Acum 9 ani, cel care a avut ideea ca, şi la Giurgiu, Boboteaza să fie celebrată „altfel” a fost Alecu Iorgulescu, tatăl preşedintelui Ligii Profesionale de Fotbal- Gino Iorgulescu. Aşa că, din nou, azi, în municipiul Giurgiu a fost sărbătorită Ziua de Bobotează prin sfinţirea apeii Dunării şi aruncarea în aceasta a crucilor sfinţite după care sar să le recupereze, an de an, tineri curajoşi şi sănătoşi, premiaţi ulterior de municipalitate şi de Episcopie.
Sărbătoarea a debutat, însă, la ora 09.00, cu slujbele specifice, oficiate în toate bisericile creştin-ortodoxe. În Giurgiu, reprezentanţii autorităţilor locale au ales să asiste la ceremonialul religios de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”.
În faţa lăcaşului de cult erau pregătite butoaiele cu sute de litri de apă sfinţită, iar busuiocul era comercializat de câteva doamne care-l vindeau cu un leu 2 fire.
Şi dacă la Catedrală, cel puţin în prima parte a slujbei, erau doar câteva zeci de persoane, la Canalul Sfântul Gheorghe s-au adunat sute de giurgiuveni, veniţi acolo pentru a vedea spectacolul oferit de aşa-denumita „încurare a cailor”, dar mai ales acela al aruncării crucilor în apă.
După oficierea slujbei de sfinţire a apelor Dunării, cei 4 tineri giurgiuveni, după mai multe minute de „aclimatizare”, s-au aruncat în fluviu pentru a recupera crucile aruncate de Episcopul Ambrozie. Unul dintre ei a renunţat însă, întorcându-se pe ponton, la câteva clipe după ce a plonjat în Dunăre.
Primul care a ajuns la una dintre cruci, Sârbu Mihai Forentin, în vârstă de 31 de ani, din municipiu, a primit din partea Primăriei Giurgiu 350 de lei, iar ceilalţi 3 câte 150 de lei.
Cătălina Sfetcu