UPDATE: Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gigi Oprişan, ne-a declarat, astăzi, că miercuri, 30 octombrie, la Liceul Tehnologic a avut loc o şedinţă, în urma căreia cei de la IŞJ au stabilit că va fi înfiinţată o comisie de cercetare a ceea ce s-a petrecut marţi. În termen de 30 de zile, va fi stabilit vinovatul „protestului” de la fosta SAM.
Marți, mai multe publicații locale titrau că la Școala de Arte și Meserii (Liceul Tehnologic Giurgiu) ar fi izbucnit un protest „spontan” al elevilor care, se pare, nu ar fi tocmai mulțumiți de faptul că ar urma ca, în curând, să fie mutați în clădirea Grupului Școlar „Viceamiral Ioan Bălănescu” (Liceul de Marină), aflată la mai puțin de 50 de metri de clădirea în care se învață acum.
Motivul acestei mutări este dat de Consiliul Local, Primăria Giurgiu și Inspectoratul Școlar al Județului Giurgiu, ca fiind reducerea cheltuielilor cu cele două instituții de învățământ.
Se pare că protestul elevilor de la Liceul Tehnologic ar fi fost, de fapt, „impulsionat” de o parte a angajaților care, odată cu mutarea în clădirea învecinată, își vor pierde locurile de muncă.
Referindu-se la cele întâmplate marți, inspectorul școlar general, Gigi Oprișan, declara, în cadrul unei recente conferințe de presă:
„Pentru eficientizarea cheltuielilor, și mai cu seamă pentru că cei de la Liceul Tehnologic nu mai au, la acest moment, niciun leu pentru achitarea utilităților, așa că am decis să îi transferăm – doar fizic – în jumătatea de clădire a Liceului de Marină care, și așa, este nefolosită. Au existat și există unele reticențe din partea unor angajați ai Liceului Tehnologic, cum că ar putea rămâne fără locurile de muncă. Cel puțin pentru moment, nu se ia în discuție o comasare a celor două unități de învățământ și, deci, o reducere a numărului de locuri de muncă. Ideea este că elevii vor învăța în condiții mult mai bune, în săli de clasă normale. Vor avea intrare separată de elevii de la Marină, vor fi, ca și până acum o entitate de sine stătătoare”, a mai precizat Gigi Oprișan.
Cât despre „dezastrul” care ar fi fost provocat de elevi la liceu, inspectorul școlar general a precizat că a fost vorba de „două-trei uși care au fost scoase din balamale, și câteva bănci scoase pe hol”.
Astăzi, miercuri, 29 octombrie, are loc un consiliu profesoral, solicitat de conducerea ISJ Giurgiu, la care se va analiza situația, și se va vedea dacă profesorii care trebuiau să fie la oră au fost sau nu la momentul în care s-au produs incidentele, dacă nu au fost, de ce au lipsit, și se vor decide măsurile ce vor fi luate împotriva tuturor vinovaților.
Oana CĂLIN