Banii vin după ce, la mijlocul lunii noiembrie, cu aceeaşi destinaţie, alte 75 de miliarde de lei vechi erau împărţite primăriilor- fondurile fiind tot de la bugetul de stat-, prin hotărâre a Consiliulului Judeţean Giurgiu.
Consilierii judeţeni, reuniţi vineri, 27 noiembrie, în şedinţă extraordinară, au aprobat, mai întâi, un proiect ce prevede modificări la repartizările anterioare.
Preşedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea, a explicat că, în urma licitaţiilor privind lucrările de investiţii la drumuri, sumele ce vor ajunge la firmele contractate vor fi mai mici, în unele cazuri. Astfel, s-au impus unele rectificări, adică, în urma unor consultări cu primarii, practic, banii rămaşi de la un drum au fost alocaţi către altă unitate administrativ-teritorială, dar tot pentru investiţii de infrastructură rutieră.
Al doilea punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei de azi, se referă la repartizarea sumei de 119 miliarde de lei pentru acelaşi tip de lucrări.
Împărţirea banilor, a spus Mustăţea, s-a făcut tot după consultări cu primarii.
Social-democraţii giurgiuveni, prin vocea vicepreşedintelui Cristian Marciu, au venit cu câteva propuneri-amendamente la proiectul menţionat, în urma unor solicitări urgente.
„Este vorba despre suplimentări pentru Buturugeni, pentru lucrări pe Drumul Comunal 134, 100.000 de lei, pentru Drumul Comunal 107, la Călugăreni, tot 100.000 de lei. La Mihăileşti, este nevoie de 500.000 de lei în plus pentru reparaţii pe Drumul Judeţean 412 A. Suplimentare a cerut şi Clejani, de 500 de milioane de lei vechi, pentru Drumul Comunal 140”, a spus Marciu.
Mustăţea a explicat că, deşi toate propunerile au venit după elaborarea proiectului de hotărâre, ar putea fi găsite surse pentru unele dintre suplimentări. Şeful de la judeţ a spus, de exemplu, că Drumul Judeţean 412 A este prins pe un proiect european. Dacă nu va fi câştigat proiectul, atunci ar putea fi alocaţi bani de la bugetul CJ pentru lucrări.
Consilierul independent Constantin Ciobanu a solicitat fonduri pentru strada Palăncii din Bolintin Vale, având în vedere că aceasta este, în fapt un tronson din Drumul Judeţean 601.
Acolo, însă, se pare că firma care a lucrat la introducerea de apă-canal, nu şi-a respectat toate atribuţiile din contract privind investiţia. Şi Mustăţea a spus că, până cei de la Primăria Bolintin Vale nu rezolvă problema cu societatea comercială, nu s-ar putea interveni.
La rândul său, consilierul liberal Mihnea Boerescu a cerut specificarea capitolului de unde sunt luaţi banii pentru suplimentări. I-a fost dat exemplul Direcţiei Judeţene de Transport.
În final, proiectul, cu tot cu suplimentări, a fost votat cu doar 2 abţineri.