marți, ianuarie 14, 2025

DECLARAŢIE POLITICĂ: „Realizările în domeniul sănătăţii, la un an şi jumătate de guvernare PSD-ALDE”

Must Read

„Realizările în domeniul sănătăţii, la un an şi jumătate de guvernare PSD-ALDE” este titlul declaraţiei politice pe care deputatul PSD de Giurgiu Cristina Elena Dinu a prezentat-o, recent, în Camera Deputaţilor, şi pe care o redăm integral, în rândurile de mai jos:

„De curând, s-a împlinit un an şi jumătate de guvernare PSD-ALDE, timp în care Guvernul a implementat măsurile prevăzute în Programul de guvernare, măsuri care au adus creştere economică şi bunăstare în rândul cetăţenilor. În plan intern, obiectivul Guvernului a constat în fundamentarea unei creşteri economice inteligente şi sustenabile, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic şi a unei societăţi echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă.

Calitatea resursei umane a fost primordială şi am privit educaţia ca un factor strategic de dezvoltare. Aş vrea, însă, de această dată, să mă opresc asupra sistemului de sănătate, unde viziunea principală a Programului Guvernului este construită în jurul cetăţeanului, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de oameni.

De la început trebuie spus că politicile promovate de actuala guvernare în domeniul sănătăţii s-au axat mult pe pacient, personalul medical, modernizarea infrastructurii medicale, pe alinierea cu politicile europene a legislaţiei în vigoare, iar anul 2017 a fost începutul acestor măsuri.

S-au alocat 770 de milioane de lei pentru achiziţia vaccinurilor pentru copii pe bugete multianuale, s-au alocat bani pentru toate programele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile rare, s-a extins Programul Hepatita C pentru gradul de fibroză F3 şi au fost înfiinţate noi programe de screening.

Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale au semnat Ordinul de modificare şi completare a Ordinului nr. 1306/2016, prin care s-au redat indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi în grad de handicap – cu sindromul Down, cu ADHD, cu dislexie sau autism.

Au fost eliminate comisiile de specialitate de la nivelul Caselor Judeţene de Sănătate şi de la Casa Naţională de Sănătate, această măsură venind în sprijinul pacienţilor care au putut accesa mai rapid tratamentul adecvat.

A fost actualizată lista cu medicamentele compensate şi au fost eliminate plăţile contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din investiţii. A fost creat cadrul legal pentru înfiinţarea, la nivel local, a unor centre comunitare integrate, care să ofere atât servicii medicale, cât şi servicii sociale.

Suplimentarea alocaţiei bugetare pentru sănătate a permis ca, în primele şase luni ale anului 2017, Ministerul Sănătăţii să realizeze investiţii în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, astfel că 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale judeţene şi spitale de pediatrie au primit echipamente medicale destinate unităţilor de primiri urgenţe.

Anul 2018 a început cu semnarea unor contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, în vederea dotării a 34 de spitale din ţară şi din Capitală, spitale care vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), RMN (24) şi 21 de sisteme informatice PACS, listă pe care s-a aflat şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

O măsură importantă a Guvernului, în domeniul sănătăţii, este Subprogramul naţional pentru tratarea copiilor cu diabet zaharat, care face parte din Programul Naţional pentru Diabet Zaharat, în cadrul căruia copiii pot beneficia de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum şi de pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim de creşterile salariale legiferate prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care au contribuit semnificativ la scăderea exodului medicilor. Este vorba despre cea mai mare creştere de venituri din sistemul public. Începând din 2018, salariile medicilor români s-au raportat la salariile omologilor din UE, asigurându-se un nivel de 70% din salariile încasate de medicii europeni. Salariile medicilor şi asistenţilor medicali au crescut, începând cu 1 martie 2018, la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022, crescând faţă de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% şi chiar 172%.

Acestea sunt doar unele dintre măsurile pe care Guvernul le-a implementat în acest an şi jumătate de guvernare în domeniul sănătăţii. Deşi mai sunt multe de făcut, sunt convinsă că, în acest ritm, vom ajunge la finalul mandatului şi-i vom putea privi în faţă pe români, fără să ne plecăm privirea!

Iar în calitate de medic ştiu foarte bine ce înseamnă toate aceste măsuri!

Deputat Cristina Elena Dinu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Casă în flăcări, la Băneasa. Cauza incendiului – o lumânare lăsată nesupravegheată

Un incendiu violent a izbucnit, aseară, într-o casă din localitatea Sfântu Gheorghe, comuna Băneasa. Flăcările au cuprins, atât acoperișul,...

More Articles Like This