Deschiderea „Săptămânii prevenirii criminalități” a avut loc astăzi, 02 octombrie, la sediul Instituției Prefectului, printr-o conferință de presă. Alăturându-se inițiativei Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu, la activitate a participat și inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu, colonel Rușanu Daniel. Acesta a prezentat activitățile la care vor participa jandarmii, atât independent, cât și în cooperare cu Poliția, odată cu deschiderea proiectului.

Având în vedere importanța acestui domeniu, la conferința de presă au participat și reprezentanți ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Inspectoratului Școlar Județean și Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, care sprijină acțiunile cu caracter informativ – preventiv.

Cu acest prilej, inspectorul șef al I.J.J. Giurgiu a precizat:

Jandarmeria se alătură activităților planificate în cadrul manifestării “Săptămâna prevenirii criminalității”, atât prin misiuni proprii, cât și prin participarea la activitățile informativ – prevenitive organizate de colegii de la poliție.

         Cunoscut fiind faptul că este mai ușor să previi decât să combați, aceste acțiuni își propun  informarea cetăţenilor pentru a-şi lua măsuri de siguranţă şi de prevenire, mai ales că am constatat că de multe ori ideea că „mie nu mi se va întâmpla” este des întâlnită în cazul celor care au fost victimele unei infracţiuni.

         Pornind de la prevenirea furturilor din locuinţe, a tâlhăriilor, a înşelăciunii, fapte penale cu impact deosebit mai ales în rândul persoanelor vârstnice, până la prevenirea violenţei în familie şi în cadrul instituţiilor de învăţământ – toate vor face obiectul activităţilor pe care le vom desfăşura săptămâna aceasta.

         De altfel, pe această linie Jandarmeria a început deja o serie de activităţi dedicate elevilor din învăţământul liceal. Am încheiat parteneriate educaţionale cu Liceele teoretice “Tudor Vianu” și “Nicolae Cartojan”, Colegiul Tehnic “Viceamiral Ioan Bălănescu”, liceul Tehnologic “Ion Barbu” și școala generală “Savin Popescu”, iar primele acţiuni au avut loc săptămâna trecută.

         Ne-a bucurat faptul că, atât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, cât şi cei ai instituţiilor de învăţământ din responsabilitatea Jandarmeriei ne-au sprijinit în planificarea activităţilor, care în acest an şcolar promovează mesajul “Fii responsabil! Gândește-te la viitorul tău!”

Pe timpul acestor acţiuni de prevenire avem în vedere: promovarea dialogului şi înţelegerea rolului pe care îl are comunicarea în soluţionarea diferitelor probleme; informarea elevilor asupra consecinţelor juridice pe care le poate avea un comportament antisocial; identificarea factorilor care generează un comportament agresiv în relaţiile dintre elevi, precum şi prezentarea modalităţilor de sesizare a faptelor contravenţionale sau penale.

Pentru ca elevii să înţeleagă mai bine mesajele transmise, folosim exemple cu tineri de vârsta lor, clipuri video care prezintă cazuri reale, încurajându-i în permanenţă să participe la discuţii şi să îşi exprime punctele de vedere.

Dacă săptămâna trecută aceste activităţi au fost dedicate elevilor liceului Tehnologic “Ion Barbu”, vineri, 06 octombrie, începând cu ora 11.30, urmează să ne adresăm elevilor liceului teoretic “Tudor Vianu”.

 

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul – Jandarmeria Giurgiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.