Despre familia Peptănaru, de fapt despre salina lor, singura din oraş şi din regiune chiar- dacă vreţi-, am auzit în urmă cu mai bine de un an. N-am fost vreodată acolo, ce-i drept, am scris despre inedita lor afacere doar cu date obţinute prin discuţii la telefon. Astăzi, însă, am vrut să îi cunosc personal, mai cu seamă pentru că am aflat că în salina lor- “Gigi Sal”- merg chiar şi iubitorii de literatură, la întrunirile Cenaclului “Luceafărul”. A fost o onoare să-i cunosc!

Gheorghe Peptănaru este un tehnician dentar din Tecuci(judeţul Galaţi), venit în Giurgiu acum mulţi ani, pe vremea lui Ceauşescu. A avut de ales între mai multe oraşe, a spus el şi iată că, cel puţin dintr-un punct de vedere- acela al familiei-, a tras lozul norocos. Pe soţia sa, Gigica Peptănaru, de meserie contabil, a cunoscut-o, întâlnindu-se pe stradă. Pur şi simplu. Dragoste la prima vedere. Iată-i împreună în tot ceea ce fac, şi acum, după mai bine de 30 de ani.

M-a întâmpinat, azi, domnul Peptănaru al cărui fiu este medic stomatolog. În halatul său alb, primul lucru pe care mi l-a spus a fost, de fapt, o întrebare: -Târgovişteanca?

Surprinsă, încuviinţez, la fel şi el, când întrebarea mea a avut legătură cu o reţea de socializare unde a citit informaţia. Apare soţia sa, amândoi completându-se în relatarea pe care o fac despre salină, pe scurt, în faţa casei. Pentru că Gheorghe Peptănaru trebuie să îşi ajute fiul cu pacienţii veniţi la cabinet, mă conduce către salină doamna Gigica.

Nu este, aşa cum îmi imaginasem eu, amenajată la subsolul casei, ci, surpriză, doamna Peptănaru mi-a zis că salina acoperă acum ceea ce a fost un garaj. Desigur, spaţiu a fost extins, modernizat şi adaptat la cerinţele impuse de regulile în domeniu._DSC0189

Arta şi cultura – casă bună cu salina

Până să coborâm, în foaier îmi atrag privirea mai multe obiecte de artă, aranjate pe categorii. Goblenuri, mărţişoare-bijuterii, un stand cu cărţi şi o mini-expoziţie de fotografie.

Deşi contabil, deci preocupată mai degrabă de lucruri… exacte, Gigica Peptănaru şi-a descoperit mai multe pasiuni, acum 30 de ani, în domeniul artelor. Pictează şi realizează goblenuri a căror valoare este inestimabilă, mai ales spiritual. A lucrat la unele cu o emoţie aparte, pentru că povestea personajelor cărora le-a dat chip semăna cu cea a apropiaţilor.

Gigica Peptănaru mi-a spus că îi place chiar să scrie versuri şi, ce deosebit!, a realizat şi zeci de mărţişoare pe suport de sare. Multă răbdare. Cu ceea ce îi iese din mâini, dar şi cu oamenii…

Între timp, pentru câteva minute, vine şi domnul Peptănaru care nu conteneşte să îşi laude, pe bună dreptate, jumătatea! Pentru tot ce înseamnă ea în viaţa lui. Sigur, aprecierea este reciprocă, chiar dacă, uneori, ea îl mai întrerupea drăgăstos:

-Hai, moldoveanule, opreşte-te puţin, lasă fata, o ţii şi în picioare!

Tehnicianul dentar se întoarce la treaba sa.

O idee bună, la 9 luni se întrupează

Noi coborâm în salină şi-i aflu toată povestea ce a mai fost relatată în presa scrisă sau cea audio-video locală şi nu numai, dar pe care este imposibil să nu o ascult cu aceeaşi plăcere, de fiecare dată. Soţul ei a auzit la radio, într-o dimineaţă, o ştire cu un orădean care a ales ca afacere salina artificială. Se întâmpla în septembrie, acum doi ani. “În ianuarie abia am decis să mă apuc serios de treabă. La 9 luni… E copilul nostru!”, îmi spun ei, mai devreme, râzând, completându-se, cum ziceam._DSC0221

În septembrie se apucau, deci, de treabă, iar pe 26 ianuarie salina artificială din Giurgiu era gata.

