Că vor să înfiinţeze un campus şcolar profesional, la Giurgiu, este chiar de lăudat. Nu contestă nimeni că România are mare nevoie de meseriaşi, în toate domeniile. Însă, nu poţi să-l faci cu orice preţ!
Că au nevoie de clase ca să devină funcţional, iar e lesne de înţeles. Dar nu poţi să-i favorizezi pe unii şi să-i „pedepseşti” pe alţii, culmea, cei mai buni…
Pentru al doilea an consecutiv, Colegiului Naţional „Ion Maiorescu” îi va fi redusă o clasă de-a IX-a din planul de școlarizare (anul 2023-2024). Şi Colegiului, dar şi Liceului Teoretic „Tudor Vianu”, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean mai ia o clasă şi de la Liceul „Nicolae Cartojan”.
Ca să ne înţelegem din start: Colegiul „Ion Maiorescu” a avut 95% rată de promovare la Bacalaureatul 2022, în timp ce Liceul „Cartojan”(unde a fost director actualul şef de la IŞJ) a avut sub 50% procent de promovare.
Aşa înţelege IŞJ Giurgiu să promoveze performanţa? Asta este soluţia celor care ar trebui să cântărească în mod obiectiv situația și să ia decizii în interesul educației, susținând si promovând calitatea și performanța?
De ce n-au tăiat două clase de la liceul cu cele mai slabe rezultate? De ce n-au luat o clasă de la alte licee cu rezultate dezastruoase la bacalaureat?
Nu aşa era firesc, perfect moral, dacă doriţi? Am înţeles, legal s-au aranjat, nu-i opreşte nimeni, deşi, totuşi, lipsesc criteriile care să justifice tăierea clasei de la „Maiorescu”.
Am înţeles că nu ar exista niciun raport al IŞJ privind situația performanţelor învățământului liceal și nici măcar o grilă cu indicatori care să permită o diminuare echitabilă a claselor.
Cum ar veni, au luat de unde erau mai multe, pur şi simplu? Sau pe domnul inspector şef îl copleşesc emoţiile şi-l tulbură amintirile de pe vremea când era director la „Cartojan” şi nu-i vine să ia două clase de acolo? Întrebăm şi noi, nu dăm cu parul!
Chiar dacă dascălii de la „Maiorescu” nu s-au exprimat public, nici data trecută, fiind oameni disciplinaţi şi preocupaţi să folosească timpul în favoarea elevilor, suntem convinşi că sunt de acord cu noi: diminuarea numărului de elevi demonstrează, mai degrabă, o ignorare a efortului făcut de către elevii si cadrele didactice din cadrul Colegiului National „Ion Maiorescu”, o desconsiderare și pare chiar o „pedepsire” a performanţelor obținute de această instituție de învățământ.