miercuri, iulie 24, 2024

Noua lege a salarizării în sistemul bugetar ar putea fi aplicată din luna decembrie a acestui an

Must Read

Anunţul a fost făcut recent de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. Ea a precizat că legea salarizării va fi axată pe un raport de 1 la 18 între salariul minim şi salariul maxim, urmând să conţină cinci trepte principale de salarizare, dar şi un set de principii şi criterii stabilite în urma discuţiilor cu instituţiile internaţionale şi cu partenerii sociali, se arată pe site-ul www.psd.ro.

“Avem nevoie de o lege nouă de salarizare, pentru că, în sistemul de faţă, salarizarea în sistemul bugetar este haotică, nu se respectă niciun fel de principiu, niciun fel de criteriu. E nevoie de stabilirea unor principii, unor criterii. Noi le-am discutat deja cu instituţiile internaţionale. Astăzi am avut primele consultări, acum am terminat discuţiile cu partenerii sociali din sistemul de Educaţie. Sustenabilitatea financiară este unul dintre principiile care vor sta la baza acestei legi, adică stabilirea majorărilor salariale se va face pe baza bugetului pe care îl vom avea predictibil. Motivarea este un alt principiu, dar şi performanţa profesională, ca şi noutate, astfel încât să putem să aducem în sistem specialişti, iar fiecare ordonator de credite să-şi stabilească anumite criterii, în funcţie de care se va face evaluarea performanţei profesionale. Ca şi criterii – competenţe profesionale, nivelul studiilor, coordonare, responsabilitate şi impactul deciziilor, condiţii de muncă, incompatibilităţi şi regimuri speciale”, a afirmat ministrul Muncii, la Antena 3.

Potrivit acesteia, noua lege va cuprinde cinci trepte de salarizare, existând posibilitatea ca documentul să fie finalizat la începutul lunii septembrie.

“Vor fi cinci trepte de salarizare, raportul între salariul minim şi salariul maxim este de 1 la 18. Salariul minim va fi de 1.200 de lei. Încercăm să finalizăm cât mai repede această lege a salarizării. Aş vrea ca pe parcursul verii să putem să terminăm toate consultările, astfel încât, la începutul lunii septembrie, ea să poată fi finalizată. Salariul minim ar putea să fie aplicat în funcţie de spaţiul fiscal bugetar, cum am discutat şi cu domnul ministru Teodorovici. Sigur, salariul minim pe economie va fi de la 1 ianuarie 2016, dar Legea salarizării în sectorul bugetar s-ar putea să-şi înceapă aplicabilitatea din decembrie anul acesta, însă în funcţie de spaţiul fiscal bugetar”, a precizat Rovana Plumb.

Oficialul de la Muncă a menţionat, totodată, că se va aplica aceeaşi metodă de calcul în cazul celor care au lucrat în grupa I şi în grupa a II-a de muncă şi pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011 şi pentru cei pensionaţi după 1 ianuarie 2011.

‘Sunt aproape 200.000 de pensionari pentru care s-a făcut corecţie, s-a făcut repararea unei nedreptăţi, pentru că erau două formule aplicabile, pentru cei care au lucrat în grupa I şi în grupa a II-a de muncă şi pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011 şi pentru cei pensionaţi după 1 ianuarie 2011. Am reglat acest lucru, se aplică aceeaşi metodă de calcul. Avem la dispoziţie trei luni în care vom recalcula fiecare dosar în parte, astfel încât să se poată intra în drepturi în momentul în care se finalizează dosarul. Noi am estimat că va dura în jur de trei luni. Să sperăm că printr-un management administrativ eficient vom putea să rezolvăm mai rapid’, a mai spus Rovana Plumb.

Articol preluat de pe www.psd.ro(AGERPRES)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

ANUNŢ DE VÂNZARE PRIN LICITAŢIE PUBLICĂ

ANUNT DE VANZARE PRIN LICITATIE PUBLICA      COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA PORTURILOR DUNARII FLUVIALE SA GIURGIU, cu sediul in Soseaua    Portului...

More Articles Like This