Giurgiuveanul Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj dur referitor la programul de guvernare al PNL:

„Poate cel mai dezamăgit sunt de platitudinile adresate industriei naționale de Apărare. Las Ministerul Economiei cu cele mai importante sume de investiții dedicate acestei industrii din ultimii 5 ani de zile, cu un parteneriat strategic pentru fabricarea în România a unei arme de asalt de ultimă generație și cu câteva proiecte mari: includerea Romaero în lanțul global de mentenanță pentru sistemele Patriot și relansarea producției de pulberi și explozivi.

Tot ce pot să spună liberalii despre industria de apărare este că doresc implementarea parteneriatelor cu integrarea şi producerea în fabricile industriei de apărare din România a diverselor tipuri de muniţie, armament, echipamente şi maşini de luptă. Ceea ce nu doar că NU este o abordare nouă, dar este exact ceea ce am făcut eu și echipa din Minister în ultimul an. Toate negocierile purtate de Ministerul Economiei, sub conducere PSD şi a Memorandumurilor de înţelegere semnate au prevăzut transferul de tehnologie , integrarea şi producerea în industria românească a respectivului produs. Modernizarea unor capacităţi de producţie din industria de apărare a fost susţinută, sub Guvernarea PSD, cu investiţii semnificative: 7,5 milioane lei în 2018 şi aproape 115 milioane lei în 2019.
Liberalii nu spun nimic despre nevoia ca Armata să-și satisfacă nevoile de înzestrare prin achiziții din plan intern, pe baza interesului strategic de securitate și nici nu spun că mandatul lor de 1 an de zile nu este compatibil cu aceste parteneriate care au nevoie de ani întregi ca să fie concretizate.

Reorganizarea CN ROMARM este necesară și este un lucru pe care eu l-am susținut încă din primele luni de mandat. Dar enunțul nu este suficient, iar eu știu cel mai bine acest lucru. Întreaga provocare este cum reorganizezi ROMARM, pentru care ai nevoie de CSAT, asta ca să afle și liberalii cum se desfășoară acest proces, și în același timp să satisfaci și cerințele filialelor, care sunt deja societăți comerciale cu personalitate juridică, toate grevate de probleme specifice. Nu poți să aplici politica foarfecii: tai peste tot la fel, pentru că fiecare entitate are nevoie de măsurători personalizate, având în vedere că fiecare are un profil diferit.

Programul PNL nu spune nimic despre investițiile necesare retehnologizării acestei industrii, și nici despre măsurile financiare care se impun: conversia datoriilor în acțiuni, vânzarea de active care nu mai sunt folosite pentru activitatea principală a operatorilor sau măsurile sociale necesare menținerii specialiștilor în cadrul industriei”, a scris Niculae Bădălău, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.