Din fericire, se mai întâmplă şi lucruri frumoase în micul nostru oraş. De ieri, colecţionarii de timbre, dar şi iubitorii de istorie şi de cultură pot intra în posesia unei noi colecţii de mărci poştale cu imagini ale câtorva dintre edificiile importante ale municipiului Giurgiu. Este vorba despre Ateneul „Nicolae Bălănescu”, Gara fluvială, Colegiul Național „Ion Maiorescu”, Gara Giurgiu și Turnul cu Ceas.
Joi, 15 februarie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Giurgiu, a avut loc lansarea de către Romfilatelia a noii emisiuni de mărci poştale, eveniment organizat la iniţiativa vicepreşedintelui Senatului, senator PSD de Giurgiu, Robert Cazanciuc, cu sprijinul colegilor săi din echipa menţionată, dar şi cu cel al oamenilor de cultură din Giurgiu.




















Senator PSD de Giurgiu Robert Cazanciuc:

“Orașul pe care îl reprezint în Parlament își găsește, începând de astăzi(15 februarie, n.r.), locul bine meritat printre colecțiile de timbre românești, prezentându-și în miniatură vizuală patrimoniul și istoria.
Romfilatelia a pus în circulație pentru colecționari, dar nu numai, o emisiune de mărci poștale, din ciclul „Orașele României”, reprezentând emblemele culturale și istorice ale unuia dintre cele mai importante orașe de la hotarele României – Giurgiu.
Am fost gazdă la reședința județului, unde am lansat noile efecte poștale în prezența unor distinși oaspeți cărora le mulțumesc pentru prezență – colega mea, deputata Elena Dinu, doamna prefect Florentina Stănculescu, directorul Romfilatelia, doamna Cristina Popescu, fără de care acest aveniment cultural nu ar fi avut loc, preacucernici părinți reprezentanți ai Episcopiei Giurgiului. Nu în ultimul rând le adresez mulțumiri și felicitări tuturor celor care au făcut posibil acest proiect filatelic – reprezentanți ai Episcopiei Giurgiului, ai Administrației Porturilor Dunării Fluviale, ai Muzeului de Istorie „Teohari Antonescu”, doamna profesor Mădălina Lazăr și fotografii Andrei Sfetcu și Emil Pălăngean.
Ateneul „Nicolae Bălănescu”, Gara fluvială, Colegiul Național „Ion Maiorescu”, Gara Giurgiu și Turnul cu ceas sunt printre cele mai emblematice elemente identitare ale orașului, cu o bogată istorie, care au devenit prin prezența pe mărcile poștale ambasadoare poate nu doar în România, ci și în lume. Prin puterea de comunicare a acestor produse filatelice, Giurgiu se arată românilor așa cum puțini îl cunosc și îi invită să îl descopere la el acasă, dar, în același timp, le dă copiilor şi tinerilor de azi şi de mâine posibilitatea să înțelegă mai bine că aparţin unui loc cu o istorie de sute de ani a cărui însemnătate a fost consemnată în cele mai variate forme de exprimare ale omului, de la izvoare istorice clasice, la realizări militare şi inginereşti până la exprimări artistice.
Emisiunea filatelică de astăzi se alătură unei alte colecții care promovează unul dintre puținele locuri din România în care floarea națională crește în mod natural – Rezervația de bujori de la Comana, o perlă plină de culoare a județului Giurgiu. Pentru mine bucuria este cu atât mai mare cu cât bujorul și-a găsit locul printre elementele identitare naționale prin legea pe care am inițiat-o în urmă cu mai bine de un an”.
Deputat PSD de Giurgiu Cristina Elena Dinu:

„Am participat, în prezența unui public numeros, la evenimentul de lansare de către Romfilatelia a unei noi emisiuni de mărci poştale „Oraşele României, Giurgiu”, eveniment ce a avut loc la Centrul Eparhial al Episcopiei Giurgiului.
Emisiunea este formată din patru mărci poștale, o coliță filatelică dantelată și un plic „prima zi”, pe care se regăsesc frumos ilustrate 5 edificii reprezentative ale oraşului Giurgiu: Ateneul „Nicolae Bălănescu”, Gara fluvială, Colegiul Național „Ion Maiorescu”, Gara Giurgiu și Turnul cu ceas.
Lansarea acestei emisiuni de mărci poştale ne onorează și vine să demonstreze, o dată în plus, că micul nostru oraș, port la Dunăre, are obiective cu care se poate mândri și un potenţial ce poate fi valorificat.
Componenta culturală, de multe ori ignorată, poate fi soclul pe care se construiește viața socială și se dezvoltă o comunitate.
Mulțumesc in calitate de giurgiuvean, doamnei director Cristina Popescu și echipei de specialiști ai Romfilatelia care au făcut posibilă transformarea unei idei în realitate. Felicitări colegului meu Robert Marius Cazanciuc pentru inițiativă!”
În cadrul evenimentului, directorul Romfilatelia, Cristina Popescu, le-a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă emiterea noii emisiuni de mărci poştale.

„Acum, de Ziua Mărţişorului, Romfilatelia va aniversa 20 de ani de când este înfiinţată. Ceea ce am realizat împreună este şi o dovadă a dorinţei noastre de a continua încurajarea, în rândul celor care sunt nu numai împătimiţi, de a colecţiona, deşi, trebuie să ne gândim că, înainte de a avea un clasor de timbre, marca poştală are un rol foarte clar, fiind şi un instrument de plată. România a încercat, prin marca poştală, să îşi promoveze identitatea, cultura şi personalităţile care ne-au marcat istoria şi avem dovada clară că ţara noastră are o poveste foarte frumoasă!
(…) Noi avem o serie de oraşe pe care le-am evidenţiat în mărcile poştale, iar Giurgiu se alătură, astfel, colecţiei, prin aceste obiective şi edificii importante. Sperăm ca, prin mesajul nostru şi prin contibuţia şi prezenţa dumneavoastră aici, să ducem mai departe mesajul că un timbru poartă cuvântul spre poveştile oraşului Giurgiu”, a spus Cristina Popescu.
Prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu:

„Este onorantă această iniţiativă pentru giurgiuveni şi consider că acest proiect, pentru care îl felicit pe domnul senator Robert Cazanciuc, ne repune cumva pe harta culturală naţională. Din păcate, Giurgiu şi-a pierdut strălucirea de odinioară, ne confruntăm cu multe probleme, poate şi pentru că ne aflăm între două oraşe mari: Ruse(Bulgaria) şi Bucureşti, însă, având în vedere istoria noastră bogată, trebuie să îndrăznim să facem tot ce ne stă în putinţă, fiecare dintre noi, ca să repunem Giurgiu pe harta României cu importanţa care i se cuvine”.
În cadrul evenimentului, o studentă din Giurgiu la Arhitectură – Anda Sorică- a prezentat istoria Gării pluviale iar profesorul Mădălina Lazăr(partener în acest proiect filatelic) a vorbit despre istoria Colegiului Naţional „Ion Maiorescu”.


Fotografiile care ilustrează cele cinci edificii au fost realizate de Andrei Sfetcu şi Emil Pălăngean.


Mai multe imagini de la eveniment, AICI
Text şi foto: Cătălina Sfetcu