miercuri, februarie 21, 2024

Proiectil funcţional, găsit de un agricultor din Frasinu, în propria livadă

Must Read

După efectuarea unor lucrări agricole în livadă, un giurgiuvean a observat pe terenul său, din localitatea Frasinu, un obiect ce părea a fi un proiectil. Acesta era parțial acoperit cu pământ, iar bărbatul și-a dat seama că poate fi periculos și a cerut ajutorul autorităților.

La fața locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu și un echipaj de Poliție.

În urma verificărilor efectuate, specialiștii ISU au stabilit că este vorba despre un proiectil perforant trasor, de calibrul 100 mm, în stare perfectă de funcționare. Muniția, care provine din cel de-al doilea război mondial, a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă.

De la începutul anului, au fost descoperite cinci proiectile explozive de calibrul 76, 100 și 120 mm, un focos fuzant, o bombă de aruncător de calibrul 120 mm, două grenade defensive, șapte cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm, 11 cartușe și un tub cartuș, de calibrul 10,35 mm în pădurile din localitățile Călugăreni și Săbăreni, pe terenuri din Giurgiu, Mihăilești, Stoenești, Teișor, Slobozia, Vlad Țepeș și pe DN 6.

Informare preventivă  

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.  Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.  

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Comunicat şi foto: ISU Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

PSD: „Faptele vorbesc! 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, valoarea record a investiţiilor publice, în 2023”

„Faptele vorbesc! 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost anul trecut valoarea record a...

More Articles Like This