„Taxa clawback şi politica celui mai mic preţ au reprezentat, de-a lungul anilor, o povară pentru medicamentele generice, ceea ce a condus la #dispariţia de pe piaţă a aproximativ 3.000 de medicamente generice, în ultimii 6 ani.
Pentru că #toţi românii trebuie să aibă acces la #medicamentele de care au nevoie, Ministerul Sănătăţii a decis, după consultări cu producătorii de medicamente generice, să ia trei #măsuri importante care vin în sprijinul pacienţilor:
1) Taxa clawback pentru medicamentele generice se aliniază la 15%, indiferent de proveniență – produse local sau importate;
2) Se indexează cu rata inflației #preţurile celor mai ieftine medicamente, ceea ce va asigura #disponibilitatea lor pe piață;
3) Crește #accesul pacienților la medicamente bio-similare de ultimă generație, ca urmare a modificării contractului cadru – o inițiativă comună a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”- declaraţie preşedinte OFSD Giurgiu, deputat Cristina Elena Dinu.
Este o veste îmbucurătoare pentru pacienții români faptul că Ministerul Sănătății a luat măsuri importante pentru a asigura accesul la medicamentele generice și biosimilare de ultimă generație. Taxa clawback și politica prețurilor reduse au fost o povară pentru industria farmaceutică și pentru pacienți, deoarece multe medicamente generice au dispărut de pe piață în ultimii ani. Alinierea taxei clawback la 15%, indiferent de proveniență, ar trebui să ajute la reducerea acestor probleme.