Să-l auzi pe preşedintele PNL Giurgiu, Marin Anton, strigând în spatele altora: văleeeeuuu, falimeeeeent!(ca azi, în conferinţă de presă) e cam cum ar chema poliţia, pe centură, o prostituată oripilată după ce a prins un cuplu făcând dragoste în maşină… Şi-am vrut să fiu drăguţă. Sunt comparaţii şi mai grele, dar n-are sens, aţi prins ideea.
Despre afacerile lui Marin Anton a curs atâta cerneală, că am putea construi ditamai hidrocentrala pe cursul firesc al vorbelor.
„Groparul Rafo”, „Anton- firme cu datorii de miliarde”, „Anton cercetat pentru luare de mită record”, „Anton cercetat de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală”, „ANI şi Marin Anton”, „afacerile lui Marin Anton”. Sunt doar câteva cuvinte cheie pe care dacă le veţi băga în motorul de căutare Google, aproape că nici nu mai are rost să facem noi un rezumat de bun simţ aici.
Dar are. C-aşa-i cinstit faţă de giurgiuvenii cărora el le vorbeşte despre un aşa-zis faliment al unei instituţii publice, când se pare că domnia sa ar cam duce-n spate nişte pietre de moară serioase, aflate în diverse stadii de cercetare în justiţie sau doar dezbătute în presa naţională.
Şi poate, amintindu-i şefului PNL Giurgiu despre una-alta, îşi va alege cu grijă cuvintele- unele cu iz penal, #ÎntruOImunitate pe care, clar, nu o deţine. Că doar suntem oameni prietenoşi. Nu?
Pentru că nu poţi, frate, să zici continuu despre alţii că şi-au „umplut buzunarele” cu bani de la stat sau să arăţi cu degetul pe ORICINE, reţineţi, ORICINE, când despre tine s-a scris aşa:
„Marin Anton a fost managerul fostei rafinării RAFO, în perioada în care aceasta a fost devalizată de gruparea fraţilor Iancu- Ovidiu Tender. Toţi cei din acest dosar sunt în puşcărie, Anton nu are nici o emoţie(…)
Astfel, VVTC Euroglass SRL Bucureşti se ocupă de fasonarea sticlei, nu are activitate şi nici angajaţi, raportând datorii de peste 1,3 milioane lei. MMM Vinprod SRL Giurgiu cultivă struguri şi îi aduce lui Anton un profit infim, de doar câteva mii de lei, însă cu datorii de aproape 3,3 milioane lei. Prin agenţia imobiliară Eurosudest SRL din Giurgiu, fostul deputat are pierderi de 56.000 lei şi datorii de 1,4 milioane lei, în timp ce Romsem SRL şi Maragro SRL, ambele specializate în cultivarea cerealelor, i-au adus un profit modest, de 22.000 lei, dar şi datorii de peste 9,2 milioane lei.
Firme radiate şi datorii uriaşe
Afacerile în energie au fost cele mai neinspirate pentru Marin Anton. Sun Park SRL, Solar Energy Construction SRL, Photovoltaic Park Development SRL şi Solar Factory SRL, toate din Bucuresşti, au fost radiate în 2015 şi 2016 cu datorii de peste 1,2 milioane lei.
111 milioane lei este valoarea totală a datoriilor declarate de firmele lui Marin Anton”- Jurnalul Naţional, Cristian Anton, ianuarie 2018.
ÎNTREGUL ARTICOL, AICI: https://jurnalul.antena3.ro/bani-afaceri/economia/afacerile-ciudate-ale-lui-marin-anton-762972.html
Sau aşa:
„In 2001, la o cifra de afaceri de 20,8 miliarde lei (ROL), societatea a avut un profit net de 1,3 miliarde, dar si datorii de 5,5 miliarde lei (ROL). In mod ciudat, anul urmator profitul a scazut la doar 2,4 milioane lei (ROL), iar datoriile au crescut la 13,4 miliarde lei (ROL). In 2003, dupa ce in obiectul de activitate a fost trecut “comert cu ridicata al altor produse” cum ar fi, spre exemplu, anvelope auto, profitul a crescut la 303,7 milioane lei (ROL), crescand si datoriile, la 21 de miliarde. Anul 2004 este si cel mai profitabil, firma fiind angajata de Balkan Petroleum pentru consultanta in managementul Rafo Onesti. Astfel, la o cifra de afaceri de 69,7 miliarde lei (ROL), profitul a fost de 6,6 miliarde lei (ROL), iar datoriile au scazut cu aproximativ 10 miliarde lei (ROL)”.
