sâmbătă, iunie 22, 2024

Când le convine nu comentează, când nu, invocă „legea”

Must Read

Aproape două ore. Atât au durat doar dezbaterile, pauzele şi votul aferent la două puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, joi, 3 decembrie.

Este vorba despre proiectele ce vizau constatarea încetării de drept a mandatului lui Răzvan Cuc(PSD), după demisia dată de el- numit fiind secretar de stat, şi înlocuirea lui cu un alt social-democrat.

Ca să fim mai expliciţi, şedinţa a început, de fapt, cu o pauză ce a durat mai bine de jumătate de oră, timp în care membrii comisiei de validare au analizat cazul, în particular. Validarea lui Gheorghiţă Mihai în funcţia de consilier judeţean, în locul lui Cuc, a trecut de comisie cu 3 voturi pentru şi 2 împotrivă.

După anunţarea avizului, unul consultativ, oricum, s-a trecut la discuţii. Evident, nemulţumiţi au fost PPDD-iştii, prin vocea Adrianei Buga. Ea a spus că validarea lui Gheorghiţă ar fi ilegală, având în vedere că ar exista prevederi în legea administraţiei publice potrivit cărora ar trebui să-l înlocuiască pe Cuc tot un PPDD-ist, acesta fiind partidul cu care şi-a câştigat mandatul.

Evident, au susţinut-o Mihnea Boerescu şi vicele Dumitru Gavrilă, cât şi, ulterior, Constantin Ciobanu(independent). Ei au invocat, totuşi, mai degrabă, partea „morală” a problemei, în timp ce Adriana Buga a spus că articolul 33 din Legea 215 i-ar da dreptate.

„Când devenim morali? Când mingea e la noi în teren sau în terenul vecin? Vă amintesc faptul că am avut un precedent, în cazul lui Ion Mateescu. S-a discutat şi atunci pe aceeaşi temă. El a fost numit supleant din partea PNL, deşi a câştigat pe listele USL. Dintr-o dată sunteţi moralişti?”, i-a întrebat Ovidiu Andrei(ALDE) pe cei trei.

Cât despre legalitatea proiectului de hotărâre, „i-a liniştit” secretarul judeţului, Florian Dinu, susţinut de avocatul Constantin Basangiac.

„Articolul 33 nu lămureşte situaţia, nu este specificat faptul că un consilier care renunţă la mandat trebuie să fie înlocuit de un altul de la partidul pe listele căruia a candidat, ci cuvântul este „respective”(partidul, alianţa politică sau electorală, n.r.), a spus, printre altele Dinu. El a recunoscut, în acelaşi timp, şi că există un mare vid legislativ în România.

La rândul său, avocatul Basangiac a opinat că, în aceste condiţii, trebuie să vină în locul lui Răzvan Cuc următorul de pe lista PSD.

(Art. 33 În cazul în care consilierul local declarat ales renunţă la mandat înainte de validare sau refuză să depună jurământul, se supune validării mandatul primului supleant înscris pe lista partidului politic, a alianţei politice sau a alianţei electorale respective, dacă până la validarea mandatului partidele şi alianţele politice confirmă în scris apartenenţa la partid. În cazul în care locurile rămase vacante nu pot fi completate cu supleanţi, conform legii, iar numărul de consilieri locali se reduce sub jumătate plus unu, se vor organiza alegeri parţiale pentru completare, în termen de 90 de zile(Legea 215))

S-a discutat, desigur, minute în şir şi de Ordonanţa 55 sau despre cum ar trebui interpretate legile „în spiritul sau în litera lor” şi s-a trecut la vot.

14 consilieri judeţeni au votat pentru validarea lui Gheorghiţă Mihai, 13 au fost împotrivă şi un vot a fost anulat. Proiectul de hotărâre nu a trecut, astfel că va fi repus pe ordinea de zi a unei şedinţe ulterioare.

 

1 COMENTARIU

  1. daca cei care faceti parte din consiliul judetean , fac referire si la secretarul consiliului judetean, nu cunoasteti legea administratiei publice locale ,statutul alesilor locali ,alte legi care stau la baza organizarii si functionarii administratiei publice locale …. despre ce vorbim?la aproape final de mandat incepem sa cautam prin lege…….vai de capul nostru …de asta giurgiu se afla unde este…din cauza analfabetilor/nestiutorilor de carte care ajung sa conduca destinele unei comunitati! ca sa nu mai avem efecte de acest gen,intotdeauna trebuie eliminata cauza!astfel de specimene nu au ce cauta la conducerea judetului!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

A treia zi de cod portocaliu, în județul Giurgiu

Valul de căldură va persista și mâine, iar Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de...

More Articles Like This