PSD va depune moțiune de cenzură dacă guvernul Orban modifică legea pensiilor și nu majorează punctul de pensie cu 40%, de la 1 Septembrie, așa cum prevede legea în vigoare. Potrivit reprezentanţilor PSD, nu este o ambiție politică, ci este o necesitate ca legea pensiilor să se aplice așa cum e acum în vigoare.

Majorarea pensiilor nu este un lux! Puterea de cumpărare a pensionarilor s-a prăbușit în pandemie! Avem aproape cele mai mici pensii din Europa. De două ori mai mici, decât cehii sau polonezii și infime față de statele occidentale. De altfel, România este pe penultimul loc în Europa în privința pensiei medii – 322 euro, în 2019, chiar și după majorările succesive făcute de PSD.

1.987.720 de pensionari, adică 40% din totalul pensionarilor  României, au o pensie mai mică de 1000 de lei. Guvernul PNL a promis ca va respecta legea și a anunțat că banii de majorare sunt prinși în buget, inclusiv după rectificarea în contextul pandemiei. Deci nu pot invoca pandemia ca scuză! Mai mult, Orban a motivat creșterea deficitului pentru că trebuie să majoreze pensiile.

Nu pensionarii trebuie să deconteze incapacitatea Guvernului de a veni cu un plan de relansare economică și nici să acopere sumele uriașe ajunse în buzunarele clientelei liberale!

Dacă nu știe, nu poate ori nu vrea să majoreze pensiile așa cum spune legea în vigoare guvernul Orban trebuie să plece. Bani sunt. Trebuie doar voință și pricepere!”, transmit reprezentanţii PSD.

Pe de altă parte, social-democraţii reamintesc faptul că Guvernarea Iohannis-Orban a ajuns să îndatoreze țara cu 1000 de euro/secundă – 15 Miliarde de euro, în șase luni –  și a mai luat și din banii copiilor instituționalizați și ai persoanelor cu handicap.

Şi la Giurgiu, ca de altfel în multe alte judeţe, situaţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este gravă. Autorităţile rămân fără bani de salarii şi nu numai. Conform legii, bugetul DGASPC este asigurat în proporţie de 90% de autorităţile centrale, iar diferenţa de 10% reprezintă obligaţia Consiliului Judeţean. Aşa cum arăta preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, încă de la începutul acestui an, banii pentru DGASPC alocaţi de Guvern au fost de ajuns doar până în această lună. Sute de copii şi bătrâni instituţionalizaţi sunt în pericol de a rămâne fără sprijin. De asemenea, aproape 1.000 de salariaţi ai DGASPC Giurgiu nu şi-au mai luat salariile de luna trecută şi, în ciuda demersurilor făcute de conducerea Consiliului Judeţean şi cea a Direcţiei de Asistenţă Socială, Guvernul nu a venit nici până în acest moment cu o soluţie.

Rectificarea bugetară se va modifica în Parlament

PSD anunţă că va modifica proiectul de rectificare bugetară propus de Guvern, astfel încât autoritățile locale să poată achita toate serviciile sociale prevăzute de lege, până la finalul anului. Aşa cum este ştiut, autorităţile locale au cheltuit suplimentar peste 500 de milioane de lei şi au primit de la Guvern doar 17 milioane de lei.

„Banii vor fi luați din împrumuturile lui Cîțu! Să nu uităm că Ministerul Finanţelor a împrumutat, în ultimele 6 luni, sume enorme, de 100 de ori mai mari decât sumele de care au nevoie autorităţile locale.

După 7 luni de guvernare PNL datoria publică a crescut cu 62,2 miliarde de lei, cu o medie lunară de 8,8 miliarde de lei.

În guvernarea PNL, economia s-a prăbușit, veniturile și puterea de cumpărare au scăzut, iar șomajul crește amețitor!”, mai anunţă reprezentanţii PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.