ÎNTREGUL ARTICOL, AICI: https://www.danbadea.net/2005/12/29/micile-secrete-ale-lui-marin-anton/
Sau aşa:
„Secretarul de stat Marin Anton a fost implicat, recent, într-o dubioasă afacere cu nave maritime de transport, fapt care i-a și atras de altfel mutarea „disciplinară“ din postul care-i permitea acest tip de combinații. Profitând de funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, responsabil de domeniul fluvial, el a încercat să lanseze „la apă“ o afacere extrem de profitabilă, în stilul celor cu care deja ne-a obișnuit și care l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați afaceriști din politica românească. Astfel, împreună cu un alt om de afaceri, Dan Filimon, secretarul de stat de la Transporturi, a pus la cale vânzarea și exploatarea în regie proprie a singurelor feriboturi românești, navele Eforie și Mangalia. Motivul oficial ar fi fost rentabilizarea unei agenții care le avea în exploatare, Societatea de Transport Maritim și de Coastă CFR Ferry-Boat din Constanța. El a făcut mai multe eforturi în acest sens, culminând chiar cu forțarea obținerii, în 2009, a unei hotărâri de guvern care să scoată navele de sub controlul direct al CFR Marfă și să le transfere Ministerului Transporturilor, de unde să fie plasate, mai departe, unei firme grecești controlate de Dan Filimon. Trecerea celor două nave de la societatea constănțeană la cea grecească s-ar fi făcut la prețul de fier vechi al acestora, după ce omul de afaceri Filimon obținuse deja finanțarea necesară reamenajării și reutilării lor, adică aproximativ 1,5 milioane de euro”, Curentul, Marius Marinescu, februarie 2011.
ÎNTREGUL ARTICOL, AICI: https://www.curentul.info/actualitate/afacerile-necurate-ale-secretarului-de-stat-marin-anton/
Sau aşa, tot din Curentul:
„La 11 ani de la privatizare, cu foştii patroni români condamnaţi la ani grei de detenţie, fosta rafinărie Rafo Oneşti îşi trăieşte trista agonie. Grupul austriac care a preluat-o deţinut de o serie de investitori ruşi cu ample conexiuni la vârful politicii de la Bucureşti, taie utilajele societăţii şi le vinde la fier vechi iar miile de angajaţi de odinioară şomează şi îşi aduc aminte că au avut cândva slujbe şi ce pune pe masa familiei. Marin Anton este unul dintre cei mai bogați parlamentari şi, potrivit revistei „Forbes“, averea sa depăşeşte 10 milioane de euro.
Anton a fost membru PDL până în 2012, când a trecut la PNL, fiind ales deputat pe listele USL, după care a plecat la PMP iar acum trece la UNPR. În luna august, Marin Anton a fost declarat incompatibil de ANI pentru că a deținut concomitent cu funcția de deputat și o întreprindere individuală.
La începutul anului 2014, Adrian Papahagi a demisionat din funcția de vicepreședinte PMP din cauza înscrierii în partid a lui Marin Anton”. ÎNTREGUL ARTICOL, AICI: https://www.curentul.info/politic/speriat-de-amploarea-dezvaluirilor-despre-rafo-si-bica-marin-anton-trece-la-unpr/
Acum, pe bune, domnule Anton, în afară de Costel, Adi şi Dana, eu cred că nici măcar jurnaliştii care vă promovează(dezinteresat, doamne, of course) nu vă cred. Nu vă vede nimeni ca pe un prinţ virgin, pe cal alb, venit în Giurgiu să salveze judeţul de la “faliment”, vă dau cuvântul meu! Că, mai degrabă, declaraţia dumneavoastră cu falimentul CJ Giurgiu a sunat ca un blestem, asta e altceva. Greu de dovedit ce susţineţi acolo, în conferinţele dumneavoastră de presă, să ştiţi, nu e bine dacă daţi d-astea luate gratis din surse neverificate, vorba dumneavoastră!
În fine, eu cred că, din nou, o să plecaţi din Giurgiu cu “buza umflată”, politic vorbind desigur, ca în toate celelalte dăţi. Pariu?