sâmbătă, iulie 20, 2024

Ministrul Economiei a vorbit, la Bruxelles, despre priorităţile şi aspectele Preşedinţiei României la Consiliul UE, în domeniul său de competenţă

Must Read


„Mă bucur să fiu azi alături de Dvs. pentru a prezenta prioritățile și aspectele principale ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (UE) în domeniul meu de competență, respectiv Piața internă.
Acest domeniu constituie prioritate sectorială a Consiliului UE Competitivitate pe care îl voi prezida în următoarele 6 luni.
În calitate de responsabil, pe perioada Președinției României a Consiliului Competitivitate, pentru mine colaborarea cu Comisia Europeană și Parlamentul European este foarte importantă.

Prioritatea pe care o acordăm Pieței interne se reflectă în acțiuni legislative și non-legislative. 
Cu referire la acțiunile non-legislative, avem în vedere adoptarea unor concluzii ale Consiliului UE Competitivitate la reuniunea din 27 mai 2019.

Aceste concluzii vor ține cont că în context global, principala provocare a Pieței Interne UE o reprezintă adaptarea economiei UE la evoluția rapidă a tehnologiei digitale, pe de altă parte, vor lua în considerare recentele studii și comunicări ale Comisiei privind barierele care au mai rămas de pe Piața Internă europeană. 

Totodată, în luna iunie 2019 vom organiza la București Forumului Pieței interne. În cadrul acestui eveniment ne propunem să avem dezbateri despre perspectiva Pieței Interne post-2020. Vă așteptăm să luați parte la acest eveniment.

Revenind la acțiunile legislative, sunt conștient de așteptările din partea Președinției României legate de finalizarea a cât mai multe dosare în actualul exercițiu instituțional, context în care este de la sine înțeles că nu vom pune în aplicare principiul „grăbește-te încet”.
Prin urmare, ne concentrăm acțiunile pe dosare legislative.

Pentru aceste dosare a fost stabilit un calendar cu termene foarte strânse pentru reuniunile grupurilor de lucru ale Consiliului UE, ale reuniunilor tehnice cu Parlamentul European (PE) și Comisiei Europene și ale trialog-urilor cu PE.

Concret, obiectivele noastre vizează finalizarea trialog-urilor cu PE pentru 3 dosare legislative, respectiv cele referitoare la Programului privind Piața Unică, Platformele online și Supravegherea pieței.
Pentru dosarul legislativ care instituie Programul privind Piața Unică, abordarea generală parțială a fost obținută, sub Președinția Austriacă, în cadrul Consiliului UE Competitivitate din data de 29 noiembrie 2018. 
Pe baza acesteia, suntem pregătiți să începem negocierile cu Parlamentul European.

De asemenea, ne vom strădui să ajungem la un acord politic parțial și, prin urmare, ne bazăm pe sprijinul Parlamentului European.
Cu toate că progresul general privind Programul Piață internă depinde de negocierile aferente Cadrului Financiar Multianual, sperăm că vom putea începe discuțiile cu Parlamentul European pe dimensiunea sectorială a acestui dosar, cât mai curând posibil.

Cu privire la dosarul aferent Platformelor online, următorul trialog va avea loc pe 28 ianuarie 2019, în mai puțin de o săptămână.
Ne vom strădui să menținem angajamentul politic din partea tuturor părților implicate și să continuăm cooperarea dintre co-legislatori în vederea închiderii dosarului, una dintre prioritățile noastre, în cadrul actualului ciclu legislativ.
Prin urmare, ne bazăm pe sprijinul Parlamentului European în finalizarea acestui dosar.
Suntem încrezători că finalul negocierilor asupra acestei propuneri legislative importante va fi reprezentat de un rezultat echilibrat, adecvat obiectivelor inițiale ale Comisiei Europene și orientat spre viitor.

În contextul în care vrem să ne asigurăm că produsele pe care le consumă cetățenii europeni sunt conforme cu cerințele Uniunii Europene și în contextul în care este evident că Piață internă implică un control mai bun al produselor provenite din țările terțe//, dosarul aferent supravegherii pieței este o prioritate a Președinției noastre.
De aceea ne-am propus un ritm susținut în trialog-urile cu Parlamentul European și contăm pe sprijinul Parlamentului European pentru finalizarea acestui dosar în actualul ciclu legislative.

Este important să vă reamintesc că primul trialog a avut loc în data de 17 ianuarie 2019.
Totodată, urmărim adoptarea acordului politic cu Parlamentul European, până la finele lunii martie, cel mai târziu aprilie 2019, pentru dosarele legislative referitoare la sprijinul financiar pentru echipamentele de control vamal și la instituirea programului „Vamă”.
Primul dosar este o prioritate a Președinției noastre.
Obiectivul pe care-l vizăm fiind atingerea acordului politic pe durata Președinției.

Cu toate acestea acordul final pe dosar va fi posibil numai ulterior acordului pe Cadrul financiar multianual.
Și cel de al doilea dosar legislativ reprezintă o prioritate a Președinției române și suntem încrezători în buna colaborare cu Parlamentul European în vederea încheierii unui acord parțial rapid, sub rezerva unui acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.
În ceea ce privește dosarul legislativ aferent procedurii de notificare în domeniul serviciilor vom urmări adoptarea unui mandat revizuit, bazat pe cea mai recentă propunere de compromis susținută de o parte semnificativă a statelor membre și, în funcție de reacția Comisiei Europene, vom fi pregătiți să ne întoarcem la PE pentru un al patrulea trilog.

Cu referire la cele 2 dosare legislative aferente pachetului Noile avantaje pentru consumatori, intenționăm să avansăm cât mai mult cu negocierile.
Referitor la propunerea de Directivă privind Modernizarea legislației în domeniul protecției consumatorilor, în funcție de avansarea discuțiilor în grupul de lucru, ne dorim să obținem mandatul in Consiliu in prima parte a lunii februarie și începerea negocierilor cu Parlamentul European.
Apreciez că acțiunile pe care le-am prezentat reliefează susținerea Președinției României pentru promovarea Pieței interne”, a declarat ministrul Giurgiuvean Niculae Bădălău, la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Deputat Marian Mina: „850 de milioane de lei, fonduri suplimentare pentru agricultura naţională”

"850 de milioane de lei, fonduri suplimentare pentru #agricultura naţională. Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu a alocat, astăzi, aceşti...

More Articles Like This