Conducerea Prefecturii, cea a Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), respectiv cea a Protecţiei Consumatorului Giurgiu au susţinut, astăzi, marţi, 12 aprilie, o conferinţă de presă comună, prin intermediul căreia au anunţat care sunt pregătirile şi controalele pe care autoritățile competente le efectuează în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în vederea garantării siguranței alimentare a cetățenilor.

Prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, a anunţat că, prin Ordin de prefect, vor fi înfiinţate comisii mixte pentru verificarea condiţiilor în care sunt depozitate şi comercializate produsele animale(şi nu numai), dar şi locurile în care animalele sunt sacrificate. “Controalele vor începe pe 18 aprilie şi se vor încheia pe 2 mai, după ce se încheie şi evenimentul dedicat Zilei Municipiului Giurgiu”, a spus Florentina Stănculescu. Din comisii vor face parte specialişti din DSVSA, Protecţia Consumatorului, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia Giurgiu.

La rândul său, directorul executiv al DSVSA Giurgiu, medicul Ion Ristea(foto sus), a spus că şi la nivelul instituţiei pe care o conduce există deja echipe de control, din care fac parte şi poliţiştii, care se vor afla permanent, inclusiv în weekend, în toate pieţele şi oboarele din judeţ, pentru a se asigura că nu se comercializează produse animale decât în unităţile avizate sanitar-veterinar.

„Din cauza focarelor de pestă porcină şi gripă aviară, am organizat cu Poliţia Giurgiu inclusiv controale în trafic, în localităţile considerate vulnerabile din punct de vedere al comerţului ilicit”, a spus Ristea. Până acum, nu au fost persoane depistate că vând animale sau le sacrifică în locuri neavizate. De menţionat este că niciun târg din judeţul nostru nu este autorizat să vândă carne.

„La nivelul judeţului Giurgiu, nu s-a primit până acum nicio solicitare din partea vreunei primării că ar dori să organizeze un centru pentru sacrificarea mieilor”, a mai declarat directorul DSVSA Giurgiu.

„Le recomandăm giurgiuvenilor să cumpere carne de miel doar din unităţile autorizate sanitar-veterinar! Garantăm doar pe ce se consumă din aceste centre, în rest, persoanele care cumpără din locuri neautorizate îşi asumă riscul…”, a afirmat şi directorul adjunct al DSVSA Giurgiu, Mădălina Florescu.

Şi directorul Protecţiei Consumatorului Giurgiu, Paula Spiridon(foto jos), a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că şi inspectorii din instituţia pe care o conduce vor intensifica toate controalele, în perioada Paştelui, pentru supravegherea activităţii din pieţe, în ceea ce priveşte produsele alimentare, dar şi serviciile.

„Giurgiuvenii trebuie să fie atenţi de unde achiziţionează alimentele, la locul de depozitare, să nu fie depozitate în soare, să verifice termenul de valabilitate, dar şi etichetele!”, a precizat Paula Spiridon.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.