”

"NU vor creşte taxele şi impozitele, anul viitor, pentru că sunt şi vor fi bani de pensii, salarii şi...

More Articles Like This