Acesta este titlul unei interpelări adresate pe 19 martie de către senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, interpelare pe care o redăm integral în rândurile de mai jos:

„Domnule Ministru,

După ninsorile abundente din ultima perioadă, județul Giurgiu se confruntă cu inundaţii semnificative cauzate de topirea bruscă a zăpezilor, ceea ce a însemnat, desigur, revărsarea apelor unor râuri, în special din nordul judeţului. De altfel, aceste episoade se repetă în fiecare an, mai cu seamă în lunile de primăvară. Vorbim despre sute de hectare de terenuri agricole, de păduri şi păşune afectate de inundaţii, iar, de regulă, cele mai mari probleme se înregistrează în comune precum Călugăreni, Bucşani, Crevedia, Răsuceni, Vadu Lat.

Astfel, după Codul Portocaliu de ninsori, din perioada 25-28 februarie, a urmat, după ce temperaturile au crescut semnificativ, o avertizare hidrologică. Efectele topirii zăpezilor s-au făcut resimţite imediat, în unele cazuri înregistrându-se chiar depăşiri record ale debitelor râurilor, cu milioane de metri cubi de apă ce au tranzitat judeţul. Au fost inundate şi gospodării, fântâni, podeţe, porţiuni din unele drumuri judeţene sau comunale.

Din fericire, cu eforturi susţinute, reprezentanţii autorităţilor locale, sprijiniţi de Serviciul de Gospodărire a Apelor Giurgiu şi cu intervenţia pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Vlaşca” Giurgiu au reuşit să limiteze efectele revărsării unor râuri precum Neajlov, Dâmbovnic sau Câlniştea, şi nu am înregistrat pierderi de vieţi omeneşti sau alte situaţii extreme.

Totuşi, având în vedere că, an de an, fermierii giurgiuveni sau simplii deţinători de terenuri trebuie să suporte daunele provocate de inundaţii, consider că ar putea fi căutate soluţii pentru limitarea efectelor acestui fenomen.

În această situaţie, vă rog respectuos, domnule ministru, să îmi precizaţi:

-există programe naţionale sau europene ce pot fi accesate de către autorităţile locale pentru proiecte privind investiţii în acest sector, astfel încât să fie limitate efectele inundaţiilor asupra terenurilor agricole, păşunilor sau chiar gospodăriilor?

-au fost deschise sau urmează să fie deschise linii de finanţare în acest sens?

-la nivelul Ministerului pe care îl conduceţi, există în derulare astfel de proiecte ce ar putea viza şi judeţul Giurgiu?

-există posibilitatea încheierii unor parteneriate între autorităţi locale, centrale şi mediul privat pentru accesarea de fonduri europene cu scopul realizării unor investiţii privind măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor?

 

Aştept răspuns scris.

 

                                                                                     

                                                                                     Senator

Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.