Social-democratul giurgiuvean Cristian Marciu a prezentat în cea mai recentă şedinţă a Senatului o declaraţie politică extrem de interesantă, denumită „Priorităţi ale reformei în sănătate în judeţul Giurgiu”.
Mai exact, senatorul Marciu readuce în atenţia autorităţilor centrale o investiţie realizată acum câţiva ani buni de Armata Americană, un centru medical reabilitat şi modernizat aproape în intregime şi care ar putea deservi chiar Spitalul de Arşi din Capitală.
Iată, însă, declaraţia politică a lui Cristian Marciu:
„Programul PSD în domeniul sănătăţii aduce soluţii viabile la problemele medicilor, asistentelor şi ale pacienţilor, indiferent de vârstă şi de suferinţă, şi de suferinţă şi are drept prioritate pacientul, conştient că şi pentru el există soluţii pentru servicii medicale de calitate.
În judeţul Giugiu, afecţiunile cardiovasculare în rândul populaţiei omoară în fiecare an mai multe persoane decât o fac toate celelalte afecţiuni la un loc, iar România se află pe al treilea loc în lume în privinţa numărului de decese cauzate de boli cardiovasculare. Ele au reprezentat 59% din cauzele de deces în anul 2015, 62,2% în 2016 şi peste 72% în luna februarie 2017. Morbiditatea şi mortalitatea asociate bolilor de inimă fac din acestea o problemă de sănătate publică şi impun adoptarea unor programe naţionale vizând depistarea bolilor cardiovasculare cu risc major.
De asemenea, diabetul zaharat-număr alarmant de pacienţi, în creştere clară permanent. Cel mai mic pacient are 5 ani iar cel mai vârstnic peste 90.
În judeţul Giurgiu avem un singur medic dibetolog a cărui evidenţă este completată şi de statisticile medicilor de familie care au în evidenţe în plus peste o mie de bolnavi anual trataţi în alte centr din ţară, care aşteaptă adoptarea de măsuri în folosul lor prin Programul naţional de diabet.
Am avut circa 6.000 de bolnavi în anul 2015 şi 6.800 în 2016, dar cazuri noi în evidenţă vin la câteva zile, ceea ce denotă că a început conştientizarea populaţiei şi au apărut primele semne evidente. Suntem printre puţinele ţări din Europa care ne-am numărat pacienţii cu diabet zaharat pe o perioadă de 5 ani, aşa că, în 5 ani, am asistat la o creştere cu aproape 40% a numărului de amputaţii efectuate la pacienţi cu diabet zaharat.
Centrul de Sănătate Ghimpaţi poate oferi soluţii sistemului medical din România prin adoptarea unor măsuri de atragere a pacienţilor din afara ţării, măsuri care, prin sistemul de sănătate, să-şi creeze valori proprii, pentru că avem foarte buni specialişti chirurgi în cardiologie şi transplant aici, în România, unde sunt foarte curtaţi de toate spitalele din Europa în acest moment.
Acest centru de sănătate a fost reabilitat în urmă cu patru ani cu fondurile Armatei Americane, printr-o investiţie de circa 500.000 de dolari, şi de atunci a rămas în acelaşi stadiu, nefolosit, şi poate deveni un centru medical multifuncţional al sistemului public de sănătate. Fiind complet renovat, de la cărămidă, ar putea deveni chiar un apendice al Spitalului de arşi din Bucureşti. Mai sunt pavilioane de reabilitat sau de modernizat şi există posibilitatea de extindere a acestuia, inclusiv un teren disponibil în suprafaţă de circa trei hectare.
Prin accesarea de fonduri europene şi cu sprijin din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, toată această dezvoltare a sistemului de sănătate este mai mult decât posibilă, printr-o corelare exactă între Ministerul Sănătăţii, Casele de Sănătate, toate unităţile care slujesc această sănătate: sistemul de urgenţă, medicul de familie, ambulatoriu şi spital, toţi în slujba cetăţeanului.
Cu investiţiile la acest capitol, estimate pentru următorii patru ani la circa 5 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro din Fondur Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, 300 de milioane de euro din fonduri europene- Programul Operaţional şi 800 de milioane de euro de la bugetul de stat, va deveni realitate ca bugetul pentru sănătate să reprezinte 6,4% din PIB până în anul 2020.
Senator de Giurgiu, Cristian Marciu”