Singura legătură sau „asemănare” între Belina şi Grădinari de Giurgiu este că vorbim despre… apă. Sigur, în mintea unora, valurile sunt cam prea mari şi aproape pricepem de ce le ies idei atât de trăznite pe care ţin să le scuipe în presa naţională. Alţii, doar superficiali, fac scandal ca să aibă audienţă. Că aşa ne place nouă, unora dintre români, să înghiţim nemestecat. Din fericire pentru neamul nostru, există şi unii care ascultă cu atenţie ce spune şi „cealaltă parte” şi înţeleg cum stau, de fapt, lucrurile. Recent, senatorii, cu două treimi din voturi, au aprobat un proiect de lege prin care lacul de acumulare Grădinari va trece din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Judeţean Giurgiu. Iniţiatorul proiectului este, aşa cum ştiţi, senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău.
Pentru că subiectul a aprins ditamai scânteile în minţile unora care se cam plictisesc(sau au nişte interese, deh!), demnitarul a venit, joi, 10 mai, în conferinţa de presă a PSD Giurgiu cu toate precizările şi completările posibile.
I-au fost alături şi primarul comunei Ogrezeni, Jean Jipa, şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina.
Mina şi-a declarat susţinerea faţă de proiectul legislativ şi a spus, la rândul său, că le va cere votul consilierilor judeţeni giurgiuveni pentru un proiect de hotărâre privind preluarea în administrare a lacului respectiv. „O să le propun colegilor din Consiliu un proiect de hotărâre în acest sens pentru ca, ulterior, să putem încheia parteneriate cu cele trei primării Ogrezeni, Bucşani şi Grădinari pentru dezvoltarea zonelor respective. Scopul este acela de a le reda locuitorilor comunelor menţionate ceea ce le aparţine de drept!”, a subliniat şeful de la judeţ.
Jipa: Sătenii s-au unit şi cu forţe proprii au amenajat lacul de acumulare
La rândul său, primarul Jean Jipa le-a prezentat jurnaliştilor locali toate motivele pentru care acumularea de apă menţionată trebuie să se întoarcă la comunitate.
El a precizat că prin această iniţiativă legislativă se doreşte punerea în valoare a patrimoniului local şi a şi arătat, punct cu punct, de ce. „Nimeni, până la această dată, nu s-a gândit la nevoile oamenilor prin valorificarea potenţialului acestui bun al nostru. Sprijinul total a venit din partea senatorului Bădălău, născut şi crescut în Ogrezeni. Sincer, dacă cineva e de vină pentru s-a ajuns cu dezbaterile pe acest subiect în presa centrală, acela sunt eu. Îmi asum că, din 2005 şi până acum, aceasta a fost strategia noastră, a locuitorilor comunei Ogrezeni pe care îi reprezint, să întoarcem în patrimoniul nostru Balta Hobaia”, a declarat Jipa.
El a amintit că, s-a luat decizia amenajării lacului de acumulare, undeva prin anii 50. „Între 1956 şi 1963, cu mijloace rudimentare, cu lopeţi, sătenii au contribuit la amenajarea locului respectiv. Se căra pământul cu căruţele, localnicii s-au unit şi au reuşit cu forţe proprii înfiinţarea acestui lac de acumulare. Ulterior, el a trebuit să capete o formă strategică, ţinând cont de înfiinţarea căii ferate Bucureşti-Timişoara. Aşadar, printr-un decret prezindenţial, s-a produs exproprierea unor suprafeţe de teren de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Grădinari, Ogrezeni şi Podişor pentru a face realizabil şi de utilitate publică acest bazin hidrografic.
Exproprierea s-a rezumat strict la suprafaţa de 18 hectare, acolo unde funcţionează toate dispozitivele hidrografice care sunt administrate de Apele Române. Întotdeauna, şi nimeni nu a făcut precizarea aceasta până acum, cele 301 hectare, chiar dacă fac parte din componenţa acestui bazin hidrografic, aparţin de drept autorităţilor publice locale pe raza cărora figurează în evidenţele agricole”, a mai spus primarul Jipa.
„Privaţii de acolo nu dau nimic din profitul lor. Nici la stat, nici la bugetul local”, mai spune primarul Jipa
Edilul din Ogrezeni consideră că, de-a lungul anilor, UAT-urile „străbătute” de apele bazinului hidrografic menţionat ar fi fost păgubite, „jefuite de persoane fizice sau juridice care n-au dorit decât îmbogăţirea proprie”.
„Niciodată, în istoria comunei noastre, nu am primit un ajutor atât de mare de la centru, aşa cum domnul Bădălău ni-l oferă acum. Este un scop nobil de a aduce Balta Hobaia în administrarea celor care au avut-o dintotdeauna, a celor care trăiesc acolo, nu a celor care nici măcar nu sunt din localitate şi nu au nici măcar buna credinţă de a-şi plăti impozitele şi dările către stat. Nu vă mai spun că Ogrezeni, din 2000 şi până în prezent, nici măcar un leu nu a încasat din suprafaţa de 150 de hectare de pământ pe care, acum, există cel puţin 120 de hectare de luciu de apă. Apele Române au venit, prin contracte de prestări servicii şi au făcut treaba cu toţi privaţii care au exploatat acest lac de acumulare şi au încasat. Mult -puţin, au încasat. Întreprinzătorii privaţi au dezvoltat activităţi piscicole şi de turism făcând profituri inestimabile. În emisiunea de la Realitatea TV, domnul Dan Păsat a spus că a investit 20 de miliarde în Balta Hobaia. Imaginaţi-vă ce profit a avut de şi-a permis amenajări de 20 de miliarde! Problema se pune dacă aceşti bani au şi dările şi impozitele plătite la stat…Din partea noastră, a locuitorilor comunei Ogrezeni, domnule senator, aveţi tot sprijinul în privinţa acestui proiect legislativ”, a mai declarat Jean Jipa.
ÎN SCURT TIMP, citeşte pe www.giurgiu-net.ro DECLARAŢIA senatorului Niculae Bădălău pe acest subiect!