miercuri, februarie 21, 2024

VESTE BUNĂ: Asistenţi personali pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat

Must Read

Prevenirea instituţionalizării, dar şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu handicap. Acesta este principalul obiectiv al unei Hotărâri de Guvern aprobate, ieri, 27 iulie, în şedinţă.

Astfel, actul normativ prevede ca persoanele cu handicap grav sau accentuat să poată beneficia de îngrijire și la domiciliul din partea unui asistent personal profesionist.

Acelaşi act normativ stabilește condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului personal profesionist și reprezintă un pas important în promovarea alternativelor de tip familial la protecția instituționalizată a persoanelor cu dizabilități.

„Potrivit hotărârii, asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, îngrijirea și protecția adultului cu handicap grav sau accentuat.

De asemenea, actul normativ reglementează modalitatea prin care o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de îngrijire la asistent personal profesionist: persoana respectivă sau reprezentantul legal al acestuia adresează o cerere în acest sens către serviciul public de asistență socială din subordinea autorității administrației publice locale în a cărei rază are domiciliul/reședința persoana cu handicap sau către un furnizor public/privat de servicii sociale, acreditat în condițiile legii”, se arată pe site-ul Guvernului României.

Conform aceleiaşi surse, adultul cu handicap grav sau accentuat, beneficiar de servicii în centre rezidențiale pentru persoane cu handicap, adresează cererea către conducerea instituției respective.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului poate acorda asistent personal profesionist pentru o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat, și din oficiu.

Asistentul maternal care are în plasament un copil cu handicap grav sau accentuat poate opta să devină asistent personal profesionist pentru copilul devenit tânăr.

Citiţi mai multe AICI: https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/masuri-pentru-prevenirea-institutionalizarii-i-dezinstitutionalizarea-adultilor-cu-handicap

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

PSD: „Faptele vorbesc! 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, valoarea record a investiţiilor publice, în 2023”

„Faptele vorbesc! 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost anul trecut valoarea record a...

More Articles Like This