miercuri, februarie 21, 2024

Dramaturgul Mircea M. Ionescu: „Vreau să mor poet. Da, poet!”

Must Read

Dramaturgul, cronicarul sportiv şi, nu în ultimul rând, managerul Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, Mircea M. Ionescu, a făcut o adevărată surpriză apropiaţilor, prietenilor, colegilor săi, când, după preţioase volume de dramaturgie- renumite la nivel internaţional-, Mircea M. Ionescu a lăsat inspiraţia să grăiască prin el şi în versuri.

„Condamnat la libertate” este denumită prima carte de poezii semnată Mircea M. Ionescu şi lansată în premieră la Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu, vineri, 29 ianuarie.

I-au fost alături oameni de cultură din Giurgiu şi nu numai, jurnalişti, prieteni. Au fost, de asemenea, acolo şi invitaţi să ia cuvântul criticul literar Ion Cocora, actriţa Dana Pocea, poetul Ionel Muscalu.

Directorul Bibliotecii „I.A. Bassarabescu”, Dan Mucenic, l-a felicitat pe autor şi a spus că este o onoare pentru cei din instituţia pe care o reprezintă să găzduiască lansarea volumului cetăţeanului de onoare Mircea M. Ionescu. „Mircea spune că este o carte de poezii transoceanice. Eu m-aş opri cu precădere la poeziile în care apare Giurgiu. El are emblematic trei puncte cardinale ale existenţei lui: Giurgiu, Bucureşti şi, undeva, America. Între aceste trei puncte îşi construieşte Mircea cartea. Este o carte când lirică, când ironică, când sarcastică. Este o onoare pentru noi să lansăm, acum, cartea unui cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu”, a subliniat Mucenic.

La rândul său, poetul Ionel Muscalu a spus că, în opinia sa, „Condamnat la libertate” este un volum-eveniment în toate sensurile. „ Toţi vrem să spunem multe lucruri prin poemele noastre, dar aici chiar se spun. Când veţi citi volumul, vă veţi regăsi, atât ca giurgiuveni, dar şi ca oameni condamnaţi la liberate. Experienţa de viaţă a celui care este cetăţean de onoare al oraşului Giurgiu, un om de cultură reprezentativ, este bine reliefată în acest volum”, a precizat Muscalu.

Poetul şi cronicarul dramatic Ion Cocora a vorbit despre cartea lui Mircea M. Ionescu în contextul în care: „sunt, la ora actuală, mai mulţi autori de poezie decât cititori de poezie”.

„Astăzi se scrie multă poezie. Sunt atâţia poeţi pe metrul pătrat, că nu-i mai poţi ţine minte, ăsta-i adevărul. Am făcut un calcul şi sunt, la ora actuală, mai mulţi autori de poezie, decât cititori de poezie(…). Citindu-l pe Mircea, am ajuns la următoarea concluzie, în acest fenomen al poeziei contemporane, el a găsit o pârghie, nu contează că e mare sau mică, dar care e numai a lui. E mare lucru să te diferenţiezi. La el, poezia porneşte din interior, ori majoritatea poeţilor experimentează poezia lexicală. Mircea M. Ionescu porneşte de la sufletul lui, de la experienţa lui, de aceea poezia lui emoţionează. Este o poezie care, întâi şi întâi, se citeşte, care te face să meditezi asupra existenţei, frumosului, dar şi lucrurilor plăcute şi neplăcute”, a subliniat Cocora.DSC_0150

Mulţumind tuturor celor care sunt alături de el, dar şi Bibliotecii Judeţene pentru găzduire, Mircea M. Ionescu a luat cuvântul şi a spus „povestea” acestei cărţi de poezii.DSC_0135

„Vă mărturisesc faptul că mă simt ca la o premieră de la Teatrul Tudor Vianu. De ce am făcut eu acest salt, această nebunie să scriu poezii? Pentru că vreau să mor poet. Da, poet!(…) De ce prima lansare, la Giurgiu? Pentru că, de 5 ani şi jumătate, eu mă contopesc cu respiraţia acestui oraş, luând numai ce a fost frumos. Au fost ani de mare efervescenţă, de bucurii”, a mai spus Mircea M. Ionescu.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

O femeie a fost rănită, într-un accident petrecut la Mihăileşti

O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier ce s-a produs, ieri dimineață, în...

More Articles Like This