Colegii de la giurgiu-acum.ro au notat faptul că, prin intermediul unei interpelări adresate ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, senatorul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, îi cere acestuia să verifice dacă actualele construcţii din jurul Turnului cu Ceas sunt conforme cu proiectul avizat de Ministerul Culturii.
Vom publica şi noi, integral, interpelarea demnitarului, cu precizarea că, la scurt timp după publicarea materialului, pe Facebook, reacţiile opiniei publice, cu privire la ceea ce se face acum în jurul Turnului au devenit vehemente, vorbindu-se chiar de un protest.
Interpelare, senator Niculae Bădălău:
„Prin această interpelare mă fac ecoul cetăţenilor municipiului Giurgiu care speră să le „redaţi” unul dintre cele mai importante şi mai dragi monumente ale acestui loc, Turnul Ceasornicului.
Turnul Ceasornicului, monument emblematic al oraşului Giurgiu este unicat în ţară şi a rămas una dintre rarele construcţii de acest gen din sud-estul Europei, care s-au păstrat până astăzi.
Turnul a fost construit în ultimii ani ai secolului XVII, cu dublă destinaţie: militară (punct de observaţie a intrărilor în incinta fortificată) şi de pază şi alarmare contra incendiilor (foişor de foc).
Ulterior i s-a adăugat şi atributul de purtător de orologiu.
Turnul este un monument de tip A, adică „monument istoric de valoare națională și universală”, fiind înscris în Lista monumentelor istorice 2004 – Județul Giurgiu cu cod LMI GR-II-m-A-14913, cu titulatura Turnul Ceasornicului.
Începând cu anul 2003, acest monument a intrat într-o adevărată zodie neagră, după ce Primăria a elaborat un proiect de refacere a piaţetei din jurul Turnului şi a construcţiilor adiacente acestuia, proiect care a obţinut un aviz favorabil
(Nr. 181/14.07.2003) din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Conform acestui proiect, spaţiile ce urmau să fie construite în jurul turnului aveau destinaţii muzeale şi stand vânzare a biletelor pentru vizitarea turnului, cu mic comerţ complementar şi cafenea.
Numai că acest proiect al Primăriei ascundea un interes pur comercial, beneficiarul lucrărilor fiind unul dintre consilierii locali, rămas „beneficiar” până în ziua de astăzi, deoarece se pare că a şi concesionat terenul (!?).
Bineînţeles că proiectul nu a fost respectat şi comisia sosită de la Ministerul Culturii la data de 10.11.2005 a constatat grave nereguli în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor prevăzute în Certificatul de Urbanism, a avizelor emise de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, dar şi nerespectarea Legii 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice, cu privire la situaţia juridică a terenului.
Ca urmare a celor constatate, Ministerul Culturii a sistat lucrările până la reglementarea situaţiei.
Cum s-a reglementat situaţia se poate vedea şi astăzi, după mai bine de 10 ani de la începerea proiectului : la baza Turnului este un bar în care se vând băuturi alcoolice, răcoritoare şi cafea, băuturile fiind depozitate pe rafturi prinse de piatra turnului, iar în afară, spaţiul din jurul lui este amenajat ca terasă a barului, cu mese şi umbreluţe care fac reclamă la diverse sortimente de bere.
Ca un adevărat „proprietar” al turnului secular, societatea comercială care îşi desfăşoară activitatea aici a început, de curând, extinderea construcţiei din jurul monumentului cu o terasă acoperită, o construcţie pe piloni de lemn.
Având în vedere diferenţele dintre proiectul acceptat de Ministerul Culturii şi aspectul construcţiei actuale, dar şi începerea unor noi construcţii ilegale în perimetrul monumentului, vă solicit cu respect, domnule ministru, înfiinţarea unei comisii care să verifice în ce măsură actuala construcţie respectă avizul dat de Ministerul Culturii, dar şi modul în care este respectată legea privind regimul monumentelor istorice ”.