Nu vă imaginaţi, totuşi, că lumea dă buzna. Nu, din păcate, giurgiuvenii sunt reticenţi în ceea ce priveşte asemenea metode de terapie.

“Am încercat să îi conştientizăm pe oameni despre ce beneficii poate avea o terapie în salină. Am inscripţionat tricouri cu numele salinei şi am împărţit fliere în faţa marilor magazine. O să râzi, dar unii ne întrebau cât de adâncă e apa şi ce adâncime are… Am mers şi prin parcuri, la părinţi. Unii voiau explicaţii, alţii ne luau la mişto. Mulţi spuneau că nu au timp de aşa ceva”, îmi declară Gigica Peptănaru.

Fără gumă de mestecat, dar cu multă joacă

Salina artificială privată din Giurgiu are 24 de metri pătraţi, temperatura este de maximum 20 de grade Celsius, pereţii fiind tapetaţi cu 24 de tone de sare gemă, adusă de la Slănic Prahova. Bolovanii de sare au venit la Giurgiu cu TIR-ul, iar bucăţi din ei au fost aşezate pe suporţi, “cu cap”. Adică, există spaţii de aerare între bulgării de sare. Pe jos, acolo unde sunt multe jucării, este, de asemenea, sare pură. Copiii se joacă în sare iar particulele fine acoperă căile respiratorii şi, îmi explică doamna Peptănaru, de aceea nici nu e voie cu mâncare sau apă în salină.

“Fără alimente, fără gumă de mestecat, obligatoriu! Altfel, saliva abundentă curăţă căile de respiratorii de particulele de sare şi terapia nu este eficientă. Sarea trebuie să stea cât mai mult acolo. În plus, eu le recomand să nu consume nimic timp de o oră după ce pleacă de aici”, a mai spus doamna Peptănaru.

Dacă în prima jumătate de oră de şedere în salină nu simţeam ceva special la aerul de acolo, ulterior, am avut aceeaşi senzaţie ca atunci când respir aerul de munte. “Creierul se oxigenează mai bine, odată cu eliberarea căilor respiratorii. Şi memoria poate fi îmbunătăţită, pot să dau exemplul personal. Chiar copii foarte năzdrăvani, după terapia din salină, s-au mai liniştit. Alţii, care nu dormeau noaptea, acum se odihnesc fără probleme”. Gigica Peptănaru mi-a mai spus că programul pentru şedinţele terapeutice începe la 08.30 şi ultima poate fi făcută de la 17.00 la 18.00. “Cel mai bine e dimineaţa, când aerul e mai puternic. Pot intra aici 10 copii odată, să zicem. În prezent, din păcate, avem destul de puţini giurgiuveni care vin”, a mai spus ea.

Nici medicii giurgiuveni nu s-au înghesuit să recomande terapia la salina artificială, preferând, desigur, să prescrie un antibiotic…

Sperând că oamenii din acest oraş(dar nu numai) vor ajunge să cunoască mai bine acest tip de terapie, soţii Peptănaru se mândresc cu a lor idee şi la fel ar trebui să facem şi noi, cei care putem să ne bucurăm de beneficiile şedinţelor de aerosoli salini naturali._DSC0207

Preţurile sunt aceleaşi, ca cele de acum 2 ani: 15 lei adulţi/ora, 6 lei copii/ora, elevi, pensionari, studenţi şi însoţitori- 10 lei/ora. Pentru ca terapia să fie eficientă, este nevoie să faceţi minimum 15 şedinţe, dacă se poate zilnic sau fără pauze prea mari.

Cătălina Sfetcu

3 COMENTARII

  1. buna ziua asi dori si eu adresa de la salina am o fetita de 7 luni si are plobleme cu respiratia ami puteti spune unde va aflati an giurgiu asi vrea sa ami fac programare

  2. buna seara am.un baietel de 2 ani jumate care raceste mereu…daca nu sta singur in salina si intru si eu cu el platesc si eu nu??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.