miercuri, februarie 21, 2024

GALERIE FOTO: Violenţa împotriva femeii- o amplă dezbatere cu specialişti, la Giurgiu

Must Read

„A băut şi el un pahar!”, „Era un pic nervos!”, „L-am cicălit, poate meritam!”, „Avem copii, cum să plec!”, „Ce mă fac fără el?”, „Ai mei mi-au zis că l-am luat, rămâne luat!” şi multe alte asemenea justificări pot conduce chiar la sfârşitul tragic al unei femei care nu-şi găseşte curajul. Curajul de a spune: STOP! De a nu se mai lăsa lovită sau terorizată de partener. De a nu permite ca asemenea acte de violenţă să fie suportate inclusiv de copiii ei.

De ce încă în România mai există sute de mii de cazuri de femei abuzate de parteneri, cazuri de copii şi tineri bătuţi de ai lor? Ce trebuie făcut şi cum? Care sunt motivele pentru care o femeie refuză să-l denunţe pe cel care o bate crunt sau o abuzează sexual? Despre toate acestea s-a vorbit joi seara, 26 noiembrie, de la ora 17.00, la o dezbatere organizată de conducerea organizaţiei muncipale a Femeilor Social-Democrate(OFSD) Giurgiu, reprezentată de Petronela Săndulescu. Evenimentul a fost găzduit de Centrul Cultural „Ion Vinea”.

Zeci de femei, tinere, dar şi persoane de sex masculin au venit la întâlnirea cu psihologul Mirela Zivari, cu medicul ginecolog Graţiela Drăghici, dar şi cu avocatul Crina Stoianovici. De asemenea, a fost prezentă şi vicepreşedinte la nivel central al OFSD, Aurelia Dobre iar invitaţi speciali au fost şi preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, şi preşedintele organizaţiei municipale a PSD Giurgiu, primarul Nicolae Barbu.

Evenimentul a avut loc în cadrul săptămânii ce marchează Lupta împotriva violenţei faţă de femei.

După ce a prezentat date statistice cu privire la acest fenomen, Petronela Săndulescu a reamintit: În plan intern, Guvernul Ponta a transmis un mesaj clar de angajament în domeniu prin înființarea, în 2014, a Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, ceea ce reprezintă un pas important în abordarea unitară și integrată la nivel național a egalității de șanse și a combaterii violenței asupra femeilor, urmând modelul european. Legea nr. 217/2003 reprezintă cadrul legal care urmărește să reglementeze această problemă și în textul prezentei legi se stipulează că „prevenirea și combaterea violenței în familie face parte din politica integrată de ocrotire și sprijinire a familiei, dezvoltarea și consolidarea solidarității familiale și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică și constituie, totodată, un obiectiv de interes național”. Cu ocazia „Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeii” îmi doresc să subliniez angajamentul ferm al OFSD Giurgiu de a lupta împotriva acestui fenomen, sub toate formele sale. Vrem să continuăm și să intensificăm această luptă, alături de societatea civilă și de toți cei care înțeleg că siguranța și protejarea femeilor față de acest flagel ne ajută să devenim o societate cu adevărat puternică și sănătoasă”.

 

La rândul său, Aurelia Dobre, amintind şi ea despre aprobarea legii privind egalitatea de şanse, a subliniat: „Trebuie menţionat că Guvernele PSD au aprobat cele mai importante legi date pentru femei, aceea de egalitate de şanse sau cea împotriva violenţei. Nu este doar apanajul nostru, dar, într-adevăr, ne-am luptat ca femeia să fie în siguranţă, să-i fie recunoscute toate drepturile şi să aibă drepturi egale cu bărbaţii. În ceea ce priveşte violenţa împotriva femeii, peste 130.000 de apeluri au fost date la 112, în primele nouă luni şi doar 12.000 dosare de plângeri penale au fost făcute. Este trist! Încă femeia nu ştie că are dreptul să se apere. Nu vorbim doar despre  cele de la ţară, ci şi cele de la oraş, nu ştiu că există centre speciale. Avem avocaţi, avem medici, psihologi, poate ne gândim cum să fie mai bine mediatizate aceste aspecte pentru ca femeile să ştie că sunt protejate, să prindă curaj să se apere”.

 

Luând cuvântul, medicul Graţiela Drăghici a salutat, la rândul său, tot ceea ce s-a făcut în acest domeniu, la nivel guvernamental şi parlamentar.

„Vreau să-i mulţumesc, în mod deosebit, domnului senator Niculae Bădălău pentru că domnia sa, în Parlamentul României, alături de colegi, a votat pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Acest demers reprezintă în fapt corolarul unei munci la nivel european, naţional pentru ca lupta împotriva violenţei domestice să meargă pe un alt nivel, de reglementare, de abordare, care să includă- mai departe de directive şi legislaţii europene- proiecte, programe extrem de aplicate, campanii de promovare a luptei împotriva luptei domestice”. Tot Drăghici a vorbit despre lupta pe care o duce împotriva violenţei domestice ca medic, din perspectivă administrativă, socială şi politică.

