miercuri, februarie 1, 2023

EDITORIAL: De ce a luat doar 11% PNL, la Giurgiu?

Must Read

Am citit, azi, în presa centrală, câteva articole- în sfârşit aproape neutre, sincere şi corecte la fel ca votul de ieri- iar un titlu din Ziarul Financiar mi-a atras atenţia în mod deosebit. Acesta cuprinde ideea atât de firească şi pe care au ignorat-o „băieţii deştepţi” din PNL în campanie, aceea că la magazin nu te duci cu, scuzaţi!, „competitivitatea”, ci cu buzunarul plin sau mai puţin plin.

De asemenea, o altă idee din acelaşi articol exprimă un adevăr pe care-l susţin şi eu de multă vreme: electoratul PNL nu trăieşte din salariul minim, aşa că nu-l interesează creşterea acestuia în mod deosebit. Nu mai vorbim despre pensii…

Şi mai sunt şi gafele la nivel naţional făcute de PNL, începând chiar de la locale, dar sunt convinsă că aţi parcurs şi dumneavoastră deja materialele cu pricina, prezentate fie în presa scrisă, fie în cea audio-video.

La Giurgiu, scorul PSD a fost unul zdrobitor pentru contracandidaţi, cel mai mare din ţară, de altfel, aproape 69%.

Tinerii liberali s-au grăbit, exact ca la locale, să jignească electoratul giurgiuvean pe Facebook, exprimându-şi fie propriiile lor opinii -crude deci necoapte- ori unele induse de ăi „bătrâni”, fie au trosnit niscaiva citate ale unor personalităţi istorice. Personalităţi istorice care, atunci când ne numeau „idioţi”, nu se refereau de fel la faptul că n-am pus PNL-ul, PDL-ul şi PMP-ul lui Traian Băsescu DIN NOU la Guvernare.

PNL Giurgiu a obţinut, ieri, puţin peste 11 procente atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor şi este, cred, cel mai mic scor înregistrat de o fostă ditamai filiala, la asemenea scrutinuri.

Consider că s-a ajuns aici nu doar pentru că oamenii nu se duc la magazin cu „competitivitatea” în buzunare, deşi este firesc să primeze o atare motivaţie, ci mai ales pentru… calitatea ofertei propuse de PNL. A lipsei ei, în fapt.

Nicio jignire, doamne fereşte, ci o realitate pe care dacă nici acum n-o înţeleg, n-o acceptă, iar PNL refuză să se reformeze în adevăratul sens al cuvântului(nu ca Beianu care demisionează de la co-şefie iar, o lună mai târziu, revine ca prim-vicepreşedinte), Dreapta nu va mai pupa în veci(cel puţin la Giurgiu) ce-ar vrea ea să pupe.

PNL Giurgiu a intrat în campania pentru parlamentare, fix aşa, CU:

  • Mult prea-hulitul de giurgiuveni(vezi primarii mai ales) Marin Anton– şef de campanie
  • Candidatul nr. 1 la Senat Dan Vlaicu– un ilustru necunoscut, în condiţiile în care giurgiuvenii chiar erau sătui de străinii care doar le-au cerut voturile şi-au uitat de ei ulterior- impus de la centru, după ce filiala alesese pe altcineva
  • Veşnicul candidat Dumitru Beianu– un perdant al PNL la locale, din 2008 încoace, nemaiubit de primari, probabil tot din pricina unei inconsecvenţe politice pe care refuză să şi-o asume
  • O echipă pe listele de candidaţi la Parlament alcătuită din oameni care abia ce se beşteliseră la locale(vezi doar Beianu versus Măroiu), rânjind în poze, deloc zâmbăreţi unul cu celălalt în afara camerelor de luat vederi
  • Candidatul nr. 1 la Camera Deputaţilor Gheorghe Ştefan– tot un ilustru necunoscut, dar cu ceva rădăcini în Mihăileşti şi cu tot trunchiul într-un fost PDL deloc iubit de giurgiuveni- de la oameni simpli, primari şi până la afacerişti- Şi asta, în primul rând, din cauza lui… Marin Anton.
  • Tensiuni interne explozive, plecarea lui Florian Nicolae, consilieri locali şi judeţeni buimăciţi, tabere, grupuleţe, bisericuţe…

PNL Giurgiu a intrat în campania pentru parlamentare cu 46 de primari PSD, majoritatea cu şantiere serioase deschise doar în Guvernarea Ponta, sub conducerea PSD Giurgiu, cu sprijinul social-democraţilor, cu înţelegere de la noua conducere a Consiliului Judeţean(tot PSD).

PNL Giurgiu a intrat în campania pentru parlamentare cu spume la gură de la jignirile din vară- mai voalate, publice ori spuse cu foc între ei- când sărutau mâinile bătrânelor cărora le-au cerut iar votul ca să le dea nişte… competitivitate.

PNL Giurgiu a făcut iarăşi, ca la locale, o campanie bazată aproape exclusiv pe atacarea PSD-ului, cu aceleaşi chestii gen „ciuma roşie”, „penalii”, „hoţii”, chestii care nu au mai ţinut. Nici la bătrâni, dar nici la copiii acestora, sătui să-i tot jignească pe părinţii lor nişte oameni care, probabil, abia se mai pot uita în oglindă sau cel puţin ar trebui să n-o mai poată face.

Este evident că PSD a câştigat alegerile la Giurgiu cu propriul electorat, mobilizat mai mult decât oricând. Dar cel mai important este că un vot negativ pentru PNL, pozitiv deci pentru PSD, a venit, culmea, din partea celor care NU au ieşit la vot. Mulţi… copiii bătrânilor, mulţi nehotărâţi- hotărâţi acum, poate unii chiar liberali adevăraţi, intelectuali adevăraţi.

PSD a câştigat şi în România, dar mai ales în Giurgiu, la un scor zdrobitor, pentru că a meritat. Punct.

Cel mai important este, desigur, să demonstreze că va merita în continuare şi că bătrânii, tinerii, copiii, liberalii, social-democraţii, profesorii, medicii, femeile de serviciu, inginerii, toţi giurgiuvenii n-au îndrăznit degeaba să creadă în ei înşişi!

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Preşedintele CJ Giurgiu şi-a scos (temporar?!) din lista de investiţii proiectul privind proiectarea CAMPUSULUI POLITEHNIC. Asta, după ce a ţipat ca din gură de...

Nu se mai înţelege nimic din ce se spune şi ce se face la Consiliul Judeţean Giurgiu. După ce,...

More Articles Like This