La finalul spectacolului de seara trecută, nu ştiam ce să fac mai întâi: să fotografiez, pentru că (şi) de aceea eram acolo, sau doar să aplaud, atât. Mai ales cu mintea, dar în special cu sufletul. Pentru că, de fapt, asta eram acolo: un spectator satisfăcut.

Un simplu om emoţionat, trecut prin multe stări şi, deşi trecuse deja de ora 21.00, era mai degrabă… dimineaţă. Era, aşa, ca un răsărit spectaculos, după o noapte molcomă, cu „nuanţe” revelatoare, însă, totodată, cu limpezi gânduri, cu reprimate lacrimi şi cu dorinţa ca aplauzele mele să se audă dincolo de pereţii Teatrului „Tudor Vianu”. Şi cu un ecou care să răsune, la schimb, în sufletele actorilor şi regizorului care au făcut din spectacolul „Parada” una dintre cele mai frumoase „dimineţi” artistice, dintotdeauna. Pentru mine.

Jucat încă din decembrie 2017, la Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, spectacolul „Parada” reuşeşte să umple sălile instituţiei de cultură, la fiecare reprezentaţie. Şi, mai mult decât atât, reuşeşte să umple sălile teatrelor din alte judeţe. Ba chiar şi din alte ţări.

Iar faptul că este o piesă excepţională, jucată fabulos de Cosmin Crețu, Vlad Bînzoiu, Raluca Botez, Șerban Chițu, Evelyn Marcu şi Laura Voicu, au recunoscut-o şi membrii juriului Festivalului de Teatru „Mircea Albulescu”- Câmpina, ediţia a VII-a.

Acolo, la debutul lunii noiembrie 2019, echipa Teatrului din Giurgiu a primit exact ce merita, respectiv premiul pentru „Cel mai bun spectacol”.

Seara trecută, o nouă reprezentaţie – „un spectacol de gală”- a umplut până la refuz sala mică a Teatrului „Tudor Vianu” Giurgiu. Tocmai de aceea, au fost aduse scaune în plus pentru publicul alcătuit din tineri, adulţi, seniori, oameni de cultură, artişti, elevi, giurgiuveni frumoşi, în esenţă. Un public tocmai potrivit, îmi permit a spune.

N-o să povestesc despre piesă, îndrăznesc doar să mă plec în faţa fiecărui actor în parte. Şi o dată în plus în faţa actorului, regizorului şi directorului Teatrului din Giurgiu, Cosmin Creţu. Pentru tot ce a reuşit să facă la Teatrul nostru, în ultimii ani, dar, în mod special, pentru ce-a făcut, seara trecută, pe scenă. El, ca actor. El, ca Skvorțov. Greu de descris, trebuie să îl vedeţi!

În sală, seara trecută, a fost şi renumitul regizor şi actor Dan Tudor, invitat special, care a concluzionat: „Am înţeles acum de ce a primit premiul pentru cel mai bun spectacol, la Câmpina!”.

„Întotdeauna, întâlnirea cu foşti colegi de facultate(cu referire la Cosmin Creţu, n.r.) este prilej de amintiri, de emoţie, dar şi de înţelegere a momentului în care ne aflăm cu toţii. Eu, Cosmin, alţi colegi, şi înţeleg, văzând acest spectacol, că este un moment fericit, aici, la dumneavoastră, în Giurgiu. De ce fericit? Să vă spun cum am descifrat eu, ca spectator, făcând parte din public. Devenim cu toţii un singur public, când fiecare „pescuim” câte ceva, emoţie, înţelegere, relaţie, din spectacolul pe care îl vedem în seara respectivă. Şi acest spectacol ne permite să „pescuim” fiecare câte ceva de aici. Şi ne pune pe gânduri(…). Iar eu, care fac teatru, seară de seară, cu atâţi actori, regizori, am avut, în seara aceasta, ce să iau, eu personal. Ceea ce mi se pare interesant, cunoscând autorul, este că nu a scris piese despre o Paradă, nici despre heterosexuali sau homosexuali. El a scris despre relaţii, emoţii, despre acceptare. Iar toate acestea presupun o înţelegere a unei situaţii care se poate întâmpla oricui, presupun, pe scenă, actori care să fie coordonaţi coerent. Şi asta s-a întâmplat aici!”, a spus, printre altele, Dan Tudor care i-a înmânat lui Cosmin Creţu un trofeu şi o diplomă, simbolice daruri, dar care exprimă apreciere şi respect pentru muncă, dăruire, talent, Artă.

Şi sunt convinsă că sunetul muzicii aplauzelor tuturor celor prezenţi în sală a fost primit, în sufletele artiştilor noştri, tot ca un trofeu bine-meritat!

Felicitări!

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.