Ședința extraordinară de consiliu județean de joi, 16 octombrie, solicitată de consilierii județeni ai PSD, PC și PLR, a fost anulată deoarece nu s-a întrunit cvorumul. Cu puțin timp înainte de începerea ședinței, grupul de consilieri ai celor trei formațiuni politice au depus la secretarul CJ Giurgiu o adresă prin care solicitau amânarea ședinței de astăzi pentru data de 21 octombrie, ora 11. În motivația consilierilor se precizează: „Motivăm această solicitare de decizia domnului președinte al Consiliului Județean, Vasile Mustățea, de a convoca o ședință , la aceeași oră și în aceeași zi , cu altă ordine de zi, încercând în acest fel să dea un caracter de ședință ordinară unei ședințe extraordinare, convocată în conformitate cu prevederile Legii nr. 215 de către grupurile semnatare”.
Ce s-a întâmplat, totuși, la ședința de joi? Consilierii PSD-PC-PLR nu au venit la ședință, cu motivația de mai sus. Vasile Mustățea, crezând că va avea sorți de izbândă, a început, în maniera-i caracteristică, să împroaște cu noroi în consilierii care nu-i sunt loiali. „Sunt extrem de supărat!”, tuna Mustățea. „Au făcut o propunere de ședință la care nu au venit! Așa de mult le pasă de cetățenii acestui județ, de oamenii care au nevoie de medicamente sau de bani…Oamenii aceia i-au trimis pe scaunele de consilieri! (n.r. – aici ar fi trebuit, ca să dea bine în fața giurgiuvenilor, dar și pe camerele de filmat ale televiziunilor locale, să verse și câteva lacrimi…)”. Pe sistemul „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu”, Mustățea a tunat, a fulgerat, s-a lamentat timp de câteva minute. Mai mult, i-a acuzat pe consilierii județeni ai celor trei formațiuni politice că i-ar fi furat proiectele de hotărâre inițiate de el!
Doar că lovitura de grație i-a venit din partea secretarului județului, Florian Dinu, singura persoană avizată să dea avizul de legalitate pe un proiect de hotărâre sau pe un convocator de ședință, ordinară sau extraordinară.
„Nu vreau să se creadă că viza dată de altcineva, decât de mine, care sunt singurul abilitat să dau avizul de legalitate, este în regulă. Este un referat de legalitate făcut de cineva din subordinea mea, fără a avea vreun drept să facă acest lucru. Acele proiecte de hotărâre propuse a fi repuse pe ordinea de zi de către consilierii PSD-PC-PLR au fost legale pe 30 septembrie, sunt legale și acum, și, dacă nu intervine nimic, vor fi legale și mâine. Nu s-a făcut referire, nicio secundă, în convocarea făcută de consilierii aminitiți, la inițierea unui nou proiect de hotărâre, ci doar de repunerea acestora pe ordinea de zi. Dumneavoastră, în schimb, ca președinte, vă permiteți să treceți peste avizul de legalitate. Eu, dacă dau un aviz, răspund direct și personal, dar răspund pentru avizele date de mine, nu de un subaltern. Dacă aveați vreo nelămurire, trebuia să veniți să discutăm. Hârtiile prezentate de dumneavoastră, sub semnătura „de legalitate” a subalternului meu, au darul doar de a dezinforma. Nu încercați să dați la o parte reprezentantul legalității din acest consiliu. Este falsă ideea acreditată că nu s-au îndeplinit anumite condiții, referitor la aceste proiecte propuse și azi. Dacă ar fi așa, înseamnă că și în ședința de pe 30 septembrie au fost introduse fals și ilegal în ședința de Consiliu”, a încheiat secretarul județului, Florian Dinu.
Cât despre convocarea ședinței, despre care Vasile Mustățea susținea că a fost făcută în mod ilegal, deoarece cererea nu a trecut și prin biroul lui, Florian Dinu a declarat: „Eu, secretarul județului, sunt cel care primește cererile de convocare, eu verific și efectuez toate procedurile necesare pentru demararea și convocarea ședinței. Când îmi vine o treime din consilieri cu cerere, eu îndeplinesc procedurile legale. Dacă habar nu aveți de administrație, lăsați-mă să-mi fac treaba!”
În final, replica lui Vasile Mustățea, înainte de a se ridica de la masa de consiliu, a fost: „Declar că…Nu mai am ce să declar!”, referindu-se, probabil, la faptul că ar fi trebuit să declare ședința încheiată.
Oana CĂLIN