„Fiecare secundă contează atunci când este vorba despre viaţa oamenilor. De cele mai multe ori, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timpm preţios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creşterea siguranţei modelelor autoturismelor reprezintă o serioadă provocare pentru salvatori”, se arată pe pagina iniţiatorului proiectului „Cartea de Salvare la Bord”, respectiv Automobil Club Român.
“Carte de Salvare la Bord” curpinde informaţii cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităţilor de control etc., precum şi informaţiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, şi trebuie utilizata la nivelul intregii Europe.
În acest proiect este implicat şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Într-un comunicat de presă, transmis azi, 24 august, cei de la ISU Giurgiu precizează că această „Carte de Salvare la Bord” corespunzătoare autoturismului se poate descărca gratuit de pe site-ul www.csb.acr.ro, fiind apoi printată color.
„Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, „Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie amplasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto. Este foarte important să fie indicată prezența „Cărții de Salvare la Bord” prin fixarea unui autocolant în interiorul parbrizului, pe partea stângă (fie în colțul de jos, fie în colțul de sus) ori în spatele oglinzii retrovizoare, neafectând vizibilitatea șoferului”, se mai arată în comunicat.