sâmbătă, decembrie 2, 2023

FOTO EXCLUSIV: La Comana, ambasadorul Marii Britanii a mers cu barca pentru a aprinde lumânări în memoria soldaţilor englezi

Must Read

De mai bine de 20 de ani, patronul resortului turistic „Casa Comana”, Gelu Palamaru, organizează o serie de activităţi dedicate, în primul rând, celor cinci soldaţi britanici al căror avion a căzut în Delta Neajlovului, în noaptea de 6 spre 7 mai 1944.

În fiecare an, Gelu Palamaru se bucură de prezenţa, la Comana, a ambasadorului Marii Britanii, acum, duminică, 10 mai, fiind vorba despre Paul Brummell, cel care a venit însoţit de partenera de viaţă şi micuţul lor, George.

După ce i-a prezentat pe scurt ce cuprinde resortul turistic, Gelu Palamaru l-a invitat pe Paul Brummell în Pivniţa Marelui Paharnic. Acolo, a rulat un documentar făcut de Vasile Dincă, fost realizator de emisiuni la Televiziunea Română, film special realizat pentru „Casa Comana”. Acesta cuprinde mărturii ale celor care au văzut avionul prăbuşindu-se şi trupurile soldaţilor scoşi din Deltă şi îngropaţi la Mănăstirea Comana. De asemenea, a fost realizată inclusiv o reconstituire a momentului doborârii avionul Marii Britanii- pe atunci inamicul României, în cel de-al II-lea Război Mondial.

Ulterior, istoricul Constantin Rezachevici şi-a lansat două cărţi valoroase: „Domni şi boieri, Craioveşti- Basarabi, Cantacuzini şi Drăculeşti, în legătură cu zona Comanei” şi „Marii paharnici de Comana”.

După aceea, ambasadorul, alături de soţie şi de băieţel au mers cu barca, prin Delta Comana, până la locul unde, acum 71 de ani, s-a prăbuşit avionul englezilor. Ei au aprins o lumânare în memoria eroilor britanici.

Mai apoi, ca în fiecare an, la Mănăstirea Comana, a fost oficiată o slujbă specială în memoria celor cinci soldaţi pe care, deşi „duşmani de război”, comănenii i-au considerat oameni, înainte de toate, şi i-au îngropat creştineşte. La Mănăstire există un lăcaş special amenajat pentru ei. Ambasadorul, dar şi Gelu Palamaru au depus coroane de flori la monumentul britanicilor.

„Este pentru noi un eveniment foarte frumos şi este o onoare pentru mine să fiu aici. Cetăţenii din Comana au demonstrat un respect foarte mare pentru soldaţi şi le-au asigurat o înmormântare creştină. Cred că este un semnal de eroism şi din partea aviatorilor britanici, dar şi din partea cetăţenilor din Comana. Acest eveniment reprezintă o legătură, în continuare, între Marea Britanie şi România şi sunt foarte fericit, mândru, că cetăţenii din Comana şi călugării din Mănăstire au continuat această ceremonie foarte frumoasă”, ne-a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell._DSC0315

„Nu-i comemorăm astăzi doar pe eroii britanici, ci şi pe cei români care, în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial, au murit pe aceste meleaguri. Fac asta din sufletul meu de român. Întâmplarea a făcut ca un eveniment special să aibă loc în această zonă, în mlaştina de la Comana. Un avion englez să se prăbuşească şi oamenii de aici să-i îngroape creştineşte pe acei soldaţi, iar aceasta este o dovadă de toleranţă a poporului român, a faptului că nu suntem decât un popor de oameni buni, cu suflet mare(…). Noi, în locul pe care l-am identificat exact în Delta Neajlovului, am amplasat un panou ca să importalizăm pentru eternitate locul unde acei oameni şi-au dat sfârşitul. De asemenea, să arătăm şi că cei din această localitate Comana au fost civilizaţi, extraordinari, fără să ţină cont că englezii veniseră ca să ne bombardeze. Dar iată că acum ne sunt prieteni şi sper ca cele două popoare, inclusiv prin acest gest să fie şi mai prietene!”, ne-a declarat şi Gelu Palamaru.

Programul de duminică s-a încheiat cu o masă festivă cu bunătăţi aşa cum ne-au obişnuit bucătarii Casei Comana.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

GALERIE FOTO: Cum a fost la Giurgiu, de Ziua Naţională? VEZI AICI!

Sute de giurgiuveni din municipiu au sărbătorit împreună, azi, Ziua Naţională a României. Manifestările de 1 Decembrie au debutat...

More Articles Like This