miercuri, octombrie 9, 2024

„Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, dezbateri la Prefectura GIURGIU

Must Read

Instituția Prefectului – județul Giurgiu a găzduit miercuri, 7 decembrie, ședința de lucru organizată de Garda Forestieră București, ce a avut ca temă prezentarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”.

La ședință au participat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere București, domnul Mirel Idorași, directorul Direcției Silvice Giurgiu, domnul Constantin Bicu, alături de reprezentanți ai unităților teritorial-administrative din județ, care se numără printre principalii beneficiari ai schemei menționate.

Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” are o valoare totală estimată de 500 de milioane de euro și vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha. Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

Practic, prin aplicarea acestei scheme, vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Plantaţia forestieră realizată în baza schemei va fi menţinută pe o durată de minimum 20 de ani de la înfiinţare, respectând condiţiile referitoare la realizarea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor prevăzute în prezenta schema menționată.

Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă suprafața de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită conform proiectului tehnic întocmit special în acest scop.

Întreg procesul se va desfășura printr-un program informatic gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și gărzile forestiere din teritoriu, până la data de 30 iunie 2026.

Pe lângă toate aceste aspecte legale și tehnice prezentate, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere București a subliniat importanța și avantajele investițiilor în noi suprafețe ocupate de păduri, în special în ceea ce privește biodiversitatea și microclimatul în zonele respective și i-a asigurat pe reprezentanții uat-urilor de sprijin și deschidere la nivel instituțional în vederea demarării acestei activități, ale cărei beneficii sunt, fără îndoială, de necontestat.

Comunicat de presă şi foto Prefectura Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Articole

Sportivii Alpha Fighters Academy Giurgiu, din nou pe podium la o competiţie internaţională

Antrenorul giurgiuvean Eduard Ingeaua şi opt dintre sportivii săi au participat, sâmbătă, 5 octombrie, la International Cup, o competiţie...

More Articles Like This