Doamne fereşte, pe asta chiar că n-am mai auzit-o! Şi am ceva vechime în breaslă şi-am fost la destule astfel de evenimente, inclusiv în Capitală. Dar vă dau cuvântul meu că aşa ceva nu am mai auzit! Şi sunt convinsă că nici colegii mei- roşii, galbeni sau oranj, incolori sau… insipizi, că o recunosc sau nu.

Un lucru absolut uluitor a fost spus, astăzi, la conferinţa de presă a PNL Giurgiu. Vorbim despre o restricţie, chiar cenzură, dacă analizăm bine, la adresa jurnaliştilor. Purtătorul de cuvânt, Monica Lăceanu, o doamnă respectabilă, pe care o stimez de când o cunosc şi ştie asta, a anunţat că jurnaliştii nu vor mai putea adresa orice altă întrebare ce nu are legătură cu subiectele prezentate, la conferinţele de presă ale PNL Giurgiu.

Citez:  „Am să încep printr-o introducere de câteva fraze şi să fac precizarea că dumneavoastră ştiţi mai bine decât mine, dar această precizare o fac pentru telespectatori. Acest instrument care se numeşte conferinţa de presă are nişte reguli şi nişte limite pe care noi trebuie să le respectăm. Atât noi cât şi dumneavoastră. Având în vedere că nimeni nu e perfect şi că nu întotdeauna lucrurile funţionează foarte bine, trebuie să reglementăm un pic din mers acest aspect. Drept pentru care, în cadrul conferinţei de presă a organizaţiei noastre, o să vă rog, cu respect, să adresaţi întrebări referitoare la subiectele care se discută, pentru că nu îmi doresc, nici eu şi sunt convinsă că nici dumneavoastră să denaturăm sensul conferinţei de presă şi anume acela de a informa telespectatorii cu ceea ce dorim noi să transmitem. Până la urmă, scopul unei conferinţe este de a transmite un mesaj şi v-aş ruga să fim serioşi şi responsabili şi să respectăm acest lucru”.

Doamna Lăceanu, cu tot respectul pentru pregătirea dumneavoastră, credeţi-mă că este o premieră! Dar una uluitoare, în cel mai negativ sens cu putinţă. Ştiţi că eu vă preţuiesc, tocmai de aceea vă acord prezumţia de nevinovăţie şi o să mă gândesc că ideea i-a venit, de fapt, vreunei „minţi strălucite” din spatele coşefilor. Pentru că nici măcar lor nu cred că le-ar fi putut trece aşa ceva prin minte, tocmai acum, în prag de alegeri!!!!!!

Nu de alta, dar de când îi ştiu eu pe şefii dumneavoastră, niciunul nu a impus vreodată o asemenea bazaconie- drept regulă, subliniez. Nici Beianu- ca om politic sau reprezentant al administraţiei publice, Ştefan cu atât mai puţin, până şi Florian Nicolae răspunde, fără probleme, la orice întrebare.

Nu mai zic că nici măcar Iohannis n-ar îndrăzni să le ceară presarilor centrali să se rezume, după o conferinţă de presă, la întrebări pe subiect. Sau Blaga sau Gorghiu. Poate doar dacă e briefing de presă sau sunt cazuri în care omul se grăbeşte, de exemplu premierul, înaintea vreunei şedinţe, dar astea sunt foarte rare. Colegii din presa centrală despre care tot amintiţi vă pot confirma. Sunt excepţii, nu reguli!

Dacă eşti pregătit, eşti pregătit!

Un purtător de cuvânt trebuie să fie instruit să poată răspunde oricăror întrebări legate de instituţia, partidul etc. pe care le reprezintă.  Ceea ce aţi propus dumneavoastră astăzi este nemaiîntâlnit. Nici Lucian Iliescu nu zicea asta. Ce-i drept, dacă nu-i convenea întrebarea, te înjura, poate te dădea afară, însă niciodată, pe doamna Elsa Joantă, de exemplu, n-am auzit-o: vă rog, de acum, să vă rezumaţi la subiect, că se supără şefu’.

Pe bune, am înţeles că erau câteva subiecte fierbinţi ce vizau problemele „personale”, mai degrabă, ale unor colegi. Dar sunt candidaţi ai PNL la funcţii importante, dumneavoastră sunteţi, de asemenea, un membru de marcă, aşa că ar fi trebuit să vă instruiţi pentru… orice. Nu o să zic că… cei care vă susţin să stea mai puţin pe Facebook, să nu mai dea cu „sictir” în stânga(şi atât), ci să vă puneţi de acord pe ce, cât şi cum să spuneţi, deşi ar merita s-o zic.

Altfel, mă întreb ce-aţi fi scris dumneavoastră, dacă cei de la UNPR, ALDE sau, dumnezeule!, PSD ar fi venit cu asemenea restricţie?

Uitaţi, ca să mă credeţi pe cuvânt, nişte link-uri despre conferinţele de presă(un specialist zice că dacă nu puteţi răspunde la întrebări, mai bine n-o mai organizaţi), dar şi despre ce face un purtător de cuvânt(conform ghidului ocupaţiilor).

Adeseori, se întâmpla ca o întrebare sa se refere la un subiect diferit de cel al conferintei sau ca, prin ea, sa se încerce critica unei persoane care este (sau nu) de fata. în aceasta situatie, purtatorul de cuvânt vareaminti tema conferintei si va preciza ca nu este cazul sa se raspunda la aceste întrebari, dar ca, oricând, la o data ce se poate fixa de comun acord, problemele respective vor putea fi discutate cu reprezentanti aiorganizatiei. Aceasta scuza nu se poate folosi atunci când, în ziua conferintei, are loc în organizatie un eveniment deosebit (accident, demisie, concedieri, conflicte, greva): reprezentantul institutiei este obligat acum sa raspunda si sa dea informatii cât mai corecte.”

http://www.scritub.com/jurnalism/CONFERINTA-DE-PRESA65284.php

 

http://www.go.ise.ro/povol/786.htm

Cătălina Sfetcu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.