Grupul Local de Acţiune(GAL) Prundu-Comana a fost unul de mare succes, în exerciţiul financiar trecut, cu 16 proiecte importante implementate în cele două comune, proiecte ce au avut o valoare totală de peste 2,8 milioane de euro. Colaborarea în această formulă continuă, iar autorităţilor din Prundu şi Comana li s-au alăturat şi cele din Colibaşi.
Vineri, 31 martie, la Prundu, a avut loc o şedinţă de lansare şi de promovare a noului Grup Local de Acţiune, o extensie în fapt a unei colaborări excelente anterioare.
„GAL-ul Prundu-Comana, din punctul meu de vedere, a fost o mare reuşită pentru că am reuşit să implementăm foarte multe proiecte, majoritatea în domeniul administrativ. Dacă Prundu şi Comana arată cum arată acum, acest fapt se datorează şi Grupului nostru de Acţiune”, a spus primarul din Prundu, Cătălin Corbea, preşedinte al echipei anterioare, dar şi a noului GAL.
El a anunţat că în acest nou exerciţiu financiar au apărut o serie de diferenţe, comparativ cu perioada anterioară.
„În primul rând, este vorba despre modalitatea de calcul a distribuirii sumelor, una diferită şi dezavantajoasă, din păcate, pentru Grupul nostru. Mai exact, abordarea este una ce a ţinut cont de raza administrativ-teritorială şi a numărului de locuitori. Ca atare, în acest nou exerciţiu financiar, avem disponibil doar un milion de euro. Componenta teritorială aduce 300.000 de euro, numărul de locuitori puţin peste aceeaşi sumă şi la fel şi pentru repartizarea pentru teritoriile neacoperite”, a anunţat Corbea.
Prioritare sunt proiectele administrative
Potrivit edilului din Prundu, din această sumă, circa 700.000 de euro vor merge către secţiunea investiţională, mai ales în domeniul public.
„În Consiliul de Adminstraţie am avut o discuţie cu ai mei colegi primari şi am stabilit ca, pe prima perioadă de implementare, să lansăm sesiuni pentru sectorul public şi apoi pentru cel privat. Aceasta, deoarece există foarte multe posibilităţi pentru societăţi de a obţine fonduri europene pe programele mari şi ar fi păcat ca, din puţinii bani pe care îi avem acum la dispoziţie, să venim cu proiecte care să se suprapună pe componente naţionale”, a mai spus preşedintele GAL Prundu-Comana.
Cătălin Corbea a anunţat că pentru Prundu vor fi depuse două proiecte, unul pentru achiziţionarea de mobilier urban, celălalt pentru continuarea sistemului de iluminat public modern.
„Sper ca, la finalul perioadei de implementare, să avem băncuţe şi coşuri de gunoi la fiecare gospodărie, dar şi un sistem de iluminat cu leduri în ambele localităţi. Sunt proiecte mai uşoare şi mai rapid de implementat, deoarece ne-am propus ca, până în 2019, prima subsecvenţă a programului, să avem o abordare de forţă. Sigur, suma pentru GAL-ul nostru este posibil să fie majorată în timp, banii putând fi redirecţionaţi de la teritoriile neacoperite, de la alte Grupuri de Acţiune Locală care nu-şi fac treaba. Noi suntem un GAL mic, dar nu cred că avem ceva de pierdut şi consider că este foarte important să avem pe o rază cât mai mare lucrări necesare ce ţin de modernitate, de civilizaţie”, a subliniat Corbea.
Ghidurile sunt aşteptate undeva la finele lunii iunie, atunci când va avea loc o nouă şedinţă a GAL Prundu-Comana.
Primarul din Comana, Aurel Enache, prezent la eveniment, a spus că proiectele pe care şi le doreşte finanţate prin această formulă vizează în primul rând infrastructura rutieră. Până la o decizie în acest sens, edilul aşteaptă rezultatele venite de la Ministerul Dezvoltării, acolo unde a depus, de asemenea, proiecte pentru drumuri şi nu numai.
Primarul din Prundu, Cătălin Corbea, a întărât şi el această idee a evitării unei suprapuneri cu eventuale proiecte depuse pe alte programe naţionale şi europene pentru a nu risca să fie pierduţi banii.
„Uniunea Europeană asta şi-a propus, ca pentru Grupurile Locale de Acţiune să fie scrise ghiduri pentru investiţii atipice faţă de măsurile standardizate. Este foarte important să valorificăm banii primiţi, chiar dacă nu sunt foarte mulţi şi am speranţă că la o primă relocare vom primi sume suplimentare. Le urez succes tuturor colegilor mei din GAL şi îmi doresc să fi validate toate proiectele depuse”, a mai spus preşedintele GAL Prundu-Comana.
*GAL Prundu-Comana a însemnat, în exerciţiul financiar precedent, 10 proiecte finanţate pentru Prundu şi şase pentru Comana. În prima comună, de exemplu, cu banii europeni obţinuţi au fost realizate investiţii în infrastructura rutieră(peste 7 kilometri de asfalt), lucrări ample la şcoli, a fost înfiinţat dispensarul uman, dar şi a început şi realizarea sistemului de iluminat public modern.
Text şi foto: Cătălina Sfetcu
Mai multe imagini de la evenimentul de azi, pe pagina noastră de Facebook: Giurgiu Net Oficial