Acesta este subiectul unei recente declaraţii politice pe care deputatul PSD de Giurgiu, Cristina Elena Dinu a prezentat-o în Camera Deputaţilor.
„Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat, pentru România, printre alte oportunităţi şi beneficii, un veritabil potenţial de dezvoltare, folosind fondurile europene puse la dispoziţie.
În cazul României, discuţia privind absorbţia fondurilor europene este necesară atât la nivel calitativ – la ce sunt utilizate şi cât de bine – cât şi la nivel cantitativ – câte fonduri am atras şi în ce ritm.
În acest context, Partidul Social Democrat a conturat un proiect de dezvoltare pentru România, care să corespundă viziunii europene: mai multe locuri de muncă, o economie europeană solidă, un mediu sănătos, iar în cadrul acestui proiect de ţară, România să poată beneficia de sprijinul Uniunii Europene prin cele cinci fonduri structurale şi de investiţii.
Dar trebuie spus şi că Guvernarea PSD a trebuit să recupereze întârzierile în absorbţia fondurilor europene cauzate de situaţia dezastruoasă lăsată de tehnocraţi în acest domeniu.
A fost nevoie de o muncă susţinută pentru a debloca această situaţie, pentru a autoriza autorităţile de management şi pentru a lansa programele pe piaţă.
În privinţa absorbţiei fondurilor europene, progresele sunt însemnate, numai în primele două luni ale acestui an reuşindu-se absorbţia a peste 1,1 miliarde de euro.
Au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 miliarde de euro, din totalul de 28 de miliarde de euro, cât reprezintă politica de coeziune în această perioadă de programare financiară şi au fost încheiate contracte în valoare de 11,2 miliarde de euro.
Toate ghidurile Programului Operaţional Capital Uman vor fi lansate până la data de 30 iunie 2018, POCU 2014-2020 având o alocare totală de 4,3 miliarde euro.
De curând, ministrul fondurilor europene, doamna Rovana Plumb, declara că obiectivul nostru este ca, până la finalul lunii iunie, să deschidem toate liniile de finanţare, pe toate Programele Operaţionale, dar şi urgentarea evaluării şi contractării tuturor proiectelor, astfel încât să se asigure o contractare de sută la sută a proiectelor depuse în 2018.
Sănătatea rămâne o prioritate a Guvernului, astfel că, în privinţa proiectelor din sectorul sănătăţii, ministerul a alocat 800 de milioane de euro.
În momentul de faţă, sunt puşi la dispoziţie 121,5 milioane de euro, destinaţi formării şi pregătirii a peste 60.000 de medici şi personal medical, prevenirii şi depistării unor boli, precum tuberculoza, cancerul de col şi de sân, diagnosticul şi tratamentul hepatitei virale B şi C.
În cadrul acestei campanii, 1,5 milioane de români, adulţi şi copii, vor beneficia de servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii.
De asemenea, avem 255 de milioane de euro alocaţi investiţiilor în infrastructura spitalelor, pentru dotarea unităţilor de primiri urgenţe şi pentru ambulatorii.
În sectorul educaţiei, s-au alocat 712 milioane de euro, destinaţi sprijinirii copiilor şi nevoilor lor, precum şi atragerea şi menţinerea acestora în şcoli.
În acest sens, au fost puse la dispoziţie 155 de milioane de euro pentru burse care se vor acorda studenţilor care provin din grupurile vulnerabile, astfel încât să putem preveni abandonul şcolar, abandonul educaţional şi, pe de altă parte, să putem să-i motivăm să poată să-şi continue studiile.
În ceea ce priveşte infrastructura în educaţie, există apeluri deschise în sumă de 419 milioane de euro, iar prin aceste măsuri aproximativ 52.000 de elevi vor beneficia de infrastructura de educaţie la standarde înalte.
În ceea ce priveşte agricultura, care este un domeniu foarte important al economiei naţionale, trebuie menţionat că Ministerul Agriculturii a fost lider la absorbţia fondurilor europene, cu un grad de absorbţie de 99,9% din Fondul European de Garantare pentru Agricultură.
De asemenea, anul 2017 a reprezentat un an al recordurilor absolute pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care a reuşit să plătească fermierilor o sumă record, de peste 3 miliarde de euro.
Comisia Europeană a rambursat deja României suma de 1,772 de miliarde de euro pe Pilonul I, care cuprinde fondurile gestionate de APIA, în creştere cu 17% faţă de anul financiar 2016, când rambursările au fost de 1,51 miliarde de euro.
În privinţa infrastructurii mari – transporturile, mediul şi energia – la această oră sunt aprobate şi contractate 174 de proiecte, iar valoarea eligibilă a acestora este de 6 miliarde de euro.
Graţie tuturor acestor eforturi conjugate, România a mai câştigat, luna aceasta, un procent în ceea ce priveşte rata de absorbţie, astfel încât, conform datelor Comisiei Europene, ne situăm, astăzi, la 17% rata de absorbţie, faţă de 18% media europeană, având o rată de absorbţie mai mare decât a Germaniei, Franţei, Spaniei, Marii Britanii, Austriei sau a Olandei.
Aceasta este realitatea, susţinută de cifre, şi nu insinuările lipsite de dovezi, pe care unii le aruncă în spaţiul public, încercând să minimalizeze eforturile Guvernului şi mistificând realitatea”.