Oricare dintre noi ştie ce înseamnă să îţi întârzie salariul câteva zile. Dar vă puteţi imagina ce înseamnă să nu îţi iei banii timp de 2 luni, iar veştile să fie şi mai proaste, pentru că nu sunt şanse să-i iei nici în a treia lună de aşteptare?

Şi asta, după starea de urgenţă, când sute de giurgiuveni au fost nevoiţi să se izoleze la locul de muncă!

Este cumplit. Angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu le-a ajuns cuţitul la os, iar Guvernul Orban ia poziţia celor trei faimoase maimuţe: n-aude, nu vede şi nu vorbeşte!

Pasează responsabilitatea în curtea altora şi, mai mult decât atât, au tupeul să-I certe pe angajaţii de la Giurgiu că au îndrăznit să vorbească despre nemulţumirile lor, pe Facebook.

Astăzi, 16 iunie, sute de salariaţi ai DGASPC Giurgiu au protestat în faţa sediului instituţiei. Alături de ei au fost şi cei din conducerea Direcţiei, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina.

Am stat de vorbă cu directorul general, Cătălin Lupu, cel care a reamintit faptul că un semnal de alarmă asupra acestei situaţii a fost tras încă din luna ianuarie a acestui an.

“Ne-am strâns, astăzi, în curtea instituţiei pentru a protesta faţă de faptul că am intrat în a 3-a lună de când angajaţii DGASPC Giurgiu nu şi-au primit salariile. Avem, efectiv, două luni de neplată, dar, după discuţiile pe care le-am avut în cadrul Prefecturii, se preconizează că va fi şi a treia lună de neplată. Din 31 martie, au tot fost întâlniri cu reprezentanţii tuturor instituţiilor care ne puteau ajuta. Însă, am fost pasaţi de la Prefectură, la Minister, de la Minister la autorităţile judeţene. Mai mult, ieri am fost la Autoritatea în subordinea căreia ne aflăm şi întâlnirea s-a terminat fără niciun rezultat. (…). Eu cred că se întâmplă asta pentru că nu sunt bani. Vă amintiţi, a fost vehiculat şi un stimulent de 1.150 de lei, pentru care ne-au pus să întocmim o grămadă de documente. În Ordonanţă scrie că plata se face în 10 zile, iar după ce am depus acele documente, ni s-a spus că staţi un pic că s-ar putea să se modifice suma… Tot ca să se prelungească termenul şi să nu dea banii!”, a declarat Cătălin Lupu.

Directorul DGASPC Giurgiu a precizat că, în acest moment, sunt în plată 897 de salariaţi, dar deja există mai multe contracte suspendate.

“Sunt foarte mulţi care au început să suspende contractele. Şi-au luat concedii fără plată, ca să poată merge să lucreze în afară, pentru că nu mai au bani, nu mai au ce să mănânce! Avem familii monoparentale, avem familii unde şi soţul şi soţia lucrează la Direcţie şi sunt, iată, 2 luni de când nu şi-au luat banii. Oamenii sunt disperaţi, iau mâncare pe datorie de la magazine, avem cazuri care s-au împrumutat la cămătari, au început să intre în birourile de credite. Situaţia este disperată! Şi, din păcate, cred că va fi exact aşa cum am mai spus, până la rectificarea din august nu vor primi niciun ban!”, a subliniat Lupu.

Oamenii nu mai au bani şi vor să plece. De aici, lucrurile se complică şi mai tare.

“Dacă vor pleca oamenii, va fi şi mai grav. Gândiţi-vă că avem foarte multe structuri în care sunt copii şi adulţi cu dizabilităţi, care nu se pot îngriji singuri, este greu şi nu ştiu cum vom rezolva. De asemenea, într-un centru sunt 30-40 de bătrâni care sunt la pat, care trebuie îngrijiţi permanent. După ce că avem pe tură 3-4 persoane, dacă ne pleacă trei dintre ei, ar fi dezastruos!”, a mai spus directorul DGASPC Giurgiu.

El a precizat că oamenii ar fi fost induşi în eroare, după conferinţa de presă a lui Vasile Mustăţea, secretarul Cancelariei Prefectului de Giurgiu.

“Domnul Vasile Mustăţea a spus în conferinţă că Executivul a asigurat 100% din standardul de cost, când noi, de fapt, am primit doar 50%. Oamenii au venit să ne reproşeze că, de fapt, am fi primit banii şi nu am achitat. La asta poate duce o dezinformare(…)”, a mai spus Cătălin Lupu.

Joi, salariaţii DGASPC Giurgiu vor protesta în faţa Ministerului de Finanţe, iar acţiunile, cel mai probabil, vor fi repetate din 2 în 2 zile. Lupu a mai declarat că, în aceeaşi situaţie, mai sunt alte 4-5 Direcţii din ţară, iar de luna viitoare, vor fi alte 20 de DGASPC-uri.

În următorul articol veţi putea citi ce a declarat, astăzi, la protest, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.