joi, iulie 25, 2024

Unanimitate la judeţ pentru preluarea în administrare a Zonei Libere Giurgiu

Must Read

Este vorba, de fapt, despre revenirea Societăţii Comerciale Zona Liberă Giurgiu la Consiliul Judeţean Giurgiu după ce, în 2008, aceasta era dată de către preşedintele de atunci al CJ Giurgiu în administrare Consiliului Local.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus aprobării consilierilor judeţeni, marţi, 9 august, într-o şedinţă extraordinară.DSC_0154

Daniela Pătru, consilier juridic în cadrul CJ Giurgiu, a explicat, printre altele, că măsura se impune datorită unei decizii a Curţii Constituţionale, din 2014, conform căreia „unităţile administrativ-teritoriale nu pot avea calitatea de subiecte ale dreptului de administrare, întrucât ele sunt chiar titularea dreptului de proprietate public.

„Astfel, apare imperios necesară încetarea administrării Consiliului Local al municipiului Giurgiu asupra terenului în suprafaţă de 262, 81 de hectare aflat în domeniul public al judeţului. Ţinând cont de cele menţionate, precum şi de faptul că judeţul dispune de mai multe resurse umane şi materiale cu posibilitate de accesare a unor fonduri nerambursabile, în vederea unei mai bune administrări a societăţii comerciale, se propune ca patrimoniul şi capitalul social al SC Zona Liberă Giurgiu să fie deţinut de judeţul Giurgiu, în calitate de acţionar unic”, se arată şi în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de hotărâre aferent.

Totodată, fost director general al Zonei Libere Giurgiu, acum administrator public al judeţului Giurgiu, Răzvan Cuc, a luat cuvântul, şi a vorbit despre oportunitatea acestei reveniri a societăţii în administrarea judeţului.DSC_0184

„Zona Liberă Giurgiu a prezentat o mare atractivitate pentru domeniul privat, până în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. După aceea, aşa cum este ştiut facilităţile acordate s-au restrâns către firmele din zona non-euro. Apoi, şi eu am fost director al Zonei Libere, 2 ani şi jumătate, şi cunosc problema cu lipsa unei infrastructuri adecvate pentru atragerea de noi investitori acolo. Zona Liberă Giurgiu trebuie văzută ca un pol, ca o entitate generatoare de locuri de muncă. Şi atunci am spus, reiau ideea, că autorităţile locale, în speţă Consiliul Local nu poate suporta costurile necesare punerii la punct a infrastructurii şi că singura soluţie o reprezintă fondurile europene”, a declarat Răzvan Cuc.

El a subliniat faptul că instituţia pe care o reprezintă ar fi cea mai în măsură să gestioneze un eventual viitor proiect european privind punerea la punct a infrastructurii în ZL.

„Zona Liberă nu este eligibilă(…). Pe de altă parte, am stat deja de vorbă cu reprezentanţii firmelor de acolo, sunt nemulţumiţi din pricina taxelor pe care trebuie să le plătească şi vom ţine cont de aceste consultări în vederea transformării unei mari părţi din Zonă în Parc Industrial”, a mai spus Răzvan Cuc.

Proiectul privind preluarea în administrarea CJ a Zonei Libere Giurgiu a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

ANUNŢ DE VÂNZARE PRIN LICITAŢIE PUBLICĂ

ANUNT DE VANZARE PRIN LICITATIE PUBLICA      COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA PORTURILOR DUNARII FLUVIALE SA GIURGIU, cu sediul in Soseaua    Portului...

More Articles Like This