Profesorul Mirela Delea a postat, recent, pe pagina sa de Facebook, un mesaj referitor la decizia Guvernului privind susţinerea de către elevii români a Examenelor Naţionale şi a Bacalaureatului.

“ Am ascultat măsurile anunțate în privința încheierii anului școlar și a susținerii examenelor naționale. M-am bucurat să aud că au ținut cont de apelul nostru și copiii nu se vor mai întoarce la școală. Este cea mai bună măsură pentru că înainte de toate programele și examenele, sănătatea și siguranța copiiilor noștri sunt pe primul plan.

Există o altă măsură pe care n-o înțeleg și care mă nemulțumește, și spun asta, nu doar în calitate de profesor, ci și de părinte, chiar dacă fiica mea nu este în situația de a susține vreun examen.

Este vorba despre susținerea celor două examene, Evaluarea națională și Bacalaureatul, care se vor desfășura în condiții normale de verificare, dar în condiții de siguranță. Să admitem că se va reuși acest lucru, însă, numai asta contează?

S-a gândit careva dintre decidenți și la sufletul copiilor aceștia, la starea lor psihică, după mai bine de două luni de izolare la domiciliu?
Guvernanții vin cu ordonanțe, cu ce avem voie și ce nu să facem, ca și cum am fi roboți. Nu, domnilor, această perioadă va lăsa urme adânci în psihicul oamenilor, efecte care nu se văd neapărat acum.

Iar copiii sunt foarte sensibili. Nu poți să-i depozitezi ca pe niște saci cu grâu în magazie până le vine rândul la măcinat. Și nici măcar grâul nu-l poți ține oricum dacă vrei făină de calitate.
N-am înțeles de ce sunt atât de importante aceste examene și de ce nu pot fi anulate. Alte țări au făcut-o. Franța, de exemplu, inventatoarea bacalaureatului, a renunțat la examen. Pentru că nu poate fi susținut în condiții normale, asta însemnând nu doar o pregătire teoretică, dar și una psihică.

Pentru copiii noștri, această perioadă de izolare a fost una traumatizantă. Nu mai putem avea de la ei pretenția să ”funcționeze” în condiții optime pentru a face față unui astfel de examen pentru care ne-am străduit să-i convingem că este unul foarte important.

Acceptăm creșterea uriașă a deficitului bugetar, închidem zeci de mii de contracte de muncă, acordăm facilități agenților economici, restrângem drepturi și libertăți, pentru că este o situație excepțională la nivel mondial, și nu putem renunța la niște amărâte de examene?

Încheierea anului se putea face foarte bine luând în considerare media celor patru ani și acea medie să reprezinte examenul de bacalaureat și de capacitate. Doar anul acesta. Măcar atât putem face pentru ei. Ce e așa de greu? Oricum învățarea la distanță a fost un eșec și asta nu din vina lor. Oricum anul școlar este compromis. Să nu le producem și alte traume!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.