Numărul persoanelor din judeţul Giurgiu care au fost încadrate într-un grad de handicap pentru că au sechele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale a ajuns, la data de 15 iulie 2015, la 969.
Mai mult de jumătate dintre acestea ( 634 persoane) beneficiază şi de asistent personal (salariat al Primăriei din localitatea de domiciliu) sau indemnizaţie pentru plata unui asistent personal. 41 persoane au fost încadrate în gradul mediu de handicap, 294 au fost încadrate în gradul accentuat iar 634 au fost încadrate în gradul de handicap grav.
Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, intrat în vigoare în data de 14 mai 2014, prevede că persoanele care prezintă sechele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale care necesită sprijin parţial sau total din partea altei persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice (de îngrijire personală, pentru aprovizionare, pentru administrarea medicamentelor, etc), pot fi încadrate într-un grad de handicap.
În vederea încadrării într-un grad de handicap, persoana în cauză, sau, după caz, persoana mandatată de aceasta sau un membru al familiei, trebuie să depună la Compartimentul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu o cerere -tip de evaluare complexă, însoţită de documentele medicale necesare, în original; de asemenea, sunt necesare şi alte documente (copie acte de identitate, adeverinţă de salariu, adeverinţă de venit sau talon de pensie, după caz, precum şi ancheta socială efectuată de primăria din localitatea de domiciliu. Dosarul cu documentele necesare se poate depune de către persoana solicitantă sau reprezentantul acesteia şi la registratura primăriei din localitatea de domiciliu/reşedinţă.
Pentru persoanele nedeplasabile (în cazul în care acest fapt reiese din scrisoarea medicală emisă de medicul de familie), evaluarea complexă se va efectua la domiciliul/reşedința persoanei în cauză.