Social-democratul giurgiuvean Marian Mina a făcut această declaraţie joi, 2 februarie, în conferinţă de presă. El a spus că protestatarii au dreptul să iasă în stradă, sunt respectaţi, dar totuşi, firesc ar fi să se documenteze înainte să facă aceste manifestaţii.

El a amintit faptul că modificările aduse Codului Penal sunt impuse de decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv al Curţii Constituţionale.

El a prezentat deciziile respective. În ceea ce priveşte „abuzul în serviciu”:

Comisia de la Veneţia(Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei- organ consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale)- consideră că prevederile penale naţionale cu privire la „abuzul în serviciu”, „abuz de putere” şi expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate la nivel înalt, putând fi invocate doar în cazuri foarte grave.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că  dispoziţiile de drept penal referitoare la abuzul în serviciu sunt moştenite de la fostul sistem sovietic, nefiind raliate la noul context al economiei de piaţă.

De asemenea, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reţinând cele expuse de raportul Comisiei de la Veneţia, îndeamnă majorităţile aflate la putere din statele membre să se abţină de la a abuza de sistemul de justiţie penală pentru persecutarea oponenţilor politici, invitând organismele legislative ale acestor state să ia în considerare abrogarea sau reformularea dispoziţiilor de genul „abuz în serviciu”.

„Pe de altă parte, nici stabilirea plafonului de 200.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu nu este întâmplătoare, ci s-a pornit de la o serie de decizii ale Curții Constituționale conform cărora, în exercitarea competenței de legiferare în materia penală trebuie să se țină seama de faptul că incriminarea unei fapte ca infracțiune trebuie să intervină ca ultim resort în protejarea unei valori sociale. Stabilirea plafonului nu echivalează cu exonerarea de răspundere pentru cei care săvârșesc o astfel de faptă. Răspunderea va exista, dar va fi administrativă și disciplinară, iar prejudiciul va fi recuperat”, a specificat Mina.

În ceea ce priveşte mult-dezbătuta şi „hulita” graţiere, social-democratul giurgiuvean a precizat o dată în plus că în niciun caz nu vor fi eliberaţi violatorii, criminalii, hoții, evazioniștii sau corupții

Marian Mina a amintit, totodată, şi de faptul că însăşi Raluca Prună, actualmente „protestatar”, anul trecut, când era ministru al Justiţiei, a făcut 151 de modificări ale Codului Penal, prin OG, fără consultare.

„Să mai amintim și de multiplele cazuri câștigate la CEDO împotria statului urmând, ca cel al Olguței Vasilescu sau Mircia Gutău? Este vorba despre greșeli sau despre abuzuri? Revenind la ceea ce se întâmplă acum în România, personal, consider că este vorba despre o lovitură de stat, o încercare de răsturnare a guvernului, un guvern ales legitim, cu peste 3 milioane de voturi, un guvern care își asumă continuarea luptei împotriva corupției, dar o luptă făcută drept, fără abuzuri și o justiție corectă, a mai spus Mina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.