vineri, iulie 19, 2024

GIURGIU: Fermierii nu se înghesuie să ia sprijinul de la stat

Must Read

Doar 2.000 din cei peste 14.000 de fermieri din judeţul nostru şi-au depus, până acum, solicitarea pentru subvenţiile de la stat, la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), în condiţiile în care termenul limită este 15 iunie.

Într-o conferinţă de presă, marţi, 5 mai, conducerea APIA Giurgiu a explicat motivele pentru care numărul fermierilor care solicită acest sprijin de la stat este atât de mic.

În primul rând, apelul a fost lansat, ce-i drept, în preajma sărbătorilor de Paşte, iar apoi, faţă de anul trecut, sunt solicitate documente în plus.

„Anul acesta cerem adeverinţă de la primărie, copie de pe Registrul Agricol 2015. Problema se pune la fermierii care au încasat, anul trecut, peste 5.000 de euro şi care, în 2015, trebuie să se transforme într-o formă juridică sau să vină să prezinte la APIA documentele ce atestă plata impozitului pe persoană fizică, din 2014”, a spus directorul APIA Giurgiu, Carmen Miron Urâtu.

Ea a menţionat că, de asemenea, au fost ceva probleme şi din pricina unor documente suplimentare ce trebuiau eliberate de autorităţile locale.

„Am înţeles faptul că primăriile au lucrat mai greu la început. A fost foarte greu pentru că, săptămâna trecută, ceream inclusiv declaraţie în faţa secretarului pentru cei care nu-şi făcuseră moştenirea. Pot să vă spun că acum s-a modificat actul normativ şi nu mai cerem declaraţia respectivă. Am încercat să simplificăm lucrurile”, a mai spus Carmen Miron.

Directorul APIA Giurgiu a subliniat faptul că, de 9 ani, instituţia pe care o conduce se confruntă cu o situaţie similară celei din 2015. Adică, fermierii lasă pe ultima sută de metri depunerea acestor cereri, iar în ultima săptămână se aglomerează sediul APIA. De aceea, Carmen Miron face un apel către agricultori să-şi respecte programarea pe care au aflat-o deja fie în scris, verbal, prin sms sau de la avizierele primăriilor. În plus, conducerea APIA Giurgiu a decis ca angajaţii instituţiei să lucreze, până pe 15 iunie, inclusiv în weekenduri, din acelaşi motiv.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Deputat Marian Mina: „850 de milioane de lei, fonduri suplimentare pentru agricultura naţională”

"850 de milioane de lei, fonduri suplimentare pentru #agricultura naţională. Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu a alocat, astăzi, aceşti...

More Articles Like This