Membrii familiei Pepătnaru au fost, întotdeauna, alături de giurgiuveni, prin mai multe modalităţi şi din mai multe puncte de vedere.

Tatăl, Gheorghe, şi fiul său au împreună un cabinet stomatologic, tatăl fiind tehnician dentar iar băiatul medic.

Familia Peptănaru s-a remarcat în urbea noastră şi prin amenajarea primei saline artificiale din municipiu. Un loc special ce respectă toate standardele impuse şi unde sunt aşteptaţi copii, tineri şi adulţi care vor să îşi îmbunătăţească starea de sănătate sau, de ce nu, doar să o menţină.

Despre salina “Gigi Sal” am scris AICI.

Apoi, membri familiei Peptănaru au participat şi chiar au organizat, de-a lungul anilor, diverse activităţi culturale. Au găzduit evenimente la salină, dar nici ei nu au lipsit de la cele mai importante astfel de activităţi.  Au devenit, iată, prieteni şi ai iubitorilor de cultură, de artă, din Giurgiu.

Pentru că ei înşişi iubesc acest oraş, prezentul, dar şi istoria sa, şi pentru că vor să lase ceva în plus în urma lor pentru viitor, membri familiei Peptănaru au scos o carte- premieră pentru noi.

Volumul “Să ne cunoaştem oraşul”, semnat Gigica Peptănaru, este unic în acest moment în  Giurgiu, deoarece nimeni, până acum, nu a mai cuprins, în paginile unei cărţi, detalii despre monumentele şi statuile din municipiu. 40 de astfel de obiective sunt descrise, pe scurt, în broşura-document a Gigicăi Peptănaru, sprijinită în acest demers de buna sa prietenă, jurnalistul Mariana Brăgaru- cea care a prefaţat cartea.

Alături de ea, de alţi colegi din presă, de iubitori de artă, autoarea şi-a lansat cartea, miercuri, 20 ianuarie, chiar la salina sa.

“Îi mulţumesc domnului Emil Păunescu pentru faptul că a salutat entuziasmul şi dorinţa noastră de a face cunoscute statuile şi monumentele din Giurgiu, pentru că, din câte ştim, nimeni nu a mai făcut acest lucru până acum. Vreau să-I mulţumesc doamnei Mariana Brăgaru pentru că mi-a dat un impuls, m-a ajutat, m-a sprijinit să scot cartea. Poate că este scrisă mai stângaci, deoarece eu am fost contabil, 28 de ani, şi am lucrat cu creionul în mână, aşa cum a fost scrisă inclusiv această carte”, a spus Gigica Peptănaru.

La rândul său, Mariana Brăgaru a salutat această initiative, spunând că, în opinia sa, documentul ar trebui să intre în patrimonial tuturor instituţiilor de cultură.

„Această carte a apărut mai întâi în mintea Gigicăi, dar pe mine, ca realizator de emisiuni TV, mă rodea de mai multă vreme o întrebare: de ce nu putem face nimic prin care să ne promovăm orașul? Ceva asemănător am văzut în județul Prahova, într-o excursie, iar acel lucru m-a marcat și a început să mă roadă tot mai mult. I-am întrebat pe mulți de ce nu avem și noi nu o monografie, pentru că e mult prea pretențioasă, ci o modalitate de promovare a punctelor de interes din oraș. Ideea aceasta este o idee excelentă, cu atât mai mult cu cât această broșură ar trebui să intre în patrimoniul tuturor instituțiilor de cultură. Din păcate, vedem cum dispar, sub ochii noștri, o mulțime de monumente istorice, și mă întreb ce vom face cu aceste clădiri, ce vom lăsa urmașilor”, a spus Mariana Brăgaru.

Viceprimarul Alexandru Vladu, prezent la eveniment, a spus că, autorităţile locale chiar au nevoie de broşura-document “Să ne cunoaştem oraşul” ce va fi găsită chiar la Centrul de Informare Turistică din Parcul “Mihai Viteazul”.

C. Sfetcu

 

Foto: Giurgiu Acum şi Cetatea Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.