Campania de depunere a cererilor menţionate a debutat azi, 1 martie, iar fermierii pot face acest lucru până pe 15 mai, fără să suporte penalităţi.
În plus, dacă vor depune cererea unică de plată după 10 iunie, nu vor mai primi vreun ban.
Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Giurgiu, Carmen Miron, a susţinut luni, 1 martie, o conferinţă de presă în care a oferit toate detaliile pe acest subiect.
„Anul acesta, campania se desfăşoară sub sloganul Fii fermier activ, depune cererea unică şi poţi obţine sprijin financiar! APIA te aşteaptă! În 2016, va fi o campanie atipică, deoarece perioada de depunere a cererilor se suprapune cu cea de efectuare a plăţilor. Vor fi multe ore suplimentare, vom lucra cu şapte scheme de plată, astfel că le spunem fermierilor că trebuie să vină la data şi ora programate pentru că, altfel, riscă să intre în perioada de penalităţi”, a spus Miron.
Tot ea a anunţat că, an de an, numărul de cereri unice de plată se reduce din cauza faptul că cei care au terenuri mici le dau în lucru fermierilor mari.
„Anul acesta nu se va mai cere şi adeverinţă şi contractul de arendă, ci doar adeverinţa de la Primărie. Primăriile vor avea şi ele mult de lucru, dar suntem mulţumiţi de colaborarea cu acestea”, a mai anunţat directorul APIA Giurgiu.
Cererea unică de plată este cererea de ajutor şi sau de sprijin, după caz, pe care fermierul o depune o singură dată pe an la APIA.
Fermierii depun doar o singură cerere unică de plată chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi ale judeţului.
La APIA Giurgiu au fost depuse, în 2015, 13.856 de cereri. Cele mai multe sunt din municipiul Giurgiu, peste 5.100, urmat de Bolintin Vale cu peste 3.300, Valea Plopilor- peste 2.000, Comana- cu 1.619, Hotarele- 1.340 şi, pe ultimul loc situându-se Centrul judeţean Giurgiu cu 398 de cereri.