Da, puţini, iertaţi-mi clişeul, dar sunt din ce în ce mai puţini jurnalişti care să iubească meseria aceasta într-atât, încât nimic să nu le stea în cale pentru a realiza un reportaj corect, un reportaj bun. Un reportaj. Liliana Nicolae este printre acei prea puţini jurnalişti români care n-au permis, vreodată, vreunui factor de orice natură să întineze ceea ce iubeşte.

Primii săi 10 ani de presă s-au consumat la Giurgiu. Doar cuvinte de laudă, sincere, au avut la adresa ei, întotdeauna, atât colegii de breaslă, dar şi politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor publice. Sunt convinsă că respect şi apreciere îi poartă şi oamenii simpli din care, aşa cum chiar Liliana spune, a scos “senzaţionalul”. Adevăratul senzaţional, acela frumos, de bun simţ şi cinstit. Următorii 10 ani i-a petrecut la “şcoala BBC”, a lucrat şi la Radio România Actualităţi iar acum realizează reportaje pentru Europa FM.

Liliana Nicolae- o viaţă întreagă, pe teren, cu aceeaşi pasiune, seriozitate şi dăruire, de fiecare dată

Jurnalistul giurgiuvean a strâns cele mai dragi reportaje ale sale într-un volum- “Locuri. Oameni. Poveşti”– pe care l-a lansat sâmbătă, 3 octombrie, şi la Giurgiu, la Biblioteca Judeţeană “I.A. Bassarabescu”.

(Odată cu aceasta şi profesorul Mugur Burcescu şi-a lansat provocatorul roman “Oameni de treabă”)

I-au fost alături colegi din presa locală, apropiaţi, prieteni, pentru care Liliana este, sunt convinsă, ca o oază. Ea le redă, celor care au nevoie, desigur, speranţa că, aşa cum credinţa e dusă mai departe de oameni puternici, aşa şi presa îşi va avea mereu jurnaliştii săi adevăraţi. Puţini, dar buni, aşadar.

Dan Mucenic, directorul Bibiliotecii Judeţene, mentor al Lilianei, a punctat aceeaşi idee, spunând că ea este un reporter de tip special, rar întâlnit în noua generaţie de gazetari. “Nu a preluat spectaculosul unei ştiri, ci face, mai degrabă, în reportajele sale, o analiză psiho-socială. Scrie bine, se cunoaşte stilul BBC. Dacă va merge pe această potecă, va fi poate cel mai important jurnalist de reportaj din ţară”, a subliniat Mucenic.

Liliana a vorbit cu emoţie despre parcursul carierei sale, menţionându-i, desigur, pe cei 10 ani “de acasă”- de presă făcută la Giurgiu. “Au fost pentru mine anii de copilărie ai presei. Am învăţat multe de la fiecare om cu care am lucrat, de la colegi şi de la cei cărora le-am luat interviuri”, a spus ea, precizând că următorii 10 ani, petrecuţi la BBC, au reprezentat maturizarea sa din punct de vedere profesional.

“Lucrurile s-au schimbat, presa se tot transformă. Încerc să fug de senzaţional. Pentru că senzaţionalul poate fi chiar şi atunci când întâlneşti un om obişnuit. Asta am încercat să fac, să descopăr senzaţionalul din spatele oamenilor obişnuiţi. Am fost în toate zonele ţării care au de spus ceva şi mă bucur să aduc munca mea, aici, acasă”, a mai spus Liliana invitaţilor ei.

Denisa Cristescu: În meseria asta, totul este posibil. Inclusiv să ţi se pară că ştii, că te pricepi, dar să nu fie aşa

Una dintre persoanele “marcate”, profesional vorbind, de talentul şi priceperea Lilianei Nicolae este Denisa Cristescu. Actualmente purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, Denisa a fost, la rândul său, unul dintre cei mai buni jurnalişti din presa audio-video giurgiuveană. Ea a fost prezentă la evenimentul de sâmbătă şi a luat cuvântul.DSC_0057

Pe Liliana Nicolae a cunoscut-o în 1995, când Denisa era reporter la Tehnosat iar Liliana era la Radio Giurgiu. “Se spune că meseria se fură. Însă, degeaba vrei să furi dacă nu ai de la cine. În meseria asta, totul este posibil. Inclusiv să ţi se pară că ştii, că te pricepi, dar să nu fie aşa. Le doresc reporterilor aflaţi la început de drum să aibă capacitatea de a recunoaşte un om de la care pot învăţa. Aşa a fost cu mine şi Liliana. Mulţi reporter fac treabă bună, dacă primesc informaţie. Ea caută informaţia, ea are talentul de a descoperi ştirea, povestea. Şi vreau să-i mulţumesc pentru că am avut de la cine să fur meserie. În jurnalism poţi să fii numai ce scrii. Şi, din păcate, sunt mulţi impostori!”, a spus Denisa Cristescu.

Liviu Popazu: Liliana a ajuns poate cel mai bun realizator de reportaj audio şi scris din România

Un alt coleg de breaslă al Lilianei, în prezent-viceprimar al municipiului Giurgiu, Liviu Popazu, de asemenea, a luat cuvântul, amintind de perioada de început a lor ca ziarişti. Se întâmpla în 1990, când, din comisia ce l-a examinat când a vrut să devină jurnalist făcea parte, alături de Traian Metaxa sau Ion Mănăilă, şi Liliana Nicolae, care debutase în presă cu doar câteva luni înainte.

“Ceea ce am remarcat la ea, în primul rând, era francheţea, o francheţe care te cucerea(…). În 1994, Liliana a fost pusă în situaţia de a alege între a lucra cu mine sau cu Dan Mucenic.  O felicit public pentru că a optat corect. Influenţa lui Dan Mucenic se simte în scriitura ei. Ceea ce a învăţat de la Dan Mucenic a ajutat-o să devină, azi, poate cel mai bun realizator de reportaj audio şi scris din România”, a spus Liviu Popazu.

Aflat în sală, un alt fost coleg de-al Lilianei, Gelu Brebenel a menţionat, la rândul său că, după ce Liliana a plecat din redacţie, din Giurgiu, el şi un alt coleg au fost nevoiţi “să doarmă în redacţie” pentru a suplini ceea ce realiza Liliana Nicolae.

La lansarea cărţii “Locuri. Oameni. Poveşti” a participat şi Cristian Cosma, editor al “Casei de Pariuri Literare”, editura ce a tipărit volumul Lilianei. El a numit-o “carte eveniment, de-a dreptul” şi a anunţat că va intra în competiţia Galei Excelenţei Editoriale din România şi că volumul putea fi declarat “cel mai bun titlu al anului”.

Cătălina Sfetcu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.