Dacă măcar una dintre ideile expuse, luni, 30 martie, în foaierul Centrului „Ion Vinea”, va deveni realitate, atunci Giurgiu, turistic vorbind, ar putea fi salvat.

Mai mulţi studenţi din anul IV de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Capitală au participat, timp de o lună, la un proiect al profesorului doctor în arhitectură Georgică Mitrache. „Ei au lucrat la planşe şi machete, transpunând idei de punere în valoare a preţioasei Cetăţi de la Giurgiu, monument de categoria A, unul dintre cele mai importante vestigii din ţară şi care ne reprezintă”, după cum a spus, la vernisajul expoziţiei amintite, arhitectul şef de la Primăria Giurgiu, Anne Marie Gacichevici.

Planşele arătau impecabil, ideile sunt foarte bune, fără îndoială, dar a venit întrebarea firească a unui ziarist  va avea, vreodată, Giurgiu, pusă în valoare Cetatea-i?

Viceprimarul Alexandru Vladu a reamintit faptul că există depuse două proiecte ce vizează canalul vecin- Cama. Unul dintre acestea se axează pe regularizarea nivelului de apă din zonă. Pentru că, este ştiut, Cetatea trebuie mai întâi descărcată de sarcina arheologică iar săpături nu pot fi făcute, acum, din cauza infiltraţiilor.

„În acest an, am ales să lucrăm pe tema Cetăţii Giurgiului. Pornind de la potenţialul acesteia, al condiţionărilor date, al vecinătăţii cu cele două poduri şi pornind de la contextul dezvoltării falezei către Dunăre, iată ilustrarea gândurilor studenţilor. Şi cred că acest proiect poate fi un bun punct de plecare către un proiect viabil, pe viitor!”, a spus, luni, la Giurgiu profesorul Georgică Mitrache.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.