A fost invitat să ia cuvântul şi preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău. „Violenţa este de mai multe feluri, cum spuneţi, fizică, psihică. Vorbim despre o fiinţă umană care este înjosită. Poate că nu avem legile destul de dure, de drastice, poate că există o lipsă de educaţie şi în ceea ce-i priveşte pe unii oameni ai legii. Unii zic: până la urmă, ce e aşa grav, îşi bate nevasta, nu e chiar atât de rău. Sărăcia şi lipsa educaţiei întreţin acest fenomen. Consider că Guvernul Ponta a fost unul dintre cele care a încercat să îndrepte societatea pe toate palierele, începând de la partea financiară şi până la o mai bună educaţie pentru copiii noştri, dar şi conştientizarea adulţilor asupra unor aspecte sociale. Inclusiv faţă de acest fenomen, cu care, din păcate, încă ne confruntăm. Indiferent câte tratate vom ratifica, indiferent câte legi vom da, trebuie să ne concentrăm pe ridicarea nivelului de educaţie. Sunt convins că absolut toţi colegii mei, să ducă în toate localităţile din judeţ această campanie pentru a le explica oamenilor că violenţa nu are ce căuta într-o familie”.

 

Psihologul Mirela Zivari le-a prezentat celor din sală informaţii prinse într-un studiu recent cu privire la percepţia pe care o au românii faţă de fenomenul violenţei în familie.

„Felicitări pentru că vă gândiţi la un lucru atât de important, că se punctează o zi atât de importantă! Poate că, fiecare dintre dumneavoastră care veţi merge acasă, veţi privi diferit în jurul vostru. Atunci când veţi auzi că cineva ţipă la etajul IV, veţi avea curajul să sunaţi la 112. Mi-ar plăcea să aud că, peste un timp, când veţi vedea o femeie bătută în stradă, sau un copil bătut, veţi suna din nou la 112. Atunci când o fată tânără de liceu acceptă, doar pentru a fi într-o relaţie să fie jignită, bătută şi umilită, chiar în public, poate veţi avea curajul şi veţi merge sprea şcoala pentru a vorbi cu directorul şcolii pentru că şcoala are deschidere. Este ştiut, în acest moment, foarte mulţi oameni, foarte multe femei suferă”.

Un moment special al activităţii l-a constituit şi mini-recitalul folk-istului giurgiuvean Tică Lumânare, artist care a smuls şi de această dată ropote de aplauze.

 

Dezbaterile pe tema violenţei faţă de femei au continuat, luând cuvântul şi preşedintele OFSD Giurgiu, Crina Stoianovici.

 „Aici sunt în calitate de avocat, să vă învăţ, alături de ceilalţi specialişti, ce să faceţi, care sunt demersurile după ce violenţa, din păcate, s-a produs. Vreau să-i mulţumesc şi eu domnului senator Niculae Bădălău, nu doar pentru că a susţinut proiecte de lege şi în acest domeniu, ci pentru că întotdeauna se gândeşte şi la femei, fiind iniţiatorul şi altor legi extrem de importante, precum aceea de declarare a zilei de 1 octombrie, Ziua de Luptă Împotriva Cancerului de Sân. În ceea ce priveşte violenţa împotriva femeii, este un fenomen trist cu care eu mă întâlnesc foarte des. Vin la mine cliente terorizate de soţ, cliente care şi-au pierdut stima de sine, care consideră că aşa este firesc să se întâmple. Această violenţă încă există din cauza mentalităţii şi tradiţiei învechite. Sunt foarte multe cele care au învăţat acasă că trebuie să suporte, că trebuie să stea acasă, să gătească, să aibă grijă de copii, să primească bătaie şi să tacă”.

TEXT ŞI FOTO: Cătălina Sfetcu

*Guvernul a aprobat în 2014 proiectul de lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, „Convenția de la Istanbul”, al cărui scop este prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor.

Convenţia este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului şi recunoaşte că femeile şi bărbaţii nu sunt doar diferenţiaţi din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri şi comportamente specifice. Potrivit acestui document, violența familială și cea împotriva femeilor, în special, reprezintă o violare a drepturilor omului și o formă de discriminare. Convenția de la Istanbul propune crearea unor mecanisme care să garanteze protecția victimelor, să crească gradul de conștientizare a efectelor acestui fenomen, să prevină și să combată toate formele de violență.

Convenția introduce sancțiuni penale și/sau juridice pentru acte de violență psihică și fizică, molestări psihologice insistente ce violează intimitatea, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența sexuală (inclusiv violul), hărțuirea sexuală, avortul forțat și sterilizarea forțată. În plus, vor fi recunoscute drept infracțiuni, atunci când sunt comise intenționat, înlesnirea sau complicitatea și tentativa comiterii unui act de violență. În cadrul unei proceduri penale inițiate nu vor fi considerate justificări ale acestor acte cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

PSD: „Faptele vorbesc! 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, valoarea record a investiţiilor publice, în 2023”

„Faptele vorbesc! 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost anul trecut valoarea record a...

More Articles Like This