sâmbătă, iulie 20, 2024

Declaraţie de presă: „Amendamentele PSD vor îmbunătăţi sensibil proiectele Legilor Educaţiei”

Must Read

„Amendamentele PSD vor îmbunătăți sensibil proiectele Legilor Educației este titlul declaraţiei politice pe care am prezentat-o, astăzi, în Plenul Camerei Deputaţilor.

Partidul Social Democrat este singura formațiune politică din România care a luat realmente în serios cele două proiecte legislative ale educației naționale, organizând, în toată țara, ample dezbateri și consultări publice consistente pe această temă de mare importanță pentru viitorul copiilor noștri. În urma discuțiilor purtate cu cadrele didactice, organizațiile profesionale, sindicatele, asociațiile reprezentative ale elevilor și părinților, au rezultat o serie de idei și propuneri valoroase, concretizate în cele peste 800 de amendamente depuse de PSD.

Obiectivul fundamental al întregii clase politice, dar și al societății, este definitivarea unor legi ale educației durabile, consolidate, stabile, care să poată asigura învățământului românesc, în integralitatea sa, un proces educațional de calitate, nediscriminatoriu, util și stimulativ în ceea ce privește pregătirea elevilor, atât pentru parcursul viitor din viața profesională, cât și pentru evoluția personală. Amendamentele propuse de PSD vizează creșterea calității actului educațional, prin îmbunătățirea condiției cadrelor didactice, a responsabilizării lor, dar și a dinamizării gradului de implicare al elevilor.

Susținem, spre exemplu, reintroducerea învățământului pedagogic de cinci ani, acordarea sprijinului necesar perfecționării cadrelor didactice, mai ales a celor din mediul rural, prin stimulente dedicate acestora, exmatricularea pentru comiterea unor fapte grave, interzicerea accesului cu telefonul în orele de curs, înregistrarea ședințelor cu părinții la solicitarea profesorilor, precum și susținerea dezvoltării învățământului tehnic – dual și a celui silvic.

Astfel, Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a admis amendamentul PSD referitor la introducerea posibilității angajării cu jumătate de normă a elevilor la operatorii economici aflați în relație cu școlile, această activitate prestată fiind echivalată cu orele de instruire practică. Elevii care doresc să lucreze în condițiile prevăzute, precum și tutorii de la agenții economici care îi instruiesc pe copii, sunt avantajați prin scutirea de la plata impozitul pe venit. De asemenea, tot pentru susținerea învățământului dual, s-a instituit prevederea ca unitățile de învățământ să poată încheia contracte cu unul sau mai mulți operatori economici și cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale.

Referitor la siguranța în școli, propunerile PSD au vizat prevenirea actelor de violență grave, prin instalarea de camere video în sălile de clasă, precum și prin acordarea de sancțiuni graduale pentru cei care comit abateri disciplinare. Aceste dispoziții se vor reglementa prin legislația secundară, deoarece scopul lor este îndreptarea elevilor, nu privarea lor de educație. În ceea ce privește asistența medicală în școli, PSD a inițiat amendamentul reintroducerii cabinetelor stomatologice în școli, pe lângă cele medicale. Totodată, a fost eliminată limita de minim 300 de elevi beneficiari, stipulată în proiectul propus de guvern, în baza motivației conform căreia serviciile medicale trebuie să fie accesibile tuturor elevilor, mai ales din unitățile de învățământ din mediul rural. Introducerea cursurilor de „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” este amendamentul nostru destinat susținerii elevilor din diaspora, absolut necesar copiilor care învață în școlile din afara țării sau în sistem online. În același context, dorim încurajarea liceenilor merituoși, care se remarcă prin obținerea unor rezultate deosebite în procesul de învățământ, prin introducerea claselor de excelență în licee, pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a.

Admiterea în aceste clase se va realiza în baza unor probe de verificare a cunoștințelor, conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației, precum și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională. Acestea sunt doar câteva dintre amendamentele formulate de PSD și adoptate deja, în urma dezbaterilor, de către Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților. Toate amendamentele propuse de PSD provin din consultările cu societatea civila, cu reprezentanți ai cadrelor didactice, ai elevilor și părinților, ai cultelor și antreprenorilor, iar adoptarea lor de către Parlament ne dorim să conducă la creșterea calității educaționale, la reducerea abandonului școlar și al procentului analfabetismului funcțional.

Deputat PSD CRISTINA-ELENA DINU,

Circumscripţia Electorală nr. 19 GIURGIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Deputat Marian Mina: „850 de milioane de lei, fonduri suplimentare pentru agricultura naţională”

"850 de milioane de lei, fonduri suplimentare pentru #agricultura naţională. Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu a alocat, astăzi, aceşti...

More Articles Like This