Premierul Dacian Cioloş a avut, luni, 1 februarie, consultări cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare pe cel mai fierbinte subiect al momentului: modificăm din nou, cu 4 luni înainte de alegeri, Legea electorală pentru a avea două tururi de scrutin pentru alegerea primarului sau nu?
În afară de PNL, toate celelalte partide, prin vocea liderilor lor, au decis să rămână consecvente votului dat în plenul Parlamentului pe această temă. Adică, liderii formaţiunilor politice, cu excepţia liberalilor, au spus că nu este nici moral şi nici de legitimitate nu se poate vorbi dacă o lege este modificată într-un atât de scurt timp până când ar trebui să îşi producă efectele. Inclusiv cei de la UDMR au susţinut acelaşi lucru.
Doar liberalii au ţinut-o pe a lor, probabil după ce şi-au dat seama că au nevoie de turul II ca să poată negocia cu ceilalţi pentru a câştiga, pe ici pe colo.
Premierul Cioloş a declarat, în urmă cu câteva momente, la finalul consultărilor, că Executivul nu-şi poate asuma o OG, fără a avea susţinerea unei majorităţi parlamentare.
„Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea de a relua discuţia. Însă, decizia fiind una politică trebuie asumată în Parlament, Guvernul nu poate decide singur pe un asemenea subiect şi cred că nici nu este cazul.
Ar putea ajuta, dacă în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuţie această temă. Aşa ar exista posibilitatea de a reveni cu o Ordonanţă de Urgenţă sau chiar susţinerea unui proiect de lege. Am constatat că majorităţile sunt volatile şi că nu există o majoritate clară care să susţină revenirea la două tururi. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţiile, însă majoritatea preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum.
Partidele ar fi dispuse să reia discuţiile pentru următoarele alegeri, într-un context mai larg. În aceste condiţii, date fiind şi constrângeri constituţionale ce stau în faţa Guvernului, dacă s-ar merge pe o OUG sau asumarea răspunderii, consider că o asemenea abordare are riscuri foarte mari ca să fie o acţiune în forţă, dar fără să se materializeze în Parlament.
Decizia rămâne tot la Parlament. E important ca partidele politice cu un interes sau altul să îşi asume această responsabilitate”, a declarat Cioloş.
C. Sfetcu