joi, iulie 25, 2024

Conducerea Consiliului Judeţean, despre subiectul „Zona Liberă”: Ideea e nu să ne batem între noi, ci să facem ceva pentru Giurgiu!

Must Read

Şeful Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, alături de administratorul public al judeţului, Răzvan Cuc, şi de vicepreşedintele CJ Cristian Marciu au ieşit, miercuri, 10 august, în conferinţă de presă cu precizări pe tema preluării de către instituţia pe care o reprezintă a Zonei Libere, de la Consiliul Local.

Aceasta, după ce, cu o zi în urmă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a adus o serie de acuzaţii celor doi tineri, Mina şi Cuc, mai cu seamă din punct de vedere politic.

De la începutul conferinţei de presă, Marian Mina a precizat că discuţiile pe tema Zonei Libere, în opinia sa şi a colegilor săi, nu sunt şi nu ar trebui să fie unele politice, ci strict administrative.

„Dacă domnul Barbu vrea să ducă această dispută în partea politică, ar trebui să o facă la partid, nu aici, nu la Primărie şi nu la Consiliul Judeţean”, a spus Mina.DSC_0209

Şeful CJ Giurgiu a luat, ulterior, fiecare acuzaţie în parte – pe teme strict administrative, deci- adusă conducerii de la judeţ de către Nicolae Barbu.

„Domnul primar ne-a acuzat de furt, că am furat Zona Liberă. În 2003, prin Hotărâre de Guvern, Zona Liberă trecea din domeniul public al statului în cel al judeţului Giurgiu. În 2008, prin Hotărâre a Consiliului Judeţean, s-a decis ca Zona să fie dată Consiliului Local în administrare, cu titlu gratuit. În materia dreptului civil, orice e dat cu titlu gratuit, poate fi revocat. Unde e, totuşi, furtul, aici? Noi considerăm că putem administra mai bine Zona Liberă, că putem accesa fonduri europene pentru a o dezvolta!”, a spus Mina, întrebând, totodată, retoric, cu ce a sprijinit Primăria Giurgiu Zona Liberă, pînă acum.DSC_0207

„Nici în ultimii 4 ani nu s-a dezvoltat! Ce l-a împiedicat pe domnul primar să nu dezvolte Zona Liberă? În acest timp, a tot încasat taxe şi impozite… Vreau să îi mai atrag atenţia că patrimoniul de care vorbeşte dumnealui nu este nici al Consiliului Local, nici al Consiliului Judeţean, ci al unei societăţi. Al Societăţii Comerciale Zona Liberă SA. Toate contractele semnate rămân în vigoare, nu pierde nimeni niciun proiect european. Îl mai întreb pe domnul Barbu dacă, în 2008, când a fost luată Zona de la judeţ, s-a reziliat vreun contract?”, a mai spus Mina.

Preşedintele CJ Giurgiu a reamintit faptul că doar Giurgiu, dintre toate judeţele, are Zona Liberă în administrarea Consiliului Municipal.

„Şi vreau să vă mai întreb pe fiecare dintre dumneavoastră, ca simpli cetăţeni: cu ce v-a ajutat pe dumneavoastră, pe familiile dumneavoastră, faptul că Zona a fost la Consiliul Local sau Judeţean? Aţi beneficiat de ceva anume? Eu cred că la domnul primar este strict o chestiune de orgoliu iar orgoliul chiar nu-şi are rostul în proiectele de dezvoltare ale municipiului şi judeţului!”, a precizat Marian Mina.

 Răzvan Cuc: Nicolae Barbu mi-a strigat că pentru el Zona Liberă este o chestie de orgoliu

La rândul său, administratorul public al judeţului, fost director al Zonei Libere Giurgiu timp de 2 ani şi jumătate, Răzvan Cuc, a venit cu precizări, după afirmaţiile primarului Nicolae Barbu.

DSC_0219„Mie nu mi-e teamă de <<înţepătura Scorpionului>>, ci de faptul că ne vor trage la răspundere cetăţenii care ne-au ales asupra a ceea ce vom face. De asta ar trebui să ne temem, că vom da explicaţii în faţa oamenilor! Domnul primar a spus că datorită Consiliului Local, Zona Liberă a ajuns pe profit. În primul rând, dacă este meritul cuiva acesta se datorează unei echipe, a celei de la Zonă. Apoi, într-adevăr, în 2015, a fost înregistrat un profit de 298%, însă cifra nu este neapărat reală. În sensul în care, în Zona Liberă activează şi firme în insolvenţă. Facturile se contabilizează ca profit, dar nu sunt şi încasările aferente”, a spus Cuc.

El a precizat că nu-şi doreşte să intre în vreo dispută cu edilul de la municipiu, dar consideră că giurgiuvenii trebuie să cunoască adevărul.

„Domnul primar a spus că s-a dus să vorbească la Ministerul Economiei pentru transformarea Zonei în Parc Industrial. Ministerul ce se ocupă de dosarul acesta este al… Dezvoltării. Acolo am mers eu, dumnealui nu ştiu pe ce speţă a vorbit cu ministrul Economiei… Apoi, domnul Barbu a zis că în Zona Liberă sunt 130 de firme. Sunt doar 103, aşa arată un document oficial din 29.07. 2016… Vedeţi? Eu cred că trebuie să ne preocupe mai degrabă să venim rapid cu proiecte, nu să rămânem la teorie. Acum nu facem campanie, ci administraţie!”, a mai declarat administratorul public al judeţului.DSC_0205

Şi Răzvan Cuc a spus că, în opinia sa, ceea ce a declarat Nicolae Barbu în conferinţa de presă de ieri s-ar fi vrut mai degrabă o „formă de atingere a emoţiei populaţiei!”.

„Marian Mina are dreptate. Cu ce-i afectează, influenţează pe cetăţenii din Giurgiu că Zona Liberă e la municipiu sau la judeţ? Noi, însă, credem că dacă va reveni în administrarea Consiliului Judeţean va avea o soartă mai bună! Nici cu creditele la bănci nu vor fi probleme, la preluare, nici cu proiectul european cu ILR nu se va întâmpla nimic. Am discutat şi cu reprezentanţii băncilor şi cu cei de la ILR. Zona Liberă nu va deveni o direcţie subordonată Consiliului Judeţean, toate contractele semnate cu administraţia ZL rămân nealterate. Ideea e nu să ne batem între noi, ci să facem ceva pentru Giurgiu! M-au deranjat foarte mult afirmaţiile domnului primar. Dar vreau să îi reamintesc şi am martori, când vinerea trecută, după şedinţa de la Primărie, s-a urcat pe scări spre biroul dumnealui şi mi-a strigat: Pentru mine, Zona Liberă este o problemă de orgoliu!”, a mai declarat Răzvan Cuc.

De menţionat este şi că taxele şi impozitele plătite de firmele din Zona Liberă către municipalitate, tot în bugetul Primăriei vor fi vărsate şi nu în cel al Consiliului Judeţean.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

ANUNŢ DE VÂNZARE PRIN LICITAŢIE PUBLICĂ

ANUNT DE VANZARE PRIN LICITATIE PUBLICA      COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA PORTURILOR DUNARII FLUVIALE SA GIURGIU, cu sediul in Soseaua    Portului...

More Articles Like This