duminică, septembrie 24, 2023

GALERIE FOTO: Sute de elevi din judeţul Giurgiu, la o dezbatere anti-drog, în Bolintin Vale. Jurnalistul Christian Sabbagh, printre invitaţi

Must Read

Un eveniment de amploare s-a desfăşurat, joi, 8 iunie, la Sala Polivalentă din Bolintin Vale, acţiune la care au participat circa 300 de persoane, elevi din Bolintin, Ulmi şi Comana, alături de reprezentanţii autorităţilor naţionale, locale şi judeţene, experţi antidrog, jurnaliști, reprezentanţi ai forţelor de ordine, cadre didactice şi specialişti în domeniul sănătăţii.

Evenimentul a fost organizat de Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, prin vicepreşedintele Cristina Elena Dinu, Primăria Bolintin Vale şi Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. A fost o acţiune pregătită de mai bine de 2 luni, dar despre acest subiect revenim într-o postare viitoare.

Invitaţi speciali au fost prof. univ. dr. Cătălin Ţone – expert antidrog, jurnalistul de investigaţii Christian Sabbagh şi Lucian- fost consumator de droguri. De asemenea, au participat vicepreşedinte al Senatului, Robert Cazanciuc, directorul Cancelariei Prefectului Judeţului Giurgiu, Dragoş Udvuleanu, şeful Poliţiei Bolintin comisar şef Costel Şerban, avocatul Alina Costan şi dascăli din cele trei comune amintite, precum şi din municipiu.

Apar în mod constant rapoarte care ne arată un #adevăr trist şi alarmant – copii, copiii noştri, cad în mirajul unor substanţe care promit distracţie, statut de “om #cool”, senzaţii tari sau relaxare. În România cifrele sunt alarmante: unul din 10 tineri a consumat măcar o dată substanţe #interzise şi există peste un milion de consumatori ocazionali. Acest lucru se întâmplă, probabil, şi pentru că NU vorbim suficient despre reversul medaliei, despre ce stă în spatele acestor senzaţii tari: dependenţă, boli, depresie majoră, posibilă sărăcie şi ruperea relaţiilor cu cei apropiaţi, cei care #contează.

Tocmai de aceea am organizat, la Sala Polivalentă din Bolintin Vale, un eveniment la care au participat peste 300 de elevi din liceele și școlile din Bolintin Vale, Ulmi şi Comana, alături de #experţi anti-drog, autorităţi locale, jurnaliști, reprezentanţi ai forţelor de ordine, cadre didactice şi specialişti în domeniul sănătăţii.

Copiii şi tinerii prezenți în sală au aflat cele mai importante informaţii despre acest flagel de la prof. univ. dr. Cătălin Ţone – expert antidrog, au ascultat, de asemenea, relatările renumitului jurnalist de investigaţii Christian Sabbagh și povestea tulburătoare a unui fost consumator de droguri, Lucian. Acesta le-a împărtășit elevilor, în detaliu, cum drogurile au fost la un pas să îi distrugă viaţa şi cum a reuşit să iasă din acel Infern.

A fost un eveniment interactiv iar tinerii, foarte atenţi şi interesaţi de subiect, au răspuns la întrebările specialiştilor şi, la rândul lor, le-au adresat întrebări, primind premii din partea Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat și ne-au sprijinit pentru realizarea acestei activități și îi mulţumesc, de asemenea, domnului primar Dan Trăistaru pentru găzduire! Mulțumesc lui Cătălin Țone și tuturor invitaților care ne-au fost alături!”, a transmis vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, deputat Cristina Elena Dinu.

„Le mulţumesc tuturor celor prezenţi! Vă îndemn să fiţi ochi şi urechi, la această acţiune. Sunt convins că vom avea cu toţii o experienţă pe care nu o vom uita!”, a transmis primarul Daniel Trăistaru.

Vicepreşedinte al Senatului Robert Cazanciuc

Nu sunt, neapărat, aici ca fost ministru al Justiţiei, nici măcar ca fost procuror, adică unul care se ocupa cu prinderea infractorilor şi trimiterea lor la închisoare, nici neapărat ca senator de Giurgiu, care vrea să facă legi împreună cu colegii lui ca să ne protejeze pe toţi. Sunt, dacă vreţi, mai degrabă un părinte al unor copii de clasa a IX-a şi a XI-a. Extrem de preocupat de ce se întâmplă la liceul lor, ca la orice liceu din România(…). Nu există niciun drum către libertate, atunci când ai sentimentul că luând un joint, la un moment dat, evadezi din lumea în care crezi că lucrurile sunt urâte, într-o altă lume. Este o falsă senzaţie ce se duce într-o formă de sclavie. Vei deveni dependent de cineva. Primul pas din această capcană începe cu o falsă senzaţia de prietenie pe care cineva vrea s-o aibă cu tine(…). Sunteţi tineri, frumoşi, aveţi toată viaţa înainte. Dacă vă uitaţi în oglindă şi vă vedeţi altfel şi vi se pare că aveţi nevoie de un drog, să ştiţi că vă păcăliţi. Când dispare efectul drogului, te uiţi în oglindă, dar eşti la fel ca înainte. Nu aveţi niciun motiv să urmaţi o altă cale decât cea pe care v-o spun părinţii voştri!”, a spus Robert Cazanciuc.

Şeful Poliţiei Bolintin Vale, comisar şef Şerban Costel:

În noi, în poliţişti, aveţi un sprijin, aveţi un prieten, aveţi cu cine să discutaţi, cu cine să relaţionaţi, trebuie doar să ne cereţi sprijinul, să apelaţi la noi, în momentul în care aflaţi de la prieteni despre astfel de fapte. Acest flagel nu face altceva decât să distrugă vieţi, familii”.

Prof. univ. dr. Cătălin Ţone, expert antidrog:

Noi suntem aici pentru voi, este acţiunea voastră şi este despre voi această activitate. Iar faptul că o seamă de autorităţi importante din statul român, Senatul, Camera Deputaţilor, autorităţi locale, MAI, profesorii voştri dragi au fost preocupaţi să organizeze această activitate înseamnă foarte mult. Am mers în toată ţara, dar o preocupare atât de atentă ca, aici, la Bolintin, nu am văzut. Eu sunt giurgiuvean, locuiesc în municipiu şi vin aici cu drag, pentru că aici mă simt acasă”, a declarat Cătălin Ţone.

Christian Sabbagh, jurnalist de investigaţii:

Dacă aţi intrat într-un asemenea anturaj sau cunoaşteţi astfel de oameni(traficanţi sau consumatori de droguri, n.r.), e bine să apelaţi la părinţi! Dacă vă e teamă de părinţi, mergeţi către dascăli sau, de ce nu, la poliţistul de proximitate. Infracţionalitatea, din păcate, a crescut în ultimii 20 de ani, voi sunteţi în atenţia acestor traficanţi, infractori, oameni răi. Iar lupta de la voi poate începe. Statul, prin intermediul serviciilor speciale, prin intermediul Poliţiei, structurilor antidrog, poate ţine fenomenul sub control, dar nu este suficient! Lupta începe de la voi, iar aceşti infractori, care nu sunt chiar atât de mulţi, dacă ştiu că au pe urmele lor 17 milioane de români, vor înţelege că războiul e câştigat de noi”.

Lucian, fost consumator de droguri, le-a povestit elevilor cum a început drumul lui spre Iad, cât a durat, ce i s-a întâmplat, cum aproape că i-a pierdut pe toţi cei dragi lui, cum a făcut rău unor oameni, dar mai ales cum s-a vindecat. A fost un moment foarte emoţionant, iar tinerii au răspuns pe măsură: au fost deosebit de atenţi şi, la final, i-au adresat o serie de întrebări.

Aşa cum am arătat mai sus, acţiunea a fost interactivă. Cătălin Ţone i-a invitat pe elevi să răspundă la unele întrebări sau să adreseze întrebări, iar copiii au primit premii din partea Agenţiei Naţionale Anti-Doping. Tot în cadrul evenimentului, pe un panou au rulat câteva filmuleţe cu impact emoţional, cu imagini ale unor tineri aflaţi în sevraj, cu intervenţii ale forţelor de ordine la traficanţii de droguri, dar şi mesaje motivaţionale ale unor personalităţi internaţionale.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Butelie în flăcări, într-o locuință din Gostinari

Casa unei familii din localitatea Gostinari a fost în pericol, în această dimineață, după ce o butelie a luat...

More Articles